donderdag 26 december 2019

De beste boeken van 2019

Zo aan het einde van het jaar verschijnen overal lijstjes. Van de meest spraakmakende gebeurtenissen, de beste liedjes of raarste babynamen van het jaar.
 
Met het Bieblog doen we hier natuurlijk ook aan mee! We zetten prijswinnende boeken van 2019 op een rijtje. Nog niet alles gelezen? Dat kan dan mooi op je lijstje met goede voornemens voor 2020.
 
We wensen je een fijne 2e kerstdag en een prachtig nieuw leesjaar toe!



 
We beginnen met de winnaar van de NS Publieksprijs 2019. In Rinkeldekink beschrijft de inmiddels overleden Bijl wat haar overkwam nadat ze in 2015 een hersenbloeding kreeg. Hoe ze de controle over haar lichaam en geest kwijtraakte en maar gedeeltelijk terugvond. Haar nuchtere blik en humor maakten dit één van de favoriete boeken van 2019.
 
 
 
Na in 2018 al de Libris Literatuurprijs met die boek te hebben gewonnen, ontving Isik in 2019 de Inktaap. Dat is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, waarbij jongeren van 15 t/m 19 jaar hun favoriete boek kiezen uit drie boeken die al eerder in de prijzen zijn gevallen.
 
Monic schreef een blog over het boek dat je hier kunt lezen.
 
 
 
 
De Libris Geschiedenis Prijs werd dit jaar gewonnen door Roelof van Gelder. Hij schreef een intrigerende biografie over John Gabriel Stedman, die als 28-jarige voor ruim vier jaar in Nederlandse dienst naar Suriname vertrok en beroemd werd door zijn verslag daarover. Dat verscheen in 1796 en beschreef de dagelijkse gang van zaken op de plantages, de geschiedenis en flora en fauna van het land en zijn relatie met slavin Joanna.  
 
 


 
Het beste reisverhaal van 2019 is van Dore van Duivenbode. Ze ontving de Bob den Uyl Prijs voor Mijn Poolse huis. Van Duivenbode erfde van haar Poolse moeder een huis in Auschwitz. Ze beschrijft haar (vakantie)belevenissen daar en hoe de huidige bewoners omgang het verleden. De Tweede Wereldoorlog is nooit ver weg in Auschwitz.
 
 
 
 
 
De grote winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019 is Rob van Essen. Zijn boek speelt zich af in een toekomstige wereld. Het is twintig jaar na nu, inmiddels is het basisinkomen ingevoerd en robots en zelfsturende auto's nemen het werk uit handen. Een 60-jarige schrijver overdenkt zijn leven als hij kort na de dood van zijn moeder door een oud-collega wordt meegevoerd op een geheimzinnige reis.
 
 
 
 
Het beste kookboek van het jaar mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Begin november werd bekend dat het Gouden Kookboek dit jaar van Vanja van der Leeden is. In Indorock staan 134 recepten waarin Indonesische smaken in een nieuw jasje worden gestoken. De vakjury zegt over het kookboek: "Indorock is eigenwijs en eigentijds, maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities. De recepten rocken zoals de titel al doet vermoeden, maar dat doet het beeld ook".
 
 
 
Foon was dit jaar de winnaar van de Jan Wolkers Prijs. Het boek gaat over een Russisch zoölogenechtpaar dat hun toevlucht zoekt in de bossen om er een asiel voor verweesde berenwelpen te beheren. Ze verliezen langzaam hun grip op het leven en de realiteit. Een poëtische, impressionistische roman over verval tegen de achtergrond van de recente Russische geschiedenis.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen: