We kennen Rome van al die prachtige monumenten waar heel veel toeristen op af komen. Maar beeld je eens in hoe het was om er te wonen, toen die monumenten gewone gebouwen waren om te gebruiken. Levende gebouwen, in plaats van de museumstukken die ze nu zijn. Dat is wat Philip Matyszak doet in het boek 24 uur in het oude Rome.
Het bevat 24 verhalen, die elk één uur van een etmaal in het oude Rome vertellen. Het zijn op zichzelf staande verhalen, maar samen vormen ze een prachtig beeld van hoe het dagelijks leven er in het jaar 137 na Christus uit zag.
Het Romeinse Rijk bevond zich toen op het hoogtepunt van zijn macht. Rome was de grootste stad ter wereld, vol met mensen die hun leven zo goed mogelijk leefden onder zware omstandigheden. In elk van de 24 verhalen volgen we iemand anders.
De hoofdpersonen vormen samen een dwarsdoorsnede van de samenleving. Zo komen een kok, een huisslaaf, een senator en een scholier voorbij. Maar bijvoorbeeld ook de vrouw van een welgestelde koopman. Zij moet zorgen dat het avonddiner voor hun gasten voldoet aan alle op dat moment geldende normen. Dat is nog niet zo makkelijk!
Ondanks dat het korte verhalen zijn, slaagt Matyszak er absoluut in om de hoofdpersonen tot leven te brengen. Sommige verhalen intrigeren en maken je nieuwsgierig naar hoe het de hoofdpersonen verder vergaat. Misschien dat Philip Matyszak nog eens een heel boek aan hen wijdt. Elk verhaal wordt bovendien aangevuld met treffende citaten van schrijvers uit de klassieke oudheid.
De verhalen lezen niet alleen prettig weg, maar geven je een heel goed inkijkje in een tijd die zo anders is dan de onze. En toch ook weer niet. Want gaat het in het leven niet nog steeds om ons geluk, onze baan, onze familie, onze plek op de sociale ladder, onze relaties met de mensen om ons heen?
Reserveer '24 uur in het oude Rome' in de Bibliotheek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten