Pruisisch blauw van Philip Kerr had ik speciaal voor de kerstvakantie bewaard want zijn boeken zijn altijd top. En Pruisisch blauw is inderdaad weer een hele goeie!
Het is 1956 en held Bernie Gunther zit diep in de problemen omdat hij weigert iemand te vermoorden voor de Stasi. Hij slaat op de vlucht en denkt daarbij terug aan een zaak in 1939 als hij door top nazi Reinhard Heydrich naar Hitlers buitenhuis de Berghof wordt gestuurd om een moord op te lossen. Aan Bernie de schone taak dit zaakje zo snel mogelijk op te lossen voordat Hitler binnen een week zijn vijftigste verjaardag op de Berghof komt vieren.
De historische thrillers van Philip Kerr spelen zich kort voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog af. De hoofdpersoon is de eigenwijze politieman (en later ook privédetective) Bernie Gunther. Bernie heeft een hekel aan de fascisten in Duitsland en zij aan hem. Maar Bernie is een uitstekende rechercheur die resultaten boekt en af en toe wordt hij gedwongen lastige zaken voor de nazi's op te lossen.
In de serie zijn de bijfiguren en situaties niet altijd fictief en Philip Kerr schetst een accuraat beeld van het dorpje Berchtesgaden in Beieren waar de villa de Berghof staat en van de nazi prominenten in de intieme kring rond Hitler. En de belangrijkste van allemaal is Martin Bormann, de privésecretaris van Hitler. Bormann had het volledige vertrouwen van Hitler en was daardoor een van de machtigste mannen binnen het Derde Rijk. Bormann wil dat Bernie de zaak snel oplost want een moord in de Berghof kan het vertrouwen van Hitler in hem schaden en er voor zorgen dat Hitler niet meer naar Berchtesgaden durft te komen. In beide gevallen raakt Bormann zijn macht kwijt en dat is natuurlijk het laatste wat hij wil.
Philip Kerr verwerkt op een mooie manier historische details in zijn boek zoals de obsessie van Hitler tegen roken (Eva Braun rookte als een ketter maar dat wist hij niet). Niemand durfde in de Berghof te roken want Hitler rook dat onmiddellijk en flipte dan. Een ander detail is de bouw van een theehuis voor Hitler op de bergtop Kehlstein (1837 meter) als cadeautje voor zijn vijftigste verjaardag. Dat koste 30 miljoen rijksmarkt (270 miljoen euro nu) en bij de bouw kwamen 6 mensen om. Maar Hitler vond de ijle lucht op die hoogte niet prettig en had een hekel aan de lift. Hij heeft het Kehlsteinhaus maar een paar keer kort bezocht.
Reserveer Pruisisch blauw in onze catalogus.
1 opmerking:
Lees net dat Philip Kerr is overleden. Treurig. Ik was een fan.
Een reactie posten