Het verhaal wordt deels door de schrijfster verteld en deels neemt Rose (de hoofdfiguur) het over. Dit kan in eerste instantie wat verwarrend werken maar het went snel. De familie komt uit Duitsland maar door beide wereldoorlogen wordt de familie verwaaid over de hele wereld.
Rose (de oma) komt in Nederland terecht omdat ze verliefd wordt op een Nederlandse predikant; Gerhard. Voor hem laat ze zich tot christen dopen en doorstaat ze met haar gezin de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Als Duitse vrouw is dat niet persé makkelijk. Ze wordt aangekeken op haar Duits zijn, ze schaamt zich voor haar Duits zijn en soms heeft ze er iets voordeel aan.
Met veel discipline en liefde probeert ze de oorlog zo min mogelijk binnen te laten dringen in het gezin. Ondertussen hoort ze (via brieven voornamelijk) hoe de hele familie in Duitsland uit elkaar wordt getrokken. Een deel emigreert, een deel blijft geloven in een goede afloop en we weten allemaal wat daar van is gekomen en een ander deel probeert op alle mogelijke manieren te overleven. De grote familie is gedecimeerd na de oorlog.
Het boek is makkelijk leesbaar en boeit ook. Wat mijzelf een beetje hinderde was de sterke aanwezigheid van het geloof maar dat zegt natuurlijk alles over mij. Toch heb ik aan het einde van het boek een traantje geplengd omdat het verhaal me erg aangreep. Dat was mogelijk ook te danken aan een nevenverhaal in het boek: haar getroebleerde relatie met haar vader die zijn gezin na de Eerste Wereldoorlog waarin hij aan het front vocht en gewond raakte, in de steek liet. Langzaam komt ze, tegen wil en dank, dingen te weten over hem en moet ze de twijfel toelaten over hoe een en ander is verlopen.
Al met al een boek om aan te raden. Het heeft zoveel facetten in zich zoals de beschrijving van het leven in Duitsland tussen de twee wereldoorlogen in, het leven van een gezin in de Tweede Wereldoorlog alsook de omgang met moeilijke relaties in het leven waarbij begrip en vergeving een grote rol spelen.
Ans Dalhuisen
Reserveer Rose in onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten