Bieblog Hengelo wenst je een heel gezond en gelukkig 2021!
Zomer is de afsluiting van de internationaal geprezen seizoenscyclus van Ali Smith over onze huidige tijd; van Brexit tot en met Covid. Net als in de vorige delen staat een familie centraal. Deze keer de humanistische Sacha (16), cynische Robert (13) en hun gescheiden moeder Grace. Via hen ontmoeten we de personages uit eerdere delen van de serie. De hoofdthema's zijn wederom taal, tijd, humanisme en kunst.
Binnenkort te reserveren in de Bibliotheek. De Engelstalige editie is hier te reserveren.
Annie Ernaux beschrijft het leven in Frankrijk tussen 1941 en 2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto's, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen.
3. De Effingers - Gabriele TergitDeze roman verscheen oorspronkelijk in 1951, maar is opnieuw uitgebracht. Het verhaal gaat over de geschiedenis van drie joodse families die door huwelijken met elkaar verbonden zijn. Ze spelen in het Berlijn eind 19e en begin 20e eeuw een prominente rol als bankiers en fabrikanten. Maar de eerste en tweede wereldoorlog brengen de ondergang van hun rijkdom en aanzien met zich mee.
4. De spiegel en het licht - Hilary Mantel
Dit is het laatste deel van de veelgeprezen trilogie over Thomas Cromwell, de oppermachtige raadsman van Hendrik VIII van Engeland. Het is 1536. Cromwell heeft inmiddels een machtige positie aan het hof. Maar lukt het hem zich te handhaven bij een koning die steeds angstiger wordt voor hoogverraad?
5. Bij ons in Auschwitz: getuigenissen - Arnon Grunberg
Op 27 januari 1945 werd concentralie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door het Rode Leger. Er zijn minstens 1,1 miljoen mensen vermoord. Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van het kamp, verzamelde Arnon Grunberg in deze bloemlezing de getuigenissen van dertien ooggetuigen.
6. Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas RijneveldHet verhaal van de veearts en zijn 'uitverkorene', de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar om te ontsnappen aan de grilligheid en leemten van het plattelandsleven. Ze ontwikkelen een obsessieve fascinatie voor elkaar. Een angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit.
7. De laatste zomer in de stad - Gianfranco Calligarich
Een cultboek uit 1973, nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Loser Leo Gazzara leeft in Rome op de kliekjes van anderen: rotbaantjes, een geleend flatje, afgedankte vriendinnen. Dan wordt hij verliefd op de verknipte Arianna, waarmee zijn poging tot afzijdig blijven in gevaar komt.
8. De Stotteraar - Charles Lewinsky
Omdat hij al sinds zijn vroegste jeugd stottert, vertrouwt Johannes volledig op de macht van het geschreven woord. Als hij in de gevangenis belandt, probeert hij met brieven, bekentenissen en verzonnen verhalen de mensen voor zich te winnen die over zijn lot kunnen beslissen: de gevangenispastoor, de drugsbaas en de uitgever.
9. Liever dier dan mens - Pieter van OsHet bijzondere, waargebeurde verhaal van een joodse vrouw uit Warschau, die de Tweede Wereldoorlog overleefde door zich voor te doen als Volksduitse en werd geadopteerd door een familie met een fanatieke nationaalsocialistische overtuiging.
Dit lijkt een gedichtenbundel, maar het is meer dan poëzie alleen. De bundel bestaat uit drie delen: 'Hoe Europa doen' (interview), 'Big Data' (gedichten) en 'Medea 2.0' (monoloog). Een bundel voor poëzieliefhebbers.
Alle 56 tips uit de Volkskrant kun je hier lezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten