De eerste keer dat Mariët Meester voor langere tijd Zuid-Spanje bezocht was in 1985. Daarna is zij er vele malen naar teruggekeerd. In die dertig jaar heeft zij Andalusië, want daar heb ik het over, zien veranderen. Van een arm land waar de mensen hun leven leefden , zoals ze dat al jaren gewend waren, tot de introductie van de welvaart, mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.
De ondertitel van het boek dat Mariët Meester schreef over haar ervaringen 'De tribune van de armen' luidt niet voor niets: 'over leven en vrijheid in Andalusië'. Want als een rode draad loopt door haar verhaal de hang naar vrijheid, die ze onder alle gebeurtenissen door blijft bespeuren. Een ander rode draad is de Semana Santa, de Goede Week, die in Andalusië met stip de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. In Malaga krijgt het begrip vrijheid in deze week een extra lading.
Mariët Meester neemt ons mee naar Andalusië vanaf 1985. Ze beschrijft haar ervaringen als ze, samen met haar partner, de beeldend kunstenaar Jaap de Ruig, rondtrekt door het Zuid- Spaanse landschap. Hoe ze met de plaatselijke bevolking kennismaken in de kleine plaatsjes Periana en Nerja en opgaan in het dagelijkse leven, lang voordat wij in Nederland bekend raakten met de uitgestrekte, verlaten vlaktes, zinderend onder een gloeiende zon en verstoken van de meeste gemakken die voor ons in die tijd al lang normaal waren. Maar dat betekent, uiteraard, niet dat de mensen niet gelukkig waren met hun leven. En ook van dat kleine, menselijke geluk maakt Meester ons deelgenoot.
Terwijl ze in de jaren tachtig van de vorige eeuw met een ezeltje van Sevilla naar Granada trekt doet Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa wordt elk jaar een gedetineerde vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Dit gegeven blijft haar boeien en ze besluit de achtergrond van deze traditie te ontrafelen. Ze vestigt zich in Málaga-stad, waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst. En zo krijgen we inzage in wat elk jaar de belangrijkste gebeurtenis is in Malaga: de processies van de Semana Santa. In de Semana Santa vinden elke dag, verspreid over de stad, verschillende processies plaats. Elke kerk kent z'n eigen broederschap. Deze broederschappen zijn het hele jaar door bezig met de voorbereidingen van dat hoogtepunt in de Semana Santa.
Door ons mee te nemen in haar zoektocht naar de gewoonte om tijdens de Goede Week en gevangene vrij te laten laat ze met haar toegankelijke manier van schrijven zien wat de betekenis van deze processies is voor de plaatselijke bevolking.
Wat Mariët Meester ook mooi schetst is hoe je, ook als niet gelovige, als niet katholiek, in de ban kunt raken van deze processies en wat ze voor de plaatselijke bevolking betekenen. Ik heb het aan de lijve ondervonden toen ik eens op de maandag van de Goede Week bij de kathedraal van Malaga stond en de vervoering onderging van wat er plaatsvond. Ik kan dat niet zo goed beschrijven, gelukkig kan Mariët Meester dat wel.
Mooi boek om te lezen als je van plan bent Malaga te bezoeken.
Reserveer in onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten