Soms laat ik m'n keuze voor een boek bepalen door iets dat toevallig op m'n pad komt. Deze zomer besloot ik alleen de boekenkast van de VakantieBieb in m'n koffer te stoppen. Of in m'n broekzak eigenlijk! Dan nóg was er genoeg te kiezen hoor. Maar in één van de nieuwsberichten stond dat Het geheim van mijn man het meest gedownloade boek was. Nou, toen kon ik niet achterblijven natuurlijk. Kennelijk is het het lezen waard. En dat bleek helemaal waar!
Cecilia leeft een gelukkig en georganiseerd leven als echtgenoot, moeder en tupperwareparty hostess. Daar komt verandering in als ze per ongeluk een brief vindt van haar man, die ze pas mag lezen na zijn dood. Natuurlijk lukt dat niet en dan blijkt ineens hoeveel impact kennis of een gebeurtenis op je leven kan hebben. En je ontdekt dat het onmogelijk is om verder te leven alsof je niet weet wat je weet. Wat onbewust de vraag oproept of je alles wel wilt weten...
Dit boek blijkt niet alleen te draaien om het geheim van Cecilia's man. In hetzelfde dorp woont ook de Rachel. Haar tienerdochter is bijna 30 jaar geleden vermoord, de zaak is nooit opgelost, en zij heeft het nooit echt kunnen verwerken. Haar broze wereld stort opnieuw in als haar zoon vertelt dat hij met vrouw en kind naar Amerika verhuist. Weer afscheid nemen, weer alleen, wat als...
De derde verhaallijn gaat over Tess, die samen met haar man en nichtje annex beste vriendin een eigen bedrijf runt. Ze zijn succesvol, ze zijn hecht, ze hebben het goed met elkaar. Iets té goed, want man en nicht vertellen haar dat ze verliefd zijn. Oh ja, maar er was nog geen seks hoor, en hoe het verder moet weten ze ook nog niet precies, maar wel dat het echt is. Tess besluit om met hun zoontje terug te keren naar het dorp van haar moeder. 'Gaan jullie maar even stoom afblazen, dan is het uit je systeem.'
Ik snap al snel dat deze vrouwen ergens elkaars pad gaan kruisen. De basisschool waar Rachel werkt en de kinderen van Cecilia en Tess naartoe gaan is een leuk begin, maar natuurlijk volgt er meer. En volgen er meer geheimen. De vraag is vooral: wanneer gaan al die geheimen uitkomen, en wat dan? En ik heb me kostelijk vermaakt bij de opbouw van al die verhaallijnen en bij hoe de personages - ook zij die een bijrol lijken te vervullen - zich ontwikkelen. Een zondagse page-turner.
Wat ik vooral grappig vond was de stijlvorm waarin de alwetende verteller soms even een snelle blik op de toekomst werpt. Vooral in de geniale epiloog, maar ook met speldenprikjes door het verhaal heen. Een flash forward noem je dat geloof ik. Even om de hoek kijken naar de gevolgen over tien jaar van een beslissing van nu. Als dat toch eens in het echt kon. Maar nog opmerkelijker vond ik dat ze dit ook deed over de gevolgen die niet plaatsvonden door bepaalde van keuzes, of over het leven dat die vermoorde dochter dus niet heeft geleefd.
Er zijn vast lezers die dit boek op de plank met chicklit zetten. Prima, maar ik moest ook vaak denken aan Het Diner en aan De Eetclub. Zelfde soort spanning en het is net zo filmisch geschreven, dus ik maak me sterk dat hier wel een succesvolle serie of film van wordt gemaakt!
Dit boek deed me nadenken over hoe ieders leven kan afhangen van een misverstand of een te haastig genomen besluit. Want hoe goed ken je jezelf, je partner en de mensen om je heen eigenlijk echt? Het laat zien dat de waarheid niet zaligmakend is en dat er in het leven van anderen geheimen zijn die we nooit te weten zullen komen.
Reserveer het boek in onze catalogus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten