dinsdag 27 juli 2021

Een meisje op SCHINDLER'S LIST - Rena Finder & Joshua M. Greene

 

Regelmatig vertellen mijn man en ik, onze kinderen, verhalen die wij kennen over de oorlog. Soms over een film, boek of documentaire. Zo vertelden wij ook over de film Schindler's list. De kijkwijzer geeft 12 jaar aan, toch vonden wij het lang te heftig voor onze nu 15-jarige. Binnenkort krijgt hij de film te zien.  Aangezien manlief en ik de film beide zo prachtig vonden, wist ik niet wat ik zag toen ik dit boek(je): Een meisje op Schindler's List ontdekte. Met onze 10-jarige las ik dit boek. 

Een B-boek over het verhaal van Schindler: dit gaf mij de mogelijkheid om jonge kinderen toch dit bijzondere pakkende verhaal te vertellen. Niet verteld door ons, omdat we de film kennen, maar door een ervaringsdeskundige. Het verhaal wordt verteld door Rena Finder: een meisje dat op Schinder's lijst stond. Een mooiere manier om dit verhaal te vertellen aan een kind is er niet. 


Een meisje op Schindler's list is het waargebeurde verhaal van Rena Finder. Tevens is het een verhaal dat gaat over alle mensen op de lijst van Schindler. 

Oskar Schindler is een Duitse zakenman die Joodse gevangenen in zijn fabriek heeft. Eerst is hij vooral een zakenman, die gelukkig erg menselijk is. Hij hecht waarde aan het leven van zijn medewerkers en zorgt goed voor ze. Dit tot ongenoegen van de nazi's. 

In het boek neemt Rena Finder je mee in haar leven vanaf het moment dat ze elf jaar is. Je weet door de vele verhalen uit de oorlog dat het een verschrikkelijke tijd voor veel mensen was. Toch is het heel anders in dit boek, want je raakt persoonlijk betrokken bij de schrijfster. Je beleeft haar jeugd met haar mee. Haar verschrikkelijke jeugd, waarin ze gelukkig een held ontmoet. In het begin is nog totaal niet duidelijk dat ze bij Oskar Schindler in "goede" handen is. Je leest over haar familie, maar vooral hoe Rena alle ellende beleeft. 

In het boek wordt de jeugdige lezer niet gespaard. Alle gruwelijkheden uit de oorlog worden verteld. Soms komt dit erg hard binnen en daarom las ik mee. Voor een kind dat niet snel vertelt wat hij of zij leest, is het verstandig om het boek ook te lezen, of het samen te lezen. Praten over wat er verteld wordt lijkt mij bij dit boek heel belangrijk. 

Het mooie is dat onze 10-jarige echt uit dit boek haalde wat de bedoeling van de schrijfster is. Ze wil vertellen dat het nooit meer mag gebeuren dat groepen buitengesloten worden om wie ze zijn. Ze haalt de woorden van John F. Kennedy aan: "Als we nu geen einde kunnen maken aan onze verschillen, dan moeten we er in ieder geval voor zorgen dat diversiteit een veilige plek krijgt in deze wereld. Want uiteindelijk hebben we met elkaar gemeen dat we allemaal bewoners van deze kleine planeet zijn. We ademen allemaal dezelfde lucht in. We willen ons allemaal inzetten voor de toekomst van onze kinderen. En we zijn allemaal sterfelijk". 

Dat geldt nu nog steeds hè mam? zei onze jongste toen bleek dat er een "anti-homowet" in Hongarije ingesteld werd. Met de nieuwe wet kan het bijvoorbeeld verboden worden om films, televisieseries, videoclips en documentairs met lhbti-personages uit te zenden (of op een andere manier aandacht te besteden aan de lhbti-gemeenschap) Dan gebeuren er dus dingen zoals in het boek hè mam? en dat mag nooit meer gebeuren. 

Dit laatste is precies wat Rena Finder wil; duidelijk maken aan kinderen dat het verhaal van de oorlog verteld moet worden aan alle generaties. Van generatie op generatie moet duidelijk zijn dat we moeten voorkomen dat zoiets nooit meer moet kunnen gebeurden. Dat kan alleen door de gruwelijkheden te vertellen. Het is fijn om zo met de jeugd over de oorlog te praten. Dit boek is een prima middel om in gesprek te gaan hierover. Het is (zoals op de achterkant van het boek staat) een aangrijpend verhaal over de tragedie van de holocaust, maar ook over doorzettingsvermogen, hoop en overleven. 

Wanneer je kind nog niets weet van de wereldoorlog is het zeker zaak om hem of haar te begeleiden tijdens dit verhaal. Moeilijke woorden legt de verteller uit, maar wat de woorden met een 9-12 jarige doen is niet bij ieder kind hetzelfde. Het boek is geschreven voor kinderen en dat blijkt uit de korte bondige zinnen. Het is echter ook zeker fijn om te lezen voor volwassenen of oudere kinderen die niet graag dikke boeken lezen. 

Reserveer het boek Een meisje van Schindler's list bij je bibliotheek: https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.424921901.html/een-meisje-op-schindler-s-list/



Geen opmerkingen: