zaterdag 1 oktober 2022

Bedankt voor de mooie jaren

Dit keer geen leuke leestip, maar een blog met een sentimenteel randje. Dit is namelijk de laatste blog die je hier leest. Op 16 oktober 2008 kondigden we aan dat Bibliotheek Hengelo op 1 januari officieel van start zou gaan met een weblog over boeken, films en muziek. Een maand later plaatste ik als eerste bieblogger een oefenpost over een dierbaar jeugdboek. Op die officiële startdatum in januari stonden er al 21 blogs online en vond er ook al flink wat interactie plaats met reageerders. Nu, 14 jaar en 1.650 blogs later mag ik de gordijnen sluiten. Dan zijn een paar feiten en cijfers wel op hun plaats. Lees je even mee?!

donderdag 22 september 2022

Bij twijfel hard zingen - Francis van Broekhuizen

 

Wat ben ik ontzettend blij dat ik het aandurfde om dit boek te lezen. Als enorme fan van Francis was ik een beetje bang dat het zou tegenvallen en het te moeilijk zou zijn voor mij. Te moeilijk zal ik even toelichten. Francis is zo enorm intelligent en getalenteerd dat ik een beetje naar haar opkijk. Bovendien heb ik niets met opera. Kortom ik was bang dat het boek een beetje te hoog gegrepen was. Niets is minder waar, we bleken zelfs wat raakvlakken te hebben. 

Maria Callas kende ik alleen van naam en van de meeste opera's had ik nog nooit gehoord. Mijn kennis is door: "Bij twijfel hard zingen" vergroot en mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Voor mij is Francis nu leuk op tv, maar ook zeker zo leuk als schrijfster.

donderdag 15 september 2022

De therapeut, B.A. Paris

 

Natuurlijk wilde ik deze nieuwkomer van B.A. Paris lezen, ik had immers al haar boeken gelezen: Achter gesloten deuren en Breng mij terug waren mijn eerste kennismaking met deze schrijfster. De therapeut is minstens zo spannend als de vorige thrillers van haar. Aan mijn verwachting werd voldaan en dat is fijn als je iets langer op een boek moet wachten. 

Een boek reserveren bij de bibliotheek is handig en bij populaire boeken kan het even duren voordat het boek voor jou op de plank staat. Vroeg reserveren is een tip en geduld hebben is er nog eentje. Het is geweldig dat zelfs de allernieuwste boeken lezen mogelijk is met een abonnement. Je kunt kan het beste een lijstje aanleggen en de nieuwe boeken reserveren of even wachten tot de hype voor een boek voorbij is. 

maandag 5 september 2022

Zoals het leven komt - Michelle Visser

 

Wanneer ik buiten mijn genre lees (thrillers en waargebeurd) moet ik er echt even voor gaan zitten om te beginnen. Ik moet mij openstellen voor een ander soort verhaal. Zoals het leven komt las ik dankzij een tip van een bezoeker van de bibliotheek. Een prachtig boek: dit moet je lezen! Dat is heel lief mevrouw, ik lees alleen nooit familieromans. "Deze vind je mooi, dat garandeer ik je"

Ze had gelijk! Dit boek vond ik juist prachtig door de familiebanden die zo'n grote rol spelen. Dat het boek zich voor een groot deel afspeelt in Twente (met name Oldenzaal, Hengelo en Enschede) was een bijzonder mooi detail. Ik zag vele situaties voor mij, omdat ik het gebied goed ken. 
Het boek ontroerde mij, omdat ik nooit besefte dat wat een generatie uit een familie meemaakt, zo kan doordreunen op de volgende generaties. 

maandag 29 augustus 2022

Dat is waar

Deze zomer vond ik in een Vlaamse bibliotheek een boek dat gelijk m'n aandacht trok. Kwam vast door de grappige voorkant. En de intrigerende ondertitel waarschijnlijk: een leesboek voor wie denkt dat hij niet denken kan. Oké, dat gaat dus vast over filosofie, maar dan gericht op kinderen. En dat bleek te kloppen. Slim. De grootste grap is nog dat Menno Lievers - toch best een Vlaamse naam - gewoon een Nederlandse filosoof en schrijver blijkt te zijn. Je kunt zoveel leren op één dag. Het boek lag de hele zomer op m'n nachtkastje, want dit zijn de meest perfecte verhaaltjes voor het slapengaan. Ook voor volwassenen!

donderdag 25 augustus 2022

Vier wandelaars en een Siciliaan - Femmetje de Wind, Marion Pauw, Elle van Rijn en Roos Schlikker

 

Van de voorkant van dit boek druipt vakantie af. Als vakantie vierende wandelaar en fan van Roos Schlikker en Marion Pauw moest ik: Vier wandelaars en een Siciliaan lezen dit boek lezen. 

Het duurde mij te lang om op mijn reservering te wachten, dus besloot ik om weer eens een luisterboek te downloaden uit de online bibliotheek. Dat was een prima keuze, want de dames spreken het boek zelf in. 

Het boek is echt van deze tijd, met diverse bijbehorende onderwerpen. Me-too komt voorbij, ook black lives matter, meditatie, burn out en vreemdgaan spelen een rol in het verhaal. 

maandag 22 augustus 2022

Voordat de koffie koud wordt

In deze Japanse bestseller van Toshikazu Kawaguchi staat een koffiehuis in Tokyo centraal. Dat koffiehuis zit verstopt in een steegje en schenkt al meer dan honderd jaar zorgvuldig gebrouwen koffie. Maar er is iets speciaals mee aan de hand; je kunt er terugreizen in de tijd. Dat doen alleen niet zoveel mensen, want je moet je wel aan alle regels houden. Anders loop je de kans om vast te blijven zitten. 

Het boek volgt vier cafégasten die het risico willen nemen en vastberaden zijn het verleden een bezoekje te brengen. De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door Alzheimer. De derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten.  

donderdag 18 augustus 2022

Vogeleiland - Marion Pauw

 

Heel soms zit ik in een leesdipje. Dan heb ik per ongeluk een paar boeken gepakt, dit toch niet zo fijn geschreven waren zoals ik gewend ben. Graag lees ik boeken die ik niet weg wil leggen. Gelukkig was Vogeleiland weer zo'n heerlijke thriller die ik in één adem uit wilde lezen. 

Het verhaal zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Wie heeft er een dubbelleven waar we niets van weten? De buurman? Die man op straat? In dit boek heeft iemand in ieder geval iets te verbergen en dat is niet zomaar iets kleins. 

Hoe het mogelijk is dat je toch een beetje mee gaat leven met de slechterik en hoopt dat hij niet ontdekt wordt, is bijna onmogelijk en toch lukt het de schrijver.

maandag 8 augustus 2022

Die nacht verdween ze - Lisa Jewell 2022

 

Bijna alle bibliotheken hebben wel een hoekje, tafel of kast met de nieuwe aanwinsten, de vers van de pers boeken, de toppertjes van nu. Juist die boeken zijn natuurlijk snel weg en als ik er toch eentje kan bemachtigen vind ik dat serieus een cadeautje. Dit keer was mijn cadeautje: Die nacht verdween ze

De boeken van Lisa Jewell zijn populair onder de lezers van spannende boeken, toch was dit mijn eerste boek van haar. Het is een dik boek voor mijn doen, maar het lezen ging mij prima af. Geen moment maakte het uit dat ik nog veel bladzijden te gaan had, het zorgde er juist voor dat ik dacht dat er meer achter de case zat dan ik in eerste instantie dacht. 

maandag 1 augustus 2022

Goed gevoel: emoties als medicijn

 

Ruim vier jaar geleden blogden we over het eerste boek van zenmonnik Paul Loomans: Ik heb de tijd. Inmiddels is deel 3 verschenen, dus hoog tijd om te duiken in de wijze lessen uit z'n tweede boek: Goed gevoel. Zelfde mooie, liggende vormgeving. Zelfde fijne manier van schrijven. Kortom, een moetje voor iedereen die zichzelf - en het leven - een beetje beter wil leren begrijpen.

donderdag 28 juli 2022

Zomerlezen top 10

Heel veel Nederlanders geven aan dat ze graag willen lezen, alleen komt het er niet van. Gelukkig is er de zomer. Dan is er tijd. In de tuin, op het strand, aan het zwembad en – als het meezit – in de vliegtuigstoel.

De Bibliotheek staat in deze vakantieperiode in het teken van Zomerlezen. We helpen je graag bij het vinden een boek! Zomerlezen ambassadeur Matthijs van Nieuwkerk geeft in ieder geval alvast zijn zomerboektip: Zeer fijne boy van Gerard Reve. Hier zijn nog 10 andere boekentips: 

maandag 25 juli 2022

Persuasion - Jane Austen

Vanaf 15 juli staat er op Netflix weer een nieuwe verfilming van één van de boeken van Jane Austen: Persuasion. Nadat ik daarvan ergens online een aankondiging voorbij zag komen, kreeg ik zin om de boeken van Austen er weer eens bij te pakken. Ik las Persuasion (vertaald als Overtuiging) en Mansfield Park. Waar Mansfield Park de humor van (mijn favoriete Austenboek) Pride and Prejudice een beetje mist en vooral een moralistisch kijk op het Britse klassensysteem van de negentiende eeuw biedt, is Persuasion lichter van toon.

donderdag 21 juli 2022

Het huis met de spiegels - Cristina Caboni

 

Een heerlijk zomerboek, want ik wilde onmiddellijk naar Italië, ondanks dat ik er nog nooit geweest ben. De natuur met haar citroenbomen en de mooie huizen, alles wilde ik direct in het echt zien en voelen. Mijn genre is spannend en dat was dit boek zeker, maar ook familie en romantiek spelen een grote rol in Het huis met de spiegels. 

Dit boek lees je in je aanloop naar vakantie, je op vakantie bent, als je niet op vakantie gaat, of wanneer je in een winterdip zit. De zinnen in het boek zijn poëtisch, schilderachtig en romantisch. Cristina Caboni maakt prachtige zinnen die lezen als een lied!

maandag 11 juli 2022

Heks in het groen - Over oerkracht en natuurmagie - Lunadea

 

Lunadea Ruthy Jankiewicz heeft al veel boeken over hekserij geschreven. Aangezien ik eigenlijk helemaal niets heb met heksen, is mij deze schrijfster nog nooit opgevallen. Dit keer gaat het boek over Heks in het groen, over oerkracht en natuurmagie. Wandelen in het groen vind ik enorm fijn en het fascineert mij al een tijdje dat het wandelen zoveel goed maakt. 

Door de prachtige groene voorkant van Heks in het Groen en het lezen van de achterkant over natuurmagie, maakt mij nieuwsgierig. Waarom deed het wandelen in het groen mij zo enorm goed. 

Door je te verbinden met de natuur (ook met de natuur in jezelf) ga je ervaren dat er als het ware een extra laag over leven wordt gelegd; alles wordt intenser , gevoeliger. Veel van het boek was heel herkenbaar en dat ondanks is niet doe aan hekserij en gewoon een natuurlijk liefhebben ben. Leuk hoe een mooi uitziend informatief boek in de bibliotheek veel teweeg brengt. Schrik niet van de omschrijving; Wicca aan de zijkant van het boek. 

donderdag 7 juli 2022

De 10 beste historische boeken van 2022

De longlist voor de Libris Geschiedenis Prijs is bekendgemaakt. De prijs wordt eind oktober voor de vijftiende keer uitgereikt. Uit een lijst van meer dan 300 boeken zijn tien titels genomineerd. 

De politiek van het kleinste kwaad - Bart van der Boom

De Nederlandse Joden werden tijdens de Duitse bezetting geïsoleerd van de rest van de maatschappij, in een getto zonder muren. Dat getto werd in opdracht van de Duitsers bestuurd door de Joodse Raad. Die begon zijn bestaan in februari 1941 met een oproep aan de Amsterdamse Joden om hun wapens in te leveren.

maandag 4 juli 2022

De gelabelde

‘‘Weet je wat het is Dilara? Mijn familie is niet zo gesteld op buitenlanders, vluchtelingen en moslims. En jij bent een buitenlander, vluchteling én moslim. Daarom vond ik het lastig om jou’, ze aarzelde even, ‘als normaal te zien.’’ Of, op een terras met twee vriendinnen die hun afschuw uitspreken als een langslopende vrouw vies naar hun vriendin kijkt en op haar tuft: ‘‘Racist’, zegt de ene vriendin. ‘Kutwijf!’, riep de ander.’

maandag 27 juni 2022

Het gevaar van Cliffrock Castle

Het gevaar van Cliffrock Castle is het vierde boek dat Josephine Rombouts schreef over haar avonturen in Schotland. Daar werkte ze een aantal jaren op een traditioneel landgoed, als huishoudster en later als persoonlijk assistent. De boeken geven een vermakelijk inkijkje in de verhoudingen tussen kasteelheer/dame en het personeel. Upstairs-downstairs, met alle geschreven en ongeschreven gedragsregels die daarbij horen. 

Naarmate ze meer boeken uitbracht, werden haar verhalen ook steeds persoonlijker. En met dit vierde boek geeft Rombouts een inkijkje in hoe ze de controle over haar leven probeert te houden als ze verliefd wordt op iemand op het werk. 

donderdag 23 juni 2022

Het GESCHENK - Edith Eger

 

Dit is een heel waardevol boekje! Laatst las ik ergens: "Boeken staan (in bieb of boekwinkel) bescheiden met hun ruggen naar je toegekeerd, wachtend tot je ze kiest" Het geschenk van Edith Eger kies je niet zomaar, het staat te bescheiden in de kasten. Hier moet je over lezen of erover horen van iemand. Ik had het geluk dat een vrijwilligster bij de bibliotheek mij op dit boekje wees. Jij hebt het geluk dat je dit leest. 

Het is een boek waardoor je leert omdenken. Zelfs de ergste dingen kan je overleven en ook nog met een fijn zelfbeeld. In 12 lessen die je leven kunnen redden leer je dat alles anders kan. Edith Eger verandert zelfs ellende tot een geschenk. Ook van ellendige situaties leer je, Edith geneest je met haar woorden en inzichten. 

Zelf vind ik dit zo'n boekje dat steeds weer openslaat en zelfs wat regels van wilt arceren (dat mag niet in een biebboek!! dus leen het en schaf het daarna aan als je het net zo'n waardevol boekje vind als ik) 

maandag 20 juni 2022

Niemand gelooft mij: kindergedichten

‘Deze humoristische en filosofische gedichten voor kinderen in de bovenbouw nodigen uit tot nadenken en discussie, ….een waaier van lesmateriaal.’ 

Dit boek bevat onder andere het gedicht ‘Tandpastau’ over een tube tandpasta die het niet fijn vindt dat er steeds in hem geknepen wordt. Dat doet pijn! En het gedicht ‘Niets’: alles is iets, niets is niets. Maar wat ís niets dan? Of de zebra die zich verstopt op het zebrapad. En nog veel meer. 

maandag 13 juni 2022

H a r t r it m e - Bart Chabot

 

Wauw wauw en nog eens wauw. Dit boek had ik nooit uit de kast gepakt als ik niet zo dol was op de schrijfstijl van Bart Chabot door het boek: Mijn vaders hand. Hartritme is minstens zo mooi en zeker zo fijn geschreven. 

Mijn vaders hand was voor mij al geen bekende wereld, omdat het over de vreselijke hartverscheurende jeugd van Bart gaat. Hartritme gaat over zijn rock & roll leven, over Herman Brood, drugs, het nachtleven, het leven van een schrijver, een bekende Nederlander en de dood. Behalve het laatste heb ik niet zoveel met deze onderwerpen. Vriendschap, familie, de dood en hond Bril, lopen als rode lijnen door dit boek. 

maandag 6 juni 2022

In de huid van de Boeddha

Is het boeddhisme een religie? Je moet als boeddhist toch heel veel mediteren? Alles draait toch om verlichting? Boeddhisten zijn vast heel vredig. En vrouwvriendelijk. En hoe zit het met de Dalai Lama? Boeddha is niet meer uit onzer huiskamers en tuincentra weg te denken. Als tegenhanger van de soms dogmatische westerse religies dompelen we ons maar wat graag onder in die oosterse, mysterieuze levenswijzen. Maar weten we eigenlijk wel waar we het over hebben?

donderdag 2 juni 2022

Het vijfde seizoen

 

Het vijfde seizoen is het eerste deel van de Gebroken Aarde trilogie van N.K. Jemisin. We volgen drie vrouwen met een speciale gave die de natuur kunnen beïnvloeden. 

Damaya, een jong meisje dat wordt getraind om het Koninkrijk te dienen; Syenite, een ambitieuze jonge vrouw die zich verplicht moet voortplanten met haar verbitterde en angstaanjagende mentor; en Essun, een moeder die op zoek is naar de vader die haar zoontje vermoordde en hun dochter ontvoerde vlak nadat een nieuw Seizoen een diepe kloof door het land trok. 

maandag 30 mei 2022

Gemmetje Victoria - Yvonne Keuls

 

En dan schrijft je lievelingsschrijfster, uit je jeugd, weer een boek! Yes! Yvonne Keuls schreef na lange tijd weer een boek, ze deed dit door het levensverhaal van  Gemmetje Victoria te beschrijven. 

Op jonge leeftijd werd ik door mijn moeder verplicht om "Christiane F." en "Het verrotte leven van Floortje Bloem" (Yvonne Keuls)" te lezen. Beide meisjes gaan ten onder aan drugs en prostitutie. Dit deed mijn moeder prima, want ik ben mijn hele leven bang om verslaafd te raken of om op het verkeerde pad terecht te komen. Ik wist door het leven van de boeken dat niet iedereen leefde zoals wij. Door te lezen krijg je zicht in andere werelden. Dank je mam.

Het lezen van Floortje Bloem was geen straf, want het zware onderwerp las makkelijk weg. Zo ook met Gemmetje Victoria. Yvonne Keuls zet door te schrijven met veel humor, de mensen zo echt mogelijk neer. Dit zorgt voor fijne leeskost. 

donderdag 26 mei 2022

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2022

Ook dit jaar zijn er weer vijf spannende boeken genomineerd om uitgeroepen te worden tot thriller van het jaar. De prijswinnaar wordt op 9 juni bekend gemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek. Dit evenement vormt de start van de Nederlandse Thriller Tiendaagse. 

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs, maar een lezersjuryprijs. Eerdere winnaars zijn Anya Niewierra met Het bloemenmeisje (2020) en Toni Coppers en Annick Lambert met Val (2021). Dit jaar zijn genomineerd: 

maandag 16 mei 2022

Het was zo stil in mij - Mirella de Jong en Rianke Lubberding - hoe rouw en verlies mij veerkrachtig maakten

 

Dit is het HET boek voor rouwverwerking. Doordat ik zo ontroerd was door "Het was zo stil in mij" deed ik mijn verhaal over het boek bij meerdere mensen. Hierdoor leerde ik dat het boek veel mensen raakt, want een ieder heeft zijn of haar eigen verhaal omtrent de dood. Door Mirella's verhaal te lezen (en de prachtige foto's te bekijken) voelen lezers herkenning, troost en leren wellicht iets over het omgaan met verlies. 

Alle fases van rouwverwerking komen in dit boek voor; boosheid, jaloezie, verdriet, schaamte en depressieve gevoelens. Ook leer je dat je door kunt gaan, ook al lijkt het gewone leven zo ver weg.

maandag 9 mei 2022

Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis

We zitten weer in de tijd van het herdenken van oorlogsleed en vieren van de bevrijding. Voor wie denkt 'ja, nu weet ik het wel' blijven we ieder jaar verhalen uit die geschiedenishoed tevoorschijn halen. Want ja, we mogen dit nooit vergeten. Zeker nu niet! Dus kijken we naar een documentaire met Diederik van Vleuten, over ons beschamende verleden wat betreft het opnemen van Joodse vluchtelingen. En luisteren we naar de 4-mei lezing van historicus Hans Goedkoop, die ons niet alleen een spiegel voorhoudt maar hem ook fijntjes aan barsten slaat. In Bibliotheekland hebben we onze eigen Diederik en Hans als het gaat om het beschrijven van een deel van die oorlogsgeschiedenis: Mark Deckers.

maandag 2 mei 2022

Jij mag alles zijn - Griet Op de Beeck

 

Zonde dat dit boek bestempeld wordt als jeugdboek. Het is een boek voor iedereen, jeugd, young adult en zeker ook voor volwassenen. Eigenlijk zou het in de bibliotheek overal moeten staan. "Jij mag alles zijn" geeft aan dat je nog zo je best kan doen, je kan niet iedereen gelukkig maken. Ook al wil je nog zo lief zijn, je kan niet alle problemen van de wereld op je schouders nemen. 

Het gaat ook over hoe een kind van negen van alles ervaart. Als je tegen een kind  zegt: "Flink zijn": hoe moet een kind dat dan doen, wat is flink? 

Dit boek las ik in een middagje uit, het is heel vriendelijk geschreven. Op een gegeven moment voel je je de hoofdpersoon. Ik had met haar te doen en ik vind haar stoer. 

maandag 18 april 2022

De ware (the One -Netflix) - John Marrs

 

Wat zou je doen als je op basis van DNA de ware zou kunnen vinden. Degene die PERFECT bij je past? De ware van John Marrs bevat niet alleen romantiek, maar ook schokkende geheimen. 

Wanneer ik iets op Netflix kijk en denk..dit komt mij heel bekend voor zeg ik dat natuurlijk niet direct. Ik ben op een leeftijd gekomen, waarbij ik halverweg kan denken: Deze heb ik al gezien! Nu dacht ik: ik heb dit al gezien, maar ik dacht dat het heel anders zou verlopen. 

Dit alles ging door mij heen bij het kijken van: "the One" (Netflix). Een mooie serie, maar het boek is mooier. Het lijkt cliché, toch is het echt waar: het boek is beter, spannender, verrassender en ik had mij de personages heel anders voorgesteld. De serie verloopt langzaam en het boek is lekker vlot en compact. 

woensdag 13 april 2022

De mooiste liefdeszin van Nederland

De mooiste liefdeszin van Nederland is geschreven door Arthur Japin. De zin komt uit de roman Een schitterend gebrek: 'Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was'. 

Genodigden van het Boekenbal, waarmee de Boekenweek werd afgetrapt, konden hun mooiste zin over de liefde uit de Nederlandse literatuur inleveren. Daarmee is een top 10 gemaakt, waaruit het Nederlandse publiek mocht kiezen. Arthur Japin won met grote voorsprong.

maandag 11 april 2022

Eindelijk volwassen


Sinds ik de 50 ben gepasseerd merk ik dat die vraag naar zingeving wat harder in m'n oor zoemt. Herken je dat? Nou, dan kan ik je dit boek van Frits de Lange aanraden: Eindelijk volwassen. Met als hoopvolle ondertitel De wijsheid van de tweede levenshelft. Want wie wil dat nou niet, eindelijk een beetje wijs zijn. En misschien zelfs eindelijk volwassen. Hij hoopt je hiermee een ander script voor de tweede levenshelft te geven, dat je helpt om er zin in te krijgen. Kom maar door!

zaterdag 9 april 2022

Boekenweek top 10

De Boekenweek is begonnen! De 87ste editie is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers. De Boekenweek is hét feest van het jaar in de boekhandel en de Bibliotheek. Van de Boekenweek krijg je zin om te lezen. Heb jij dat ook? Dan hebben we hier 10 tips voor je.

donderdag 7 april 2022

Anomalie - Hervé Le Tellier

Wat een fijn boek was dit, Anomalie van de Franse auteur Hervé Le Tellier. Het is een prijswinnende literaire roman, een internationale bestseller waar je in Nederland nog niet zoveel over hoort. Maar als je van een spannend verhaal houdt, dan kan ik deze aanraden. 

Een vliegtuig op weg van Parijs naar New York komt terecht in een monsterstorm. Het vliegtuig landt uiteindelijk veilig op JFK, maar blijkt 100 dagen eerder ook al geland. Precies hetzelfde vliegtuig, met precies dezelfde passagiers. Wat betekent dat er van alle passagiers nu twee op de aardbol rondlopen... 

maandag 4 april 2022

Toevluchtsoord - In de wereld van topthrillers een klasse apart

 

Ze zegt te zijn ontsnapt van een eiland. Maar niemand heeft ooit van dat eiland gehoord. In Toevluchtsoord schrijft Jérôme Loubry een verhaal dat zorgt voor een thriller zoals ik het nooit las. Ik vroeg mij halverwege af of ik per ongeluk een science fiction boek koos of wellicht een griezelverhaal. Het boek is spooky en brengt je wel vier keer op het verkeerde been. 

Om te kijken hoe alles nu achteraf zat wil ik het zeker nog eens lezen, iets dat ik nog nooit eerder deed; een boek herlezen. 

Lees je graag thrillers en weet je zo langzamerhand wel hoe het afloopt, omdat je  veel verschillende plots las? Lees dan Toevluchtsoort. Het is boek is anders, aan het einde weet je pas of je dat wat vond.

zaterdag 2 april 2022

Bridgerton

Seizoen 2 van de populaire Netflix-serie Bridgerton is vorige week verschenen. Kun je niet wachten op seizoen 3? Dan heb ik goed nieuws voor je. Want de serie is gebaseerd op de boeken van Julia Quinn. En zij heeft voor alle Bridgerton-telgen al een boek uitgebracht! Heerlijk romantische én grappige boeken over negentiende-eeuws Londen.  

Boek 1: De ongetrouwde hertog

Het boek waarop het eerste seizoen van de Netflix-serie is gebaseerd. Daphne Bridgerton heeft geleerd dat ze maar één doel heeft in het leven: het vinden van een geschikte huwelijkskandidaat. Als de anonieme roddelaarster Lady Whistledown haar afdoet als oud nieuws, lijkt dat desastreus voor Daphnes kansen. Tot de aantrekkelijke hertog Simon Basset in haar leven komt. Simon wordt gek van alle gretige moeders die hem hun huwbare dochters opdringen, en besluit het op een akkoordje te gooien met Daphne. Ze doen net alsof ze verloofd zijn: zo redt Daphne haar reputatie en krijgt Simon wat rust. Reserveer in de Bibliotheek

Boek 2: De verliefde graaf

Anthony Bridgerton maakt volgens Lady Whistledown nog geen aanstalten om zich te verloven. Maar dit keer zit het roddelblad ernaast. Anthony heeft niet alleen besloten te trouwen, hij weet zelfs al met wie! Het enige obstakel is zijn aanstaande schoonzus, Kate Sheffield, de meest bemoeizieke vrouw die zich ooit in een Londense balzaal heeft gewaagd. Kate is ervan overtuigd dat Anthony een verschrikkelijke echtgenoot zal zijn. Ze is vastbesloten om haar zus te beschermen. Maar hoe beschermt ze haar eigen hart tegen de invloed van deze verleidelijke graaf? Reserveer in de Bibliotheek

Boek 3: Een vorstelijk aanbod

Benedict Bridgerton heeft zijn oog laten vallen op Sophie Beckett. Sophie had niet durven dromen dat ze ooit zou binnenkomen op een van Lady Bridgertons befaamde gemaskerde bals. Laat staan dat ze daar haar droomprins zou ontmoeten. Hoewel ze de dochter van een graaf is, wordt Sophie door haar afschuwelijke stiefmoeder als een bediende behandeld. Maar nu, zwierend in de sterke armen van de hartverscheurend knappe Benedict Bridgerton, voelt ze zich net een prinses. Helaas weet ze maar al te goed dat de betovering verbroken zal zijn zodra de klok middernacht slaat. Kan ze Benedict voor zich winnen voor het te laat is? Reserveer in de Bibliotheek

Boek 4: Een nobel streven

Penelope Featherington bewondert de broer van haar beste vriendin al zolang ze zich kan herinneren, maar de kans dat deze knappe graaf haar ziet staan is klein. Bovendien maakt zijn schandalige reputatie hem bepaald geen ideale echtgenoot. Colin Bridgerton is zwaar beledigd door het beeld dat lady Whistledown van hem schetst in haar roddelcolumn. Hij is helemaal geen charmant leeghoofd! Dat geroddel lijkt misschien onschuldig, maar wat als het Colin de liefde van zijn leven kost? Reserveer in de Bibliotheek

Boek 5: De hand van de gravin

Eloise Bridgerton is achtentwintig en nog altijd ongehuwd. In de negentiende-eeuwse high society maakt haar dat al bijna een oude vrijster. Uit medelijden vraagt weduwnaar Sir Phillip de ‘onhuwbare’ vrouw ten huwelijk. Maar als hij Eloise eenmaal ontmoet en erachter komt hoe slim en aantrekkelijk ze is, vreest Phillip dat hij meer reden heeft om naar haar te verlangen dan zij naar hem. Reserveer in de Bibliotheek

Boek 6: Een royale vergissing

Francesca Bridgerton ontmoette Michael Sterling, Londens beruchtste rokkenjager, tijdens een diner. In elk leven doet zich een beslissend moment voor waarna je weet dat niets ooit meer hetzelfde zal zijn. Voor Michael was het dat moment: de seconde dat hij oog in oog kwam te staan met Francesca. Helaas vond het diner in kwestie plaats op de avond voorafgaand aan Francesca’s huwelijk – met Michaels neef. Maar dat was toen. Nu is Michael meneer de graaf, en Francesca is weer vrij. Helaas ziet zij in hem nog steeds niets meer dan een goede vriend en vertrouweling. Durft Michael hun vriendschap op het spel te zetten door haar zijn ware gevoelens te tonen? Reserveer in de Bibliotheek

Boek 7 De edele opdracht

Hyacinth Bridgerton is intelligent, scherp van tong en een behoorlijk felle tante. Gareth St. Clair is gefascineerd door haar. Als hij in de problemen raakt, vraagt hij Hyacinth om hulp. Zijn vader is van plan het St. Clair-fortuin over de balk te smijten en Gareth staat machteloos. Het enige aanknopingspunt dat hij heeft, zou te maken kunnen hebben met een oud dagboek. Dat is geschreven in het Italiaans en is daarmee -volkomen abracadabra voor hem – maar niet voor Hyacinth. Reserveer in de Bibliotheek

Boek 8: Een man van stand

Gregory Bridgerton gelooft in ware liefde. Maar wanneer hij de vrouw van zijn dromen ontmoet, blijkt deze Hermione Watson al verliefd op een ander! Gelukkig is daar haar pragmatische beste vriendin Lucinda Abernathy, die Gregory belooft dat ze haar vriendin in zijn armen zal drijven. Maar hoe langer ze daarmee bezig is, hoe meer zij en Gregory van elkaar onder de indruk raken. Helaas is Lucinda al verloofd… Reserveer in de Bibliotheek

En als je dan nóg meer wilt lezen over de familie Bridgerton, dan is er Happily ever after. Dit boek bevat acht epilogen over hoe het verder gaat met de acht broers en zussen Bridgerton. Wel in het Engels, we hebben nog geen vertaling. En er is ook nog een een prequel-serie over de Rokesby's. Geniet ervan!


donderdag 31 maart 2022

Shortlist Managementboek van het jaar

Op 21 april wordt tijdens het Managementboekengala in de Rode Hoed bekend gemaakt welk boek het Managementboek van 2022 wordt. Hier hebben we de shortlist voor je. 

zaterdag 26 maart 2022

De paarden van Hitler

Welkom in de schimmige wereld van de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand. Want voor de leek heeft de wereldwijde kunsthandel misschien een chique en respectabele uitstraling, in de praktijk trekt het veel criminelen aan.

Via zijn duistere contacten krijgt Arthur een foto te zien van twee metershoge paarden die een ereplaats hadden in het Derde Rijk: onder Hitlers werkkamer in de Rijkskanselarij. Iedereen dacht dat deze paarden vernietigd waren in de slag om Berlijn maar ze worden nu voor veel geld op de zwarte markt te koop aangeboden. Dit moeten vervalsingen zijn! Arthur gaat als een ware detective op onderzoek uit.

maandag 21 maart 2022

De Vos van de Biesbosch

De oorlog in Oekraïne en de geluiden over een aanstaande Derde Wereldoorlog brachten mij afgelopen weken ook terug naar de boeken die ik in mijn jeugd las. Of eigenlijk verslond ik ze. Boeken over de Tweede Wereldoorlog. Verhalen als Oorlogswinter, maar vooral de serie De Vos van de Biesbosch van Ad van Gils heb ik met veel plezier en spanning gelezen. Zo’n reeks waarin je maar door blijft lezen terwijl je eigenlijk van je ouders al lang moet gaan slapen. Verhalen over goed en kwaad, over opstaan tegen onrecht en de harde hand van de bezetter. Dat alles met als decor de mysterieuze Biesbosch. Verhalen die jezelf ook de vraag stellen, wat zou ik doen? Als kind wist ik het wel, het verzet in natuurlijk. De nuance komt later.

Ziek gelukkig - Waarderen kun je leren - Ruud ten Wolde

 

Ziek Gelukkig (Waarderen kun je leren) is een must have voor iedereen die weleens denk: kan ik niet iets gelukkiger zijn. Het boek leest makkelijk en de lessen die je krijgt, neem je je hele leven mee. De schrijver Ruud ten Wolde leer je kennen als een jongen vol humor, positiviteit, kracht en doorzettingsvermogen. Dit boek is al enorm veel gelezen en heeft eigenlijk geen publiciteit nodig. Toch nog een aanbeveling, om te zorgen degene die het belangrijke boek vergeten zijn te lezen. 
Ruud krijgt op jonge leeftijd kanker en leert daardoor het leven te waarderen. De lezers kunnen leren van de fases die hij in zijn leven doorliep. Hij heeft in zijn jonge leven zoveel levenservaring opgedaan, dat hij ons wil leren wat we eigenlijk allemaal voor moois hebben in ons leven.

zondag 20 maart 2022

Gekke bekken trekken: bewustwording van de mondmotoriek

Petra werd geboren met een schisis, ook wel hazenlip genoemd. De mondmotoriek kan daardoor minder goed ontwikkeld worden, het praten is lastiger. 

Met logopedie kan dat wel verbeteren, maar de moeder van Petra en Anita bedacht daarbij allerlei spelletjes, die je thuis kunt doen. Petra deed die spelletjes samen met haar zus Anita, die geen schisis had. Zij vonden het leuk, en hadden niet door waar het eigenlijk om ging.

maandag 14 maart 2022

De egel, dat ben ik

Sommige schrijvers kunnen alleen maar pareltjes schrijven. Toon Tellegen is voor mij zo'n schrijver. Zijn korte dierenverhalen zijn geestig, filosofisch, autobiografisch, kunstzinnig en... briljant. Vorig jaar verscheen er een lief klein bundeltje. Met de egel in de hoofdrol dit keer. En de uitdagende titel: De egel, dat ben ik. Zitten we ineens in het hoofd van schrijver Toon?

donderdag 10 maart 2022

De Scholomance serie

Als je van fantasy en young adult series houdt, is de Scholomance trilogie van Naomi Novik een goede tip! Er zijn inmiddels twee delen verschenen, die ik allebei met veel plezier gelezen heb. Hoofdpersoon is de 17-jarige Galadriel (El). Ze heeft magische krachten en zit op een school voor magie. En dat is geen school à la Harry Potters Zweinstein. Het zit er namelijk vol met monsters die het voorzien hebben op de leerlingen. Alleen de slimste en sterkste leerlingen zullen het overleven. 

maandag 7 maart 2022

Wacht maar af - Loes den Hollander - Wie kan je nog vertrouwen?

 

Wie kun je nog vertrouwen als je geheugen je in de steek laat? Oei, van dit soort zinnen op covers word ik nieuwsgierig. Deze zin maakt het voor mij al een literaire thriller. Hoe zou je je voelen als je geheugen je in de steek laat en hoe weet je dan wat waar is en wat niet. Wat weet je nog wel? Wacht maar af, op het pintje van je stoel. 

maandag 28 februari 2022

Alle creatures great & small

Yes! Er is een nieuwe serie gemaakt van All creatures great & small! Het is een remake van de super populaire serie die eind jaren zeventig voor het eerst op tv was. De verhalen zijn gebaseerd op de boeken over dierenarts James Herriot en het speelt zich af in de jaren dertig in de prachtige Yorkhire Dales, een van de mooiste streken van Engeland. 

Een remake van zo'n iconische feel-good serie is niet gemakkelijk maar het is perfect gedaan. De reviews in Engeland waren zeer lovend en terecht.

donderdag 24 februari 2022

10x over democratie

Wat betekent democratie? Is dat voor iedereen hetzelfde of betekent het voor iedereen wat anders? In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen duiken we in het thema democratie. In de Bibliotheken van Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal vinden allerlei activiteiten plaats. Zo komt Olaf Koens langs, praten we over nepnieuws en waarom we daarin geloven en kun je de komende maanden zelf aan de slag als je vindt dat die democratie wel beter kan. En wil je meer lezen over het thema? Dan hebben we hier 10 leestips voor je. 

maandag 21 februari 2022

Wees blij dat je het vrijheidsbeeld niet hoeft te bouwen!

Op de jeugdafdeling van de bibliotheek kwam ik twee jongens tegen. Ik vroeg van welke boeken ze hielden. De een zei: geschiedenis, de ander: hoe dingen gemaakt worden. Ik ging op zoek en vond met Wees blij dat je vrijheidsbeeld niet hoeft te bouwen! een boek dat aan beide wensen voldoet!

Stel dat je als jonge Franse beeldhouwer in 1871 mee mag werken aan de bouw van het enorme Vrijheidsbeeld als cadeau voor Amerika. Hoe zou je leven er dan uitzien?

Mijn vaders hand, Bart Chabot

Mijn vader vaders hand is een waargebeurd verhaal over kindermishandeling. Bart Chabot schrijft wonder boven wonder met humor over dit heftige onderwerp. De schrijfstijl is zo fijn en pakkend dat ik het boek in één keer uitlas. Gelukkig is dit een voor mij onbekend onderwerp. Wat mag ik mij gelukkig prijzen met liefhebbende ouders en een fijne jeugd. Ik kende Bart Chabot alleen als drukke prater op de televisie en had geen idee wie de man verder was. Door dit boek ben ik fan van hem. De kracht die hij heeft en het vermogen om, ondanks alles fijn verder te leven. Dat verdient enorm veel respect. 

maandag 14 februari 2022

De supermarktsurvivalgids

Hoe overleef je de tocht langs de schappen. Dat is de ondertitel van dit boek van Teun van de Keuken. Hem kun je onder andere kennen van het NPO-programma Keuringsdienst van Waarde. Daar heeft hij veel kennis opgedaan over voedselproductie en de manier waarop producenten hun aanbod vermarkten. In dit boek geeft hij inzicht in de trucs en verleidingen van de supermarkt.

Ik wist inmiddels wel dat ik niet blindelings kan vertrouwen wat er op de verpakking van een product staat. Dat de supermarkt heel wat mensen in dienst heeft die zich richten op slechts één ding: zorgen dat ik zoveel mogelijk in mijn mandje stop. Maar dat het zo erg was... 

donderdag 10 februari 2022

Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen

Ik las onlangs het eerste deel van de boeken over tante Poldi geschreven door Mario Giordano. Dit boek heb ik puur op basis van de cover uit de boekenkast in de Bibliotheek geplukt. De kleuren van de cover sprongen me tegemoet plus het 'Siciliaanse' in de titel. Hebben jullie dat ook, dat je oog valt op dat soort dingen als je er op vakantie bent geweest? Ik bezocht het eiland Sicilië een paar jaar geleden en die vakantie zorgde er dus voor dat ik een nieuwe detectiveserie ontdekte. Soms werkt het ook andersom. Zo hebben de detectives van Donna Leon er voor gezorgd dat ik een citytrip naar het prachtige Venetië maakte.