zaterdag 31 maart 2018
Daar werd wat groots verricht - Diederik van Vleuten
Misschien ken je hem van zijn drie solovoorstellingen, waarin Diederik van Vleuten zijn familiegeschiedenis tegen het licht hield van de wereldgeschiedenis. Over Nederlands-Indië (Daar werd wat groots verricht), de Eerste Wereldoorlog (Buiten Schot) en Winston Churchill (Mijn nachten met Churchill).
In maart verscheen zijn boek Daar werd wat groots verricht. Hierin vertelt Diederik van Vleuten het verhaal van oudoom Jan, zijn vrouw Aukje en van andere familieleden die lange tijden 'in de Oost' woonden.
Een verhaal van opkomst en ondergang, nederlaag en overwinning tegen de achtergrond van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en alles wat daarna nog kwam. Het verhaal is gebaseerd op het Indisch familiearchief van de vader van Diederik van Vleuten.
Van de achterflap
Precies tien jaar geleden kreeg Diederik van Vleuten van zijn vader het Indische familiearchief overhandigd. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Van Vleuten in de Oost. In dat archief bevonden zich ook de bijna 700 pagina's tellende memoires van Diederiks oudoom Jan. Met scherp oog voor detail doet Jan daarin verslag van de grote veranderingen die zich tijdens zijn leven in de wereld voltrokken en die als een waterval over hem en zijn generatie heen kwamen. Het is het persoonlijke verhaal van een kindertijd op Java, een jeugd in Nederland, een opleiding in Zuid-Afrika en in 1930 de terugkeer naar Indië. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakt Jan aan den lijve het historische drama mee van de Japanse bezetting van de archipel en de daaropvolgende Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Hij is ooggetuige van de politionele acties en het onafwendbare afscheid van Nederlands-Indië.
De zingende vogels in het ochtendgloren, de geuren van de tropen, de felle regens, de baboes, maar ook het racisme uit die tijd, het superioriteitsgevoel van de blanke overheersers, het staat er allemaal in.
Van Vleuten gebruikt daarom ook de woorden zoals deze in die periode gebruikt werden: inlanders, koelies, werkvolk, kaffers en negers. Die woorden kun je nu niet anders gaan inkleuren omdat het nu beladen woorden zijn, aldus van Vleuten. Het is de Nederlandse koloniale geschiedenis verteld door een Nederlander, een totok, een blanke Europeaan.
Van Vleuten wil een tijdsbeeld geven en geen oordeel; hij laat het aan de lezer over om commentaar te hebben. En dat doet hij fantastisch.
Wat een groots verhaal, ik heb het van kaft tot kaft tot gelezen.
Reserveer Daar werd wat groots verricht in onze catalogus
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten