donderdag 23 december 2021

Zangvogels, Christy Lefteri

 

Wanneer ik leesvoer uitzoek om mij in mijn vrije tijd mee te vermaken, kies ik vaak voor waargebeurde verhalen, young adult of spannende romans. Dit boek valt echter onder literatuur. Het is spannend en zou ook zo waargebeurd kunnen zijn. Ik leerde veel over andere culturen en over mensen met een andere denkwereld. 

Het boek sprak mij in eerste instantie aan, omdat ik het zag liggen in een boekwinkel in Den Haag. De voorkant is prachtig en er staat: "Deze roman opent je ogen" Ik vroeg mij af, hoe dat zou kunnen en op welk gebied. Nieuwsgierigheid zorgde er dus voor dat ik het boek Zangvogels reserveerde bij de bibliotheek. Bovendien was het een aanrader van de boekwinkel. Wij leggen de aanraders ook niet voor niets bij de bibliotheek neer, dus de keuze was snel gemaakt. 

dinsdag 21 december 2021

Een zinvol leven

Begin 2020 blogde een collega over het eerste boek van journalist Fokke Obbema: De zin van het leven. Hij veroverde toen alle harten met zijn liefdevolle columns die hij schreef na de revalidatie van een hartstilstand. Hij sprak vele bekende en minder bekende Nederlanders over de vraag wat de zin van het leven is. En juist vanwege dat succes kon een vervolg niet uitblijven. Dat lijkt me een mooie afsluiter voor dit jaar, waarin we toch weer in een lockdown terecht zijn gekomen en velen wellicht - bewust of onbewust - stilstaan bij de vraag 'Wat is eigenlijk een zinvol leven voor mij?'

dinsdag 14 december 2021

Een nieuw leven - Diney Costeloe





Tien jaar na haar reis per Kindertransport van Duitsland naar Londen heeft Charlotte een goed leven opgebouwd in Engeland– maar als een oude vriend van vroeger opduikt, dreigt hij haar geluk te verstoren…

Een nieuw leven is het vervolgverhaal van Charlotte uit Het meisje zonder naam, maar het is uitstekend te los te lezen. 

Fijn boek, boeiend verhaal, leest heerlijk weg. 

Tip voor de kerstvakantie! 

vrijdag 3 december 2021

Vlucht

Op de achterkant: 'Een van ons overleeft het niet… Niemand van ons wil dood. Niemand van ons wil de ander vermoorden. En toch gaan we dat doen.' De lezer is dus gewaarschuwd: dit is een heftig boek.

Vlucht is de dertiende jeugdthriller van de schrijfster Mel Wallis de Vries, de meest bekroonde jeugdauteur van dit moment. Een goed geschreven, en heel spannend boek.

dinsdag 23 november 2021

Van A naar B (en weer terug)

Toen de eerste Atlas van de Belevingswereld in 1999 verscheen lag hij al snel op m'n leestafel. Wat een grappig concept. Vooral als je altijd al denkt in steekwoorden om je gedachten en gevoelens te beschrijven. En je je ontwikkeling vaak letterlijk als een levensweg of -landschap voor je ziet. In 2003 volgde een atlas speciaal over de liefde. En nu vind ik toevallig nieuwe ontdekkingsreis: Van A naar B (en weer terug). Heerlijk voor de donkere dagen!

woensdag 17 november 2021

Licht in de tunnel - Marc de Hond

 

Wat een prachtig, heftig en mooi boek vol humor: Licht in de tunnel. Dit waargebeurde verhaal is geschreven door Marc de Hond. Je leest over een enorm heftige tijd in het leven van twee mensen. Je leert van Marc hoe je toch kunt genieten van de fijne dingen in het leven, ook als is het leven nog zo zwaar en het vooruitzicht slecht.

donderdag 28 oktober 2021

De vijf smakelijkste boeken

De shortlist van Het Gouden Kookboek 2021 is bekendgemaakt door de vakjury onder leiding van Nadia Zerouali. De juryleden hebben de vijf kookboeken gekozen door gerechten te koken en proeven uit de tien kookboeken die geselecteerd waren voor de longlist. Op 4 november tijdens de Avond van het Kookboek wordt de winnaar van Het Gouden Kookboek bekendgemaakt. De dag erna begint de Kookboekenweek die duurt van 5 t/m 14 november. 

woensdag 27 oktober 2021

Twintig regels liefde - Rowan Coleman


Tijdens haar nachtdiensten in een hospice schrijft verpleegkundige Stella brieven voor haar patiënten. Daarin vertellen ze aan hun geliefden over hun gedachten, hun gevoelens, en over hun laatste wens. Soms staan er praktische tips in - hoe werkt een wasmachine? - en soms ouderlijk advies - hoe word je een goede vader? 

Stella belooft dat ze de brieven pas na hun dood zal versturen. Maar dan breekt ze die belofte: er is één brief waarvan ze vindt dat ze die op tijd moet posten, om iemand een laatste kans te geven op verzoening en een goede afloop.

dinsdag 26 oktober 2021

Grote Panda & Kleine Draak

Ken je dat boek nog van De jongen, de mol, de vos en het paard? Die hit, vertaald door Arthur Japin, die weken in de Top10 stond en nog altijd in stapels in de boekhandel ligt. Nou, dat boek heeft een broertje. Even aandoenlijk en inspirerend. Even liefdevol en vol kleine grote wijsheden. Even troostrijk. Ontmoet m'n twee nieuwe vrienden, Grote Panda en Kleine Draak. Samen reizend door de seizoenen van het jaar.

donderdag 21 oktober 2021

Genomineerden NS Publieksprijs bekend

Je kunt nu stemmen op jouw favoriete boek van het jaar. De zes genomineerde boeken zijn gisteren bekend gemaakt. Je kunt jouw stem online uitbrengen of in de Bibliotheek. Dat kan t/m woensdagavond 17 november aanstaande. Welk boek is jouw favoriet?

Bonuskind - Saskia Noort

De vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. 

Lees, luister of reserveer in de Bibliotheek

vrijdag 8 oktober 2021

Poeslief!: 46 schattige kittens

Schattige kittens alarm! In Poeslief komen maar liefs 46 superschattige katjes voorbij. De een nog schattiger dan de ander. Bijvoorbeeld de Pers met de grote smachtende ogen of de Selkirk Rex met zijn prachtige krullende vacht. 

In dit boekje voor kids vanaf 6 jaar (zelf lezen vanaf 8 jaar) krijg je informatie over katten in het algemeen en krijg je van elk ras korte weetjes en een grote foto. Dus van Abessijn tot een Turkse Van! 

donderdag 30 september 2021

Het grote reptielenboek van Sterrin Smalbrugge


Ecologe en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge, bekend van haar leerzame tv-serie Reptielengek en Expeditie Robinson, komt binnenkort in de Bibliotheek voorlezen uit haar kinderboeken. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek die in het teken staat van 'Worden wat je wil'. 

Ik leende Het grote reptielenboek. Ik hou helemaal niet van reptielen en zou dit boek anders nooit hebben opgepakt als ik niet wist dat Sterrin binnenkort bij ons in de Bibliotheek zou komen. Maar het was super interessant! Reptielen komen bijna overal op de wereld voor en hebben zich aangepast aan de meest extreme omstandigheden. 

dinsdag 28 september 2021

Kloosterkoffers

Er was eens een groep twintigers die haar intrek nam in een verlaten abdijcomplex, ver van de bewoonde wereld. Daar vormden zij de eerste kloostergemeenschap speciaal voor jonge mensen. Niet zomaar een retraite, maar zij werden zelf kloosterling. Ieder van hen koos bewust voor een intensief leven in gebed en gemeenschap. Om samen te onderzoeken hoe je dat kunt laten werken en om ieder voor zich te onderzoeken wat het kloosterleven je kan leren over leven in een maatschappij waar chaos en prestatiedruk de norm is. Oh ja, want deze groep jongeren leefden niet in de Middeleeuwen ofzo, maar zij begonnen hun zoektocht in de zomer van 2018.

vrijdag 10 september 2021

Hoe praten dieren?

Waarom zingen vogels? Maken vissen geluid? Interessante vragen die in Hoe praten dieren? worden beantwoord onder de flapjes. Er komen heel veel vragen voorbij: Hoe praten dieren? Waarom pronken en dansen dieren? Praten dieren door geuren?

In totaal zijn er veertig vragen en antwoorden: op elk flapje staat het dier en de vraag, onder het flapje het antwoord. En heel veel dieren 'praten': katten, vogels, een pauwenspin en nijlpaarden. En wist je hoe de jonge pinguïns hun ouders terugvinden tussen die honderden andere pinguïns?

donderdag 2 september 2021

DRIVE - Mark Tuitert

Toen een loopbaancoach aan Mark Tuitert (Olympisch Goud 2010) vroeg wat hij goed kon, was zijn antwoord: snel rondjes linksom schaatsen. Grappig. Maar inmiddels kan hij daar wel wat aan toevoegen: boeken schrijven. Want in ieder geval zijn boek DRIVE is een groot succes. Hierin beschrijft hij tien praktische lessen en de achtergrond daarvan waarmee een, op het oud Griekse stoïcijnse denken gebaseerde, scherpe en relaxte mindset kan worden getraind.

dinsdag 31 augustus 2021

Ik ben pelgrim

Wie houdt van spannende thrillers en lekker dikke boeken is aan het goede adres bij Ik ben pelgrim van Terry Hayes. In ruim 700 pagina's neemt een Amerikaanse ex-spion ons mee in de jacht op een terrorist die een geniaal plan heeft gesmeed om wraak te nemen op het koningshuis van Saudi-Arabië. Want hoelang zal dat koningshuis nog aan de macht blijven als hun beschermheer, de Verenigde Staten, volledig vernietigd wordt door een chemisch wapen?     

En hoewel het boek vele pagina's telt, wordt het nooit saai. Terry Hayes beschrijft vakkundig de race tegen de klok van de ex-spion. 'Ex' omdat hij na de terroristische aanslagen op 9/11 besloten heeft om zich terug te trekken uit de geheime dienst. 

donderdag 19 augustus 2021

De wintertuin - Kristin Hannah

 

‘Hannah is steengoed in diepgravende karakterschetsen en het weergeven van genuanceerde gevoelens.’ The Washington Post

‘Een grootse, bitterzoete pil waarin je wilt blijven lezen.’ Zin

‘Alles zit erin: spanning, ontroering, verdriet. Het pakt je beet en laat je niet meer los.’ Boekenbijlage.nl

‘Een mooi geschreven roman met een prachtige verhaallijn.’ Leesfanaten.nl

‘Een ontroerende roman over vriendschap en familie, verlies en troost.’ Algemeen Dagblad

donderdag 12 augustus 2021

Code Kattenkruid: hoe mijn opa vrolijk doodging

In dit ontroerende en vaak ook vrolijke boek vertelt Stijn (13) over de tijd nadat zijn opa te horen heeft gekregen dat hij niet lang meer zal leven. Als het echt niet meer gaat wil opa euthanasie.

Ik dacht bij het lezen aan mijn moeder. Zij was 5, toen haar moeder in 1912 overleed. Destijds werd er niet met kinderen over gepraat, zij moesten er zo weinig mogelijk bij betrokken worden. Mijn moeder zat tijdens de begrafenis buiten op een muurtje voor hun huis, waar ze de klokken hoorde luiden. Ze kon de rest van haar leven, ze werd 87, niet tegen klokgelui.

dinsdag 10 augustus 2021

De Kindertrein - Viola Ardone

 

Van dit boek las ik een keer geen achterkant. Het boek sloeg ik open en het lettertypen en de stijl beviel mij. Redenen genoeg om het te lezen, vond ik dit keer. 

Gelukkig liet mijn gevoel mij niet in de steek. Deze literaire roman leest heel fijn weg. Ik leerde over de geschiedenis en was blij dat ik het boek koos, want ik stak er iets van op. Iets leren is niet altijd het doel om te lezen, maar wel een fijne bijkomstigheid. Amerigo van 7 vertelt voor een groot deel zijn verhaal en daarom is het vrij kinderlijk geschreven. Ik vond dat heel prettig. 

De kindertrein (1946) gaat over kinderen uit het arme zuiden van Italië die door het noorden van Italië (het rijkere deel) opgevangen worden. Dit is een nobel streven van de noorderlingen, maar het brengt ook dillema's met zich mee.

donderdag 5 augustus 2021

Three identical strangers

In 2018 verscheen de documentairefilm Three identical strangers van de Britse regisseur Tim Wardle. Hij heeft me nooit losgelaten. Dit weekend sprak ik er weer met iemand over en die wilde hem ook gelijk zien. Had nog nooit van dit verhaal gehoord. Maar, zoals vaker met waargebeurde human interest verhalen, eenmaal gehoord kun je het nooit meer niet weten. 

Genoeg aas voorgehouden? 
Kijk dan eerst de trailer maar even...

donderdag 29 juli 2021

Top 10 fictie

In deze vakantietijd heb je misschien wat extra tijd om lekker een boek te lezen. Hier een overzicht van de meest populaire boeken van het moment!

Karin Slaughter - Valse getuige

Twee zussen komen voor een dilemma te staan als één van hen de zoon - van een door hen op jonge leeftijd vermoorde pedofiel - als advocaat moet verdedigen in een verkrachtingszaak en hij laat weten van de moord op zijn vader op de hoogte te zijn. 

Reserveer in de Bibliotheek

dinsdag 27 juli 2021

Een meisje op SCHINDLER'S LIST - Rena Finder & Joshua M. Greene

 

Regelmatig vertellen mijn man en ik, onze kinderen, verhalen die wij kennen over de oorlog. Soms over een film, boek of documentaire. Zo vertelden wij ook over de film Schindler's list. De kijkwijzer geeft 12 jaar aan, toch vonden wij het lang te heftig voor onze nu 15-jarige. Binnenkort krijgt hij de film te zien.  Aangezien manlief en ik de film beide zo prachtig vonden, wist ik niet wat ik zag toen ik dit boek(je): Een meisje op Schindler's List ontdekte. Met onze 10-jarige las ik dit boek. 

Een B-boek over het verhaal van Schindler: dit gaf mij de mogelijkheid om jonge kinderen toch dit bijzondere pakkende verhaal te vertellen. Niet verteld door ons, omdat we de film kennen, maar door een ervaringsdeskundige. Het verhaal wordt verteld door Rena Finder: een meisje dat op Schinder's lijst stond. Een mooiere manier om dit verhaal te vertellen aan een kind is er niet. 

donderdag 22 juli 2021

Thuis in het Duincafé van Debbie Johnson

 

Een fijn boek voor de lezers van Sophie Kinsella, Katie Fforde, Marian Keyes en Sue Mcdonagh

Als Zoë’s beste vriendin Kate aan borstkanker overlijdt, staat Zoë’s leven plotseling volkomen op zijn kop. Ze krijgt de voogdij over Kates zestienjarige dochter Martha en moet opeens veranderen in een volwassen vrouw met verantwoordelijkheden. Ook Martha kampt met moeilijkheden en dreigt te ontsporen als tiener.
Zoë besluit samen met Martha naar een klein dorpje aan de westkust van Engeland te verhuizen, in de hoop dat de frisse zeelucht van Devon en het tragere tempo van het dorpsleven hen zal helpen Kates dood te verwerken.

woensdag 21 juli 2021

Vind je eigen weg met jouw autisme


Suzanne, de schrijfster van het boek, heeft zelf autisme. Zij wijst je de weg om, als je ook autisme hebt, beter te begrijpen waarom je soms anders reageert dan iemand zonder autisme. Ik heb geen autisme, maar ik begrijp het nu beter. Ik hoop dat andere mensen dat ook gaan doen, het is echt belangrijk.

Een belangrijk boek, dus. Met veel informatie. Niet alles zal van toepassing zijn op jouw situatie, maar dat geeft niet: pik er uit wat je van jezelf herkent, en waar je wat aan hebt. Het samen lezen met je ouders of andere belangrijke mensen om je heen is vast heel fijn. Zij zullen je ook beter gaan begrijpen, denk ik.

dinsdag 13 juli 2021

Het enneagram praktisch toepassen

Jezelf en anderen beter begrijpen, wie wil dat nu niet. Weten wat je goede en minder goede kanten zijn. En vooral je onontdekte potentieel ontdekken én vergroten. Ik zeg: kom maar door! Ik kende de wereld van het Enneagram al wel een beetje, maar dit mooi vormgegeven boek hielp me toch om er weer wat nieuw licht over te laten schijnen. Of, zoals de achterflap belooft, een nieuwe weg naar bevrijding te bieden. En wie wil dat nu niet...

donderdag 8 juli 2021

De ijzige verloofde

Onlangs ben ik begonnen aan de Spiegelpassante-serie van de Franse auteur Christelle Dabos. Het eerste boek is De ijzige verloofde. Het boek viel me op door de intrigerende illustratie op de voorkant. Ik ben fan van boeken met een beetje magie, dus ben ik het gaan lezen en ik kan je zeggen: het is een leuke serie!

Het gaat over Ophelia die op de zwevende ark Anima woont. De aarde is eeuwen geleden letterlijk uit elkaar geknald en verspreid in het heelal bevinden zich nu scherven van die aarde, bevolkt door verschillende families met elk bijzondere gaven. Ophelia's familie kan objecten tot leven brengen. 

woensdag 7 juli 2021

De overlevenden - Alex Schulman

 



Een van de boeken die zeker in mijn vakantiekoffer meegaat, is 'De overlevenden' van Alex Schulman. Ik heb het al wel zien liggen in boekhandel en het heeft een prachtig omslag dat me ook al wel was opgevallen. Een van de quotes die het boek aanprijzen luidt: 'weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie' en dan loop ik niet meteen over van enthousiasme, helaas. 
Maar toen zag ik dit gave filmpje: boektrailer De overlevenden. En dat is zo treffend voor een Zweedse zomer, dat ik meteen in de sfeer van het verhaal kwam. En aangezien dit wéér een zomer wordt waarbij wij zelf nog niet naar ons geliefde Zweden op vakantie kunnen, moet ik het hier maar even mee doen. En bij nader inzien is dat helemaal geen straf! Lees je mee? 


donderdag 24 juni 2021

Winnaars van de Nederlandse Thrillerprijzen 2021

Juni is de maand van het spannende boek. Zoals elk jaar worden er deze maand meerdere thrillerprijzen uitgereikt voor de spannendste boeken van het jaar. Dus wil je nog wat spanning aan je vakantieleeslijst toevoegen? Lees dan verder! Klik op de link bij de boeken van jouw keuze om het te reserveren in de Bibliotheek. Sommige boeken zijn ook te lenen als e-book of luisterboek, helemaal handig in de vakantie!

Winnaar van de Gouden Strop 2021

De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is dit jaar voor Bernice Berkleef met haar boek Bloedsteen

Op een ochtend wordt Ella Verbeek door de politie van haar bed gelicht. Ze wordt beschuldigd van hulp aan haar vader bij illegale import van goederen uit Java. Ook haar bejaarde vader Benjamin is gevangengezet. Hij overlijdt in hechtenis en Ella wordt vrijgelaten. Haar leven is een puinhoop: ze is haar werk kwijt, haar vriend heeft haar laten zitten en ze vreest haar huis kwijt te raken. Ella trekt naar het vakantiehuis van de familie op Java om uit te zoeken wat er aan de hand is. Welk geheim heeft haar vader, die in een jappenkamp heeft gezeten? Waarom ging hij elk jaar terug naar Java? De contacten die Ella legt zijn echter niet altijd betrouwbaar. Ze belandt in de klauwen van een zakenman die haar reispas laat stelen en haar verplicht de verborgen schat van haar vader te vinden in ruil voor haar vrijheid.

dinsdag 22 juni 2021

Anna Boom

Ik ben gek op die Minibiebs die je steeds meer tegenkomt. Een Minibieb is een plek (vaak een geinig kastje aan de weg) waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Heel sympathiek ook, want het is met elkaar en voor elkaar. En je kunt er soms hele mooie boeken vinden!

Zo kwam ik bij het parkeren van de auto in Eerbeek toevallig uit bij een Minibieb. Ik kijken natuurlijk en daar stond Anna Boom van Judith Koelemeijer. Oké, het boek rook een beetje muf maar het bleek een super interessant verhaal te zijn over het bewogen leven van een moedige vrouw die zich niks aantrekt van de conventies van haar tijd en milieu.

donderdag 17 juni 2021

Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle is een spannend en ook leerzaam boek, met mooie tekeningen. Ik had de neiging het aan één stuk door uit te lezen, maar dat heb ik niet gedaan, want dan was het te gauw uit. Nu kon ik me steeds verheugen op het verder lezen.

Eva is 12 jaar, en moet een werkstuk schrijven over een onderwerp waar ze meer van wil weten. Eva piekert en piekert, maar komt er niet uit: waar wil ze nou écht meer van weten? Totdat ze denkt: mijn vader! Ze weet heel weinig van haar vader, heeft hem nog nooit gezien. En als haar moeder het over hem heeft is dat altijd negatief, ze noemt hem ‘die vent’. Eva heeft vroeger zelfs gedacht dat hij zo heette: Dievent.

dinsdag 15 juni 2021

De Geur van Groen - Pamela Sharon -

 

Heeft de wereld kleur als je niet kunt zien? Een echt Willem Wever vraag, hoewel ik het mij nog nooit afvroeg. De Geur van Groen is een Young Adult boek (12-18). 

Ik koos het boek om de vrolijke voorkant. Deze bijzondere titel leek mij goed bij ons thema passen. De bibliotheek (Hengelo, Oldenzaal en Hof van Twente) besteedt van 1 juni t/m 31 augustus aandacht aan het thema Kleurrijk besteden. 

Het onderwerp is van alle tijden: blind zijn. De hoofdrolspeelster en haar beste vriendin zorgen dat deze zware visuele handicap minder zwaar is. De manier waarop de beste vriendin van het blinde meisje met de handicap omgaat is hartverwarmend. 

donderdag 10 juni 2021

Helium

Bart Moeyaert en Poëzie. Beiden zijn te lang op dit bieblog afwezig geweest. Vandaag heb ik dus wat achterstand in te halen. Heb ik serieus nog geen aandacht besteed aan zijn laatste bundel Helium? Pijnlijk, want hij is alweer twee jaar geleden verschenen en hij is me dierbaar. Oké, ik maak het goed.

dinsdag 18 mei 2021

Het bloemenmeisje - Anya Niewierra

Dit is mijn tweede luisterboek en direct staat Het Bloemenmeisje op nummer 1 van luisterboeken. Ik ben nog een newbie op het gebied van luisterboeken, maar dit boek is prachtig verteld door Charlotte Lab. 

Natuurlijk ga ik ervan uit dat het boek ook fijn is om te lezen. Dit is echter een verhaal dat verteld wordt door de ik-figuur "Nina". 

Bij dit boek vond ik het luisteren naar de woorden heel passend. Nina zorgde ervoor dat je de ontknoping van haar levensverhaal moest weten. 

dinsdag 11 mei 2021

Het bamboemeisje - een prachtig geïllustreerd sprookje

Een oude bamboesnijder vindt een heel klein meisje tussen het bamboe. Hij en zijn vrouw kunnen hun geluk niet op en zorgen voor haar alsof ze hun eigen kind is. Maar als Jie oud genoeg is om te trouwen, wil ze haar ouders niet verlaten. Voor iedere man die om haar hand komt vragen bedenkt ze daarom een opdracht die onmogelijk te volbrengen is. Totdat er een jongen komt op wie Jie verliefd wordt. Hoe kan ze nu kiezen tussen hem en haar ouders? 

Auteur Edward van de Vendel baseerde het verhaal op een oud Japans sprookje. Maar wat Het bamboemeisje echt de moeite waard maakt, zijn de prachtige illustraties van Mattias de Leeuw. 

dinsdag 4 mei 2021

Opdat wij niet vergeten

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels al meer dan 75 jaar achter ons. Maar herdenken blijft belangrijk. 'Dit mag nooit meer gebeuren'; dat is de boodschap van 4 en 5 mei. We herdenken, houden een minuut stilte en het vieren onze vrijheid. En voor wie meer wil weten zijn er duizenden boeken te lezen. 

Voor mijzelf brengen persoonlijke verhalen de boodschap het dichtst bij huis. Verhalen die ervoor zorgen dat die tijd voor me gaat leven. Dat ik me kan voorstellen hoe het geweest moet zijn. Dat ik me realiseer welke verschrikkingen mensen elkaar kunnen aandoen. Maar wat te lezen uit het grote aanbod?

donderdag 29 april 2021

Shortlist voor de Hebban Thrillerprijs 2021

Een honderdkoppige jury heeft de afgelopen maanden de shortlist van de Hebban Thrillerprijs gekozen. Deze vijf boeken maken kans op deze nieuwe prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar. De winnaar wordt in juni bekend gemaakt.

Val - Toni Coppers

Ex-rechercheur Alex Berger knoopt de eindjes aan elkaar als privédetective. Een vriendin roept zijn hulp in bij een aantal moorden waarbij de moordenaar steeds hetzelfde signatuur achterliet. Reserveer in de Bibliotheek

dinsdag 27 april 2021

Het leven van Evert. In de luwte van de snelweg


Ik hou ervan, van die fotoboeken met oude foto's waar de nostalgie van af spat. Waar je helemaal in kunt verdwijnen.
Waar je aangename tijden kunt beleven met je (klein)kinderen om te laten zien 'hoe het vroeger ging'.
Waar je je kunt verbazen over de vooruitgang en waar je soms nostalgisch denkt 'Ach, dat waren nog eens tijden'. 
Waar je een tijdje mee kunt gluren in voorbije tijden en je mateloos kunt laten fascineren. 

Dit is nou precies zo'n boek! Geniet mee van de prachtige foto's en verhalen over Evert, een kleine boer op de Veluwe. 

dinsdag 20 april 2021

Nu ik je zie - Op zoek naar mijn vader- Merlijn Kamerling


Een boek over verliezen, negeren, op zoek gaan, vriendschap, goede raad en uiteindelijk vinden, liefhebben, rouwen, accepteren en begrijpen. Van Nu ik je zie heb ik veel opgestoken waar ik in mijn dagelijks leven iets aan heb. Dit boek gaat over een jongen waarvan zijn vader zelfmoord heeft gepleegd, omdat hij depressief was. Daar gaat het boek echter niet alleen over. Het gaat over hoe jongeren op zoek kunnen zijn naar zijn/haar doel in het leven. Over vaders en zonen en over hoe je leuke dingen kunt vergeten, wanneer ze door iets naars overschaduwd worden. Precies twee weken voor zijn twaalfde verjaardag pleegde zijn vader zelfmoord. Tien jaar na zijn vaders dood reis je mee met Merlijn, die eindelijk zijn vader leert kennen. 

dinsdag 13 april 2021

Ongetemd leven

Vrouwen opgelet. Glennon Doyle - die al was doorgebroken met haar openhartige boeken over het overwinnen van haar eetstoornis en verslavingen en over het redden van haar huwelijk met een overspelige echtgenoot - kwam eind 2020 met een nieuwe kaskraker: Ongetemd leven. Dit keer is de boodschap aan iedereen die het horen wil en er klaar voor is: vind het lef om helemaal jezelf te zijn. En ja, daarbij spreekt ze (weer) vooral vrouwen aan, want die zitten van oudsher het meest vast in de ongeschreven wetten van het gezin, de familie, de kerk of de samenleving in z'n geheel. Die wetten moesten maar eens even flink opgeschut worden.

donderdag 8 april 2021

Duurzaam tuinieren

In de Bibliotheek staat dit voorjaar het thema Duurzaamheid centraal. Natuur en voedsel kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Omdat ik wil weten hoe ik mijn tuin nog groener kan maken, las ik Duurzaam tuinieren van Shawna Coronado. Ik heb een stadstuin. Niet zo groot, maar ruimte genoeg voor veel groene beplanting en bloemen. Ook heb ik een kleine groentetuin gemaakt, waarin ik elk jaar makkelijke groentes teel, zoals sla, tomaten, komkommer en rode bietjes. Het is gewoon heel leuk om te zien hoe de groenten groeien. De smaak is ook veel beter dan in de supermarkt.

dinsdag 30 maart 2021

Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?: meekijken in de spreekkamer van de psychiater

We hebben allemaal wel eens tijdelijk last van (milde) psychische klachten. Maar als ze lang aanhouden kan het je leven te veel negatief beïnvloeden. En dan kan een psychiater helpen. Want ook al lijkt ieder probleem uniek, toch zijn er herkenbare patronen die een goede psychiater (of psycholoog) kan herkennen, kan ontdekken hoe ze zijn ontstaan en advies over kan geven hoe er mee om te gaan.  

In Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn geeft psychiater Esther van Fenema een kijkje in haar spreekkamer aan de hand van een aantal fictieve patiënten. Maar ook in haar eigen hoofd: hoe pakt ze per persoon de therapie aan.

donderdag 25 maart 2021

Top 10: Duurzaamheid

We hebben allemaal wel gehoord van de plastic soep, energieneutraal leven, geen of minder vlees en zuivel... Maar hoe kun je daaraan meedoen en welke impact heeft dat eigenlijk op je leven? En wat zijn de verschillende visies op dit onderwerp?

In de Bibliotheek staat dit voorjaar het thema Duurzaamheid centraal. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Begin eens met het lezen van één van deze boekentips. Gewoon, om inspiratie op te doen! 

donderdag 18 maart 2021

Breng me terug - B.A. Paris

De titel: Breng me terug sprak mij aan, omdat er direct vragen bij mij opkwamen. Dit moet wel een boek zijn die ik in een middag uit wil lezen. Wie moest er teruggebracht worden, waarvan? waarom? Aangezien ik dol ben op pageturner hoopte ik er eentje te hebben gevonden. Ik zal het gelijk maar vertellen: Het is er eentje! Twaalf jaar geleden, gingen twee mensen op reis en eentje keerde terug....

In de thriller van B.A. Paris verdwijnt iemand en natuurlijk is er een verdachte. Je wil al snel te weten komen of hij meer weet. Dat is lastig, want het boek speelt zich twaalf jaar na de verdwijning af en de verdachte leeft inmiddels een gelukkig leven. Zijn verloofde blijkt meer te weten en dat maakt het spannend, want ze was twaalf jaar geleden nog niet in zijn leven. Wat heeft ze ontdekt? 

Alfabet

De P is van panter die piano speelt terwijl twee pinguïns en een pelikaan staan te luisteren. De T is van tandarts, een teckel, die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl de tandartsassistent, een tapir, toekijkt.  

In het fantastische boek Alfabet van Charlotte Dematons heeft ze voor elke letter een prachtige tekening gemaakt met van alles erop: dieren, planten, dingen, kleuren... noem maar op. En alles op die tekening begint met die ene letter. In dit prentenboek staan zo ruim 3000 woorden. Op een leuke manier woorden leren? Dan is dit je boek!

maandag 15 maart 2021

De Vuurzeevlieg

 

Toon Tellegen is de koning van de korte, filosofische levensverhalen rond de ups en downs van een kleurrijk stel dieren in een bos 'hier ver vandaan'. Olifant die altijd in bomen klimt, mier, eekhoorn, egel, sprinkhaan... Ieder dier heeft wel een woord van raad voor de ander. Of weet het even niet en dat blijkt dan juist te helpen. Ik heb echt al heel veel verhaaltjes gelezen en twee gedachten blijven dan terugkomen: "Waar háált ie het vandaag!" en "Wat stáát hier nou eigenlijk..." En dan ineens verschijnt er een bundel zoals nog nooit tevoren.

donderdag 11 maart 2021

Onder druk

Deze thriller van Robert Pobi begint met een grote aanslag in het Guggenheim Museum in New York. Meer dan 700 doden, terwijl het gebouw zelf nauwelijks schade heeft geleden. Pobi is niet van de kleine gebaren. Als het mis gaat, dan gaat het ook goed mis...

De FBI roept de hulp in van dr. Lucas Page. Page is astrofysicus, professor, voormalig FBI-agent en een rekenwonder. Hij kan grote hoeveelheden data binnen de kortste keren verwerken. En een plaats delict visualiseren alsof hij er zelf bij was. Al snel volgen er meer aanslagen en gaat Page op zoek naar de daders. 

donderdag 4 maart 2021

Ontwaken - Nora Roberts (deel 1 van de Drakenhart-serie)

 


Breen Kelly, een jonge docente Engels uit Philadelphia is nergens zeker over. Niet over haar baan, niet over haar leven en al helemaal niet over zichzelf. Op advies van haar dominante moeder kleurt ze haar prachtige rode haar in een saaie bruine tint. Ze valt niet op, ze  is nergens echt goed in en ze is vooral niet gelukkig. 

Maar wie ze wel heeft is haar goede vriend Marco, die onvoorwaardelijk achter haar staat en die haar aanspoort om zelfstandiger te worden. Maar zelfs Marco lukt het niet om Breen aan te zetten tot verandering. Totdat...

donderdag 18 februari 2021

De dag die nooit komt - Oliver Reps

 

Het boekje De dag die nooit komt heeft (maar) 174 bladzijden. Dat is fijn aangezien ik iedere week een boek wil lezen, om kennis van veel verschillende boeken op te doen. Dan is het soms wel fijn om voor een dunner boekje te kiezen. Dit maakt het ook voor de jeugd, die minder graag leest, een aantrekkelijk boekje. Het bijzondere verhaal is geschreven voor young adults (15-25 jaar), maar is ook prima geschikt voor 25+

De titel zorgde ervoor dat ik dit boekje wilde lezen. Het maakte mij ontzettend nieuwsgierig. Wat was er gebeurd, waardoor een bepaalde dag niet zou komen. Ook heel belangrijk: welke dag zou nooit komen. Het boekje leek mij aantrekkelijk, omdat ik de tekening op de voorkant prachtig vindt. 

maandag 15 februari 2021

De jongen, de mol, de vos en het paard

 

Wat schrijf je over een boek dat eigenlijk geen verhaal bevat, maar wel al weken in de top 10 van best verkochte boeken staat en dat genomineerd was voor Beste Spirituele Boek 2021? Wat schrijf je over een boek dat je aan de ene kant in een uurtje uithebt, maar aan de andere kant je hele leven blijft lezen? Wat schrijf je over een boek dat eerst opvalt door z'n dromerige illustraties en daarna pas door z'n poëtische teksten? Nou, dan laat je dus die beelden het verhaal vertellen.

donderdag 11 februari 2021

Veel liefs

Het is bijna Valentijnsdag, dus tijd voor een romantisch boek. In Veel liefs van Beth O'Leary delen Tiffy en Leon een flat zonder dat ze elkaar ooit hebben gezien. Zij werkt overdag, hij ’s nachts en ze communiceren via geeltjes. Hoe goed kun je iemand leren kennen die je nooit hebt ontmoet?

Ik had zin in een feelgoodboek en vond het een interessant uitgangspunt dat twee personen zulke andere leefritmes hebben dat ze in één flat kunnen wonen zonder elkaar tegen te komen. En ik heb me uitstekend vermaakt met dit boek! Het is vlot geschreven en grappig.