The Biggest Little Farm is een film waar ik heel blij van werd en dat is best wel een prestatie voor een documentaire over landbouw en het klimaat.
Het is een prachtig gefilmd verslag van acht jaren afzien door de documentairemaker John Chester en zijn vrouw, kok en foodblogger Molly. Toen zij uit hun appartement in Los Angeles moesten, besloot het stel een jeugddroom waar te maken: een eigen boerderij beginnen. En dan geen megastallen maar een biodynamische boerderij zoals uit een kinderboek: met kippen, een varken en fruitboomgaarden. Maar gaat ze dit als complete amateurs wel lukken?
Na een crowdfunding actie kopen ze een boerderij van 80 hectare een uur rijden van Los Angeles. Gelukkig weten ze zelf ook wel dat hun kennis over het opzetten van een boerderij vrijwel nul is en huren de hippieachtige Alan York in als adviseur. En dan gaat het avontuur van start! Op advies van Alan gaan ze eerst aan de slag om de zanderig en uitgedroogde grond weer vruchtbaar en gezond te krijgen. Ook planten ze enorme boomgaarden aan fruitbomen en dan niet één soort maar zo veel mogelijk verschillende. Ook kopen ze kippen, eenden, schapen en een varken die ze Emma noemen. De kippeneieren zijn een groot succes dus kopen ze nog meer kippen. Ook de fruitbomen doen het na een aantal jaren uitstekend en Emma krijgt 15 kleine biggetjes.
Dit klink allemaal heel idyllisch maar dan krijgen ze met allerlei problemen te maken: coyotes eten de kippen, vogels en slakken eten het fruit en Emma wordt ziek. En dan heb ik het nog niet gehad over de droogte en bosbranden. Groot probleem is ook dat Alan kanker krijgt en komt te overlijden: ze staan er alleen voor.
Het prachtige van de film is John en Molly blijven geloven dat ze deze problemen kunnen oplossen door slim gebruik te maken van de natuur en niet door deze te bestrijden. En komen zo tot oplossingen waardoor ze in harmonie leven met de natuur om hen heen. Echt heel inspirerend!
Reserveer The Biggest Little Farm in onze catalogus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten