maandag 22 januari 2018

Ik heb de tijd: een handleiding in tijdsurfen

Alleen al om de titel was nieuwsgierig naar dit boek. Ik heb nooit (nou ja, zelden) de tijd - maar zou dat wel graag willen! Ik ga er maar van uit dat ik niet de enige ben die worstelt met tijd, te volle agenda, te veel willen. En die wel wéét hoe het anders zou moeten, maar dat toch niet toepast.

Op bol.com zag ik de voorplaat: een mannetje met de handen in de zij op een surfplank, die over zeer woeste golven gaat. Zou dat nou tijdsurfen zijn?

De vorm van het boek, een dwarsliggende A5 vorm (iets breder nog) stond me al direct aan: niet teveel tekst onder elkaar. Mooie turquoise en zwarte letters, en nog veel meer van die grappige plaatjes, bv. een hamertje voor een ’aanklopper’, d.w.z. een storende factor; en een kleine rat voor een knagende gedachte. Het boek bevat veel voorbeelden, heldere aanwijzingen, de nodige humor en is prettig leesbaar. De schrijver Paul Loomans is ook acteur, stresscoach en oprichter van ‘De ontknoping.’ Tevens is hij zenmonnik.

In een week die uitzonderlijk blank in mijn agenda staat, begin ik te lezen en te markeren. Looman begint met stressfactoren, zijn eigen ervaringen met tijdsdruk, en over zijn aanpak toen het bij hem spaak liep. Vervolgens neemt hij je mee op zijn pad van zeven aanwijzingen, voor elke een hoofdstuk.

Aanwijzing 1 is bv. heel simpel: Doe één ding (taak) tegelijk en maak het af. Het afmaken bestaat vaak uit opruimen, wegruimen, netjes opslaan. Dat geeft rust, en tevens ruimte voor het volgende.

Aanwijzing 2: Sta stil bij wat je doet en ‘aanvaard de handeling’: denk niet steeds aan andere dingen die bv. leuker zijn of ook nog moeten. Beide aanwijzingen stoelen op het eenvoudige principe dat wanneer je aandacht (nodig) heb om iets te doen, je alleen dát maar kunt doen. Loomans werkt dat bv. uit voor eten en telefoneren.

Aanwijzing 3: schep ‘witjes’ tussen de activiteiten. Dus niet meteen naar het volgende karweitje, maar eerst….een witje: een moment voor iets anders: kopje koffie, je rug strekken, blokje om. Iets dat je zinnen verzet.

Aanwijzing 4 vond ik verrassend: geef de volle aandacht aan ‘aankloppers’, storende factoren als een jengelend kind of onverwacht bezoek. Volgens de auteur blijft de aanklopper anders toch maar doorzeuren en is je aandacht verpest. Heb je (meestal kort) aandacht gegeven, dan kun je weer terug naar wat je deed.

Aanwijzing 5: Maak jezelf bewust van knagende ratten b.v. dingen waar je tegenop ziet, die je voor je uit schuift. Ga op de rat af, zie de situatie onder ogen bv. kijk goed rond in die schuur vol troep en analyseer wat er moet gebeuren en wat er nodig is. Begin aan de klus op een goed moment.

Aanwijzing 6: Observeer ‘achtergrondprogramma’s’, vormen van onrust die je concentratie op wat je wil doen, in de weg zitten. Bijvoorbeeld bezorgdheid of gekwetstheid. Het zijn emotionele factoren, die gevoeld willen worden - en niet weggeduwd. Neem even rust om echt te voelen wat er aan de hand is, ga wandelen, zonder je even af.

Aanwijzing 7: kies spontaan wat je gaat doen. Doe dit tijdens een ‘witje’(nr.3).

Je intuïtie is volgens de auteur beter in staat je planning te verzorgen, dan je verstand. Heb vertrouwen dat je intuïtie je de dingen op het juiste moment laat doen. Dit relativeert erg het werken met ‘lijstjes’. Volgens Loomans weet je wel wat je allemaal moet/wil doen, zeker als je je elke activiteit goed hebt ingeprent (in laten dalen in je systeem). Hij raadt aan lijstjes te gebruiken als check achteraf i.p.v. als leidraad vooraf. Voor mij de lastigste tip van de 7, lijstjes loslaten.

Zijn dit geen open deuren, weet je het niet allemaal al?  Ik vind van niet, ik raakte opgetogen over de tips en probeerde ze direct toe te passen. Want in de toepassing zit hem de crux, vaak weet je het wel, maar doe je het niet. De schrijver maakt de toepassingsmogelijkheden heel concreet, zodat ik zin kreeg om ermee te experimenteren. Zijn benadering is fris, soms verrassend en soms wordt iets wat ik misschien wel wist, op een andere manier gezegd. Het is geen toverboek, je moet net zo lang oefenen tot de nieuwe aanpak gewoonte wordt. Zo vangt telkens weer een nieuwe oefenronde aan!

Miriam Janssen

Reserveer Ik heb de tijd: een handleiding in tijdsurfen in onze catalogus.

Geen opmerkingen: