Wat is er nu leuker dan op de laatste dag van het jaar bloggen over een film die helemaal gaat over de laatste dag van het jaar. Precies, niks! New Year's Eve is een Amerikaanse sterrencastfilm met inmiddels bijna dezelfde reputatie als Sissi, Annie en Dinner for One: hij wordt elk jaar tijdens de feestdagen wel ergens uitgezonden. En deze film kijk je natuurlijk juist op die laatste avond van het jaar! Een heerlijke feelgood, van de maker van Pretty Woman, met voor ieder familielid van elke generatie wel een favoriete acteur of actrice. Heel slim.
maandag 31 december 2018
New Year's Eve
Gepost door
Astrid
Tags
Astrid,
drama,
familiefilm,
humor,
kijken,
levensverhalen,
new york,
nieuwjaar,
romantiek
maandag 24 december 2018
Het Kerstkribje
www.boekbeleving.nl |
De vlammen stonden bevend en bedeesd
te branden in de kerstboom, en daaronder
eerbiedig aangetreden om het wonder
de ezel en de os, het brave beest.
En Jozef ook, misschien het allermeest
verwonderd over wat er met en zonder
hem was gebeurd, maar blozender, haast blonder
en blijer dan hij ooit nog was geweest.
Maria in Mariablauw en wit,
de wijzen uit het oosten met geschenken.
zou iemand aan iets lelijks kunnen denken
bij zoveel moois en liefelijks als dit?
Er blonk een ster. Herodes was te vroeg.
Het kindje had nog heel wat voor de boeg.
Uit: 'Au! De rozen bloeien;
sonnetten van bedreigd geluk'
zaterdag 22 december 2018
Lekker lezen bij de kerstboom
Heb je straks kerstvakantie? Heerlijk! Het is vroeg donker, kouder en de straten hangen weer vol kerstverlichting. De fijnste tijd om ’s avonds de deur niet meer uit te hoeven en lekker met een pot thee, kaarsjes, een dekentje en een boek op de bank te kruipen.
Wat is er nou leuker dan een roman lezen in kerstsferen om helemaal tot rust te komen? Ik heb een paar leuke kerstromans voor je verzameld.
Hopelijk zit er een boek voor je bij!
December: verhalen - Vonne van der Meer
December is donkerste maand en de lichtste maand. Voor de één een feestmaand, voor de ander een rampmaand. Een jongen van achttien zet nog steeds zijn schoen, met een wortel erin en een bakje water ernaast. Een echtpaar weet niet van elkaar dat ze twee daklozen in hun huis-in-aanbouw van een slaapplaats en proviand voorzien. Omdat het bijna Kerstmis is, durven ze de arme zielen niet weg te sturen. Eén ding hebben de personages van Vonne van der Meer in December: verhalen gemeen: ze volgen hun verbeelding.
Kerstdagen - Jeannette Winterson
De twaalf dagen van Kerstmis vier je met dit boek: Voor elke dag een verhaal én een recept! De twaalf verhalen hebben elk hun eigen sfeer en thema. Ze lezen lekker weg en zijn humoristisch. Zo is er een verhaal over sneeuwpoppen, over het vinden van liefde tijdens kerst, over de ezel die het Maria naar de stal bracht, over kerstgeesten, knalbonbons en ga zo maar door. Met deze variatie aan kerstelementen zit er altijd wel iets bij waar je door in kerststemming komt!
Let it snow
Een enorme sneeuwstorm in de VS legt alles op kerstavond plat, waardoor een trein vol met jongeren vast komt te staan.
Een young adult verhalenbundel geschreven door Maureen Johnson, John Green en Lauren Myracle. De drie verhalen hebben allemaal iets met elkaar te maken. Het eerste verhaal lezen is wel noodzaak om de rest van het boek goed te begrijpen. Een echte feelgood tijdens de kerstdagen.
Een onverwachte kerst - Natalie Cox
Single, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, stemt Charlie er schoorvoetend mee in de feestdagen door te brengen in Devon, om mee te helpen in de hondenopvang van haar nichtje. Maar haar plannen voor een rustige plattelandskerst met enkel harige viervoeters als gezelschap vallen in duigen als ze de Duitse dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baasje Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht. Hilarische, hartverwarmende feelgoodroman, speciaal voor de kerstdagen, voor de fans van Love Actually en The Holiday
Jamie Oliver's Kerst Kookboek
Jamie Oliver helpt je om deze feestdagen de lekkerste gerechten zonder stress op tafel te zetten. Want wat is er nu fijner dan tijdens het kerstfeest relaxed te kunnen genieten van een heerlijk kerstmenu? Jamies kerstkookboek zal je inspiratiebron én hulplijn zijn deze kerst. Het staat vol heerlijke recepten voor de feestdagen, van echte kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten en gezonde traktaties. En natuurlijk ontbreken de recepten voor het kerstontbijt en de desserts niet. Jamies kerstkookboek zorgt ervoor dat je relaxed kunt genieten van de feestdagen!
En voor het geval je even genoeg hebt van lezen....dan is breien van kleine kersttruien een leuke bezigheid.
Kleine kersttruien breien
Voortbordurend op de steeds groter wordende trend om kerst op te fleuren met het dragen van al dan niet afzichtelijke kersttruien (maar wel altijd hilarisch), bedachten Marieke Voorsluijs en Barbara Lohnen een variatie op dit thema, met een knipoog naar de gebreide kerstballen-hit. Je breit zo'n maffe kersttrui in mini-formaat en hangt die in je boom, of op een kerstkaart, of aan een slinger. En omdat ze zo klein zijn, kun je gelijk een hele collectie maken. Heel grappig!
Reserveer December: verhalen in de catalogus
Reserveer Kerstdagen in de catalogus
Reserveer Jamie Oliver's Kerst Kookboek in de catalogus
Reserveer Let it snow in de catalogus
Reserveer Een onverwachte kerst in de catalogus
Reserveer Kleine kersttruien breien in de catalogus
maandag 17 december 2018
Alles goed en wel
Mirjam Oldenhave kennen we van verschillende jeugdboeken, waaronder de populaire en verfilmde Mees Kees. Met de roman Alles goed en wel maakte ze vorig jaar haar eerste uitstap naar een boek voor volwassenen. Geen hoogstaande literatuur, geen chicklit, maar wel een tragikomische pageturner die veel lezers veel plezier zal bezorgen. Met als bijzonder details dat het enige kind in het verhaal zo'n belangrijke rol krijgt en je zo weet te raken, dat je haar bijna als hoofdpersoon gaat zien. Ze kon het kennelijk niet laten, die Mirjam...
vrijdag 14 december 2018
Eck's Jaarlijstje 2018
Bent u er weer klaar voor? De eh.. 'C' zit weer in de maand, dus jaarlijstjestijd. Mijn persoonlijke selectie van de 10 mooiste platen van het jaar. Dubieus en arbitrair als altijd, maar het staat u uiteraard net als in voorgaande jaren vrij om aan te vullen...
Laat vooral weten wat u er van vindt, en welke juweeltjes ik nog gemist heb! Happy holidays with sad songs!
Laat vooral weten wat u er van vindt, en welke juweeltjes ik nog gemist heb! Happy holidays with sad songs!
Gepost door
Erwin
Tags
2018,
altcountry,
americana,
blues,
eindjaarslijstjes,
Erwin,
folk,
jaarlijstje,
luisteren,
rockabilly,
roots,
surf,
twang
woensdag 12 december 2018
Vertellen als vermaak : David van den Bosch: het geheim van Harald Delorge
Deze nam ik voor de gein mee. Een klein, dun boekje. Zou een detective moeten zijn. Vooruit ik laat me verrassen. En verrassen deed David van den Bosch me, met een heerlijk verhaal van en op eigen bodem. Connla Quinn is onze Ierse detective held die samen met zijn secretaresse Shirley Janssen (wat een geweldige personage!) een zaak niet aanneemt, maar wel oplost: Het geheim van Harald Delorge.
maandag 10 december 2018
Een Korte - Balletjes
Klik op het plaatje voor een betere weergave.
Af en toe krijg ik EEN KORTE in mijn mailbox van Ricardo Liong-A-Kong: beeldend kunstenaar uit Hengelo. Hij beschrijft met rake woorden kleine alledaagse gebeurtenissen. Leuk om te lezen én te publiceren, aldus collega Nicol Wekamp. En dat gaan we de komende maanden doen, o.a. in deze bieblog. Ricardo is ook curator van het Museum voor Hedendaagse Hengelose Kunst, een virtueel museum waar kunstwerken van in Hengelo levende of werkende kunstenaars te zien zijn. Meer over Ricardo.
zaterdag 8 december 2018
Filosofie voor een weergaloos leven - Lammert Kamphuis
Een weergaloos leven… willen we dat niet allemaal? Lammert Kamphuis probeert met Filosofie voor een weergaloos leven, onze angst voor filosofie weg te nemen door het prettig leesbaar en overzichtelijk te houden. Filosofie hoeft niet saai, zweverig, moeilijk en ingewikkeld te zijn. Kamphuis prikkelt mensen graag met zijn filosofische kijk op het alledaagse. Zijn boek laat je kennismaken met filosofie in relatie tot de wereld, tot de andere mensen, en tot jezelf. Daarbij komt veel aan bod: werk, keuzevrijheid, kunst, woede en ontevredenheid en zelfs smartphones komen voorbij, en ook vriendschap, onrust, seks, troost, vrijheid, twijfel en dood.
maandag 3 december 2018
La Chana
Antonia Santiago Amador was een rijzende ster in de wereld van de flamencodans in de jaren zestig en zeventig. Op haar hoogtepunt verdween ze uit de schijnwerpers. In de documentaire La Chana vertelt de Spaanse flamencokoningin wat de reden was voor haar verdwijning en zie je hoe zij zich voorbereidt op een komende voorstelling. Haar lijf is misschien niet meer wat het was, maar haar passie en gevoel voor flamenco zijn onveranderd.
woensdag 28 november 2018
Lappenpop
Het is weer tijd voor een gedegen thriller.
Ragdoll is het, met veel tamtam, in 2017 gelanceerde debuut van Daniël Cole. Ragdoll betekent lappenpop. Dat klinkt heel onschuldig, maar dat is het niet als de lappenpop waarover het hier gaat bestaat uit zes aan elkaar genaaide lichaamsdelen van zes verschillende mensen. Wie zijn de slachtoffers en wat hebben ze met elkaar gemeen? Dat wordt een taak van rechercheur William Fawkes, bijgenaamd Wolf, en zijn team. Een reis tegen de klok is het gevolg, want de moordenaar heeft al een lijstje met volgende slachtoffers bekend gemaakt en Wolf is er daar één van...
Ragdoll is het, met veel tamtam, in 2017 gelanceerde debuut van Daniël Cole. Ragdoll betekent lappenpop. Dat klinkt heel onschuldig, maar dat is het niet als de lappenpop waarover het hier gaat bestaat uit zes aan elkaar genaaide lichaamsdelen van zes verschillende mensen. Wie zijn de slachtoffers en wat hebben ze met elkaar gemeen? Dat wordt een taak van rechercheur William Fawkes, bijgenaamd Wolf, en zijn team. Een reis tegen de klok is het gevolg, want de moordenaar heeft al een lijstje met volgende slachtoffers bekend gemaakt en Wolf is er daar één van...
Gepost door
Monic
Tags
Daniel Cole,
lezen,
Monic,
Ragdoll,
thriller
zaterdag 24 november 2018
Nepnieuws, fake news, Slecht Nieuws
Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 heeft iedereen het opeens over nepnieuws als nieuw fenomeen. Maar wat is nepnieuws eigenlijk? Het wordt gebruikt voor verschillende vormen van misinformatie en desinformatie. Sommige deskundige noemen het ‘oude wijn in nieuwe zakken’, anderen beschrijven het als een belangrijk onderdeel van een voortwoekerende informatieoorlog. Inmiddels is wel duidelijk dat de verspreiding van desinformatie aan de orde van de dag is. Nepnieuws is overal maar hoe herken je het?
maandag 19 november 2018
Lieveling
Puck is jarig. Ze is vijf geworden, en ze staat met haar moeder op de stoep van een Rotterdamse achterstandswijk te wachten op een zwarte, glimmende auto. Naast hen staan hun koffers. Haar moeder heeft gereageerd op een contactadvertentie: ‘Heer (niet onbemiddeld) zoekt hulp in de huishouding’. En nu komt die meneer hen ophalen. Vanaf dag één wordt Puck overladen met kado’s. En misbruikt.
woensdag 14 november 2018
Jan van Aken: De Ommegang
Eén van mijn favorieten afgelopen zomer was De ommegang van Jan van Aken. Bij Boekhandel Broekhuis lag dit boek mij al een tijdje verleidelijk aan te staren. Mooie kaft, middeleeuwse sfeer, beetje Breugeliaans, en een vijf sterren recensie in de Volkskrant. Ik las het als e-book. Lekker makkelijk in de vakantie, want deze pil beslaat wel even 628 pagina's. Geeft verder niks, want ik heb mij geen seconde verveeld. Wat een boek!
Gepost door
Monic
Tags
de ommegang,
Jan van Aken,
lezen,
Monic
maandag 12 november 2018
Kookboekenweek 2018
De Kookboekenweek 2018 is een mooi moment om een aantal andere kookboeken uit onze bibliotheekcollectie uit te proberen! Naast mijn werk als leesconsulent voor de Bibliotheek op school ben ik namelijk ook enthousiast hobbykok. Kookboeken zijn aan mij dus wel besteed. Hieronder mijn favorieten...
Gepost door
Redactie Bieblog Hengelo
Tags
Anja Annink,
Easy Nordic,
Home sweet home,
Kookboekenweek,
lezen,
Souq: tafels vol mezze,
TLV,
Vorstelyk tafelen
zaterdag 10 november 2018
Een Korte - Schroefje door Ricardo Liong-A-Kong
Je doet mij een groot plezier met korte teksten en verhaaltjes. De verhaaltjes vervelen nooit juist omdat ze zo kort en bondig zijn. Af en toe krijg ik Een korte in mijn mailbox door Ricardo Liong-A-Kong: beeldend kunstenaar uit Hengelo. Hij beschrijft met rake woorden kleine alledaagse gebeurtenissen. Leuk om te lezen én te publiceren, aldus collega Nicol Wekamp. En dat gaan we het komende jaar maandelijks o.a. in deze bieblog doen.
Gepost door
Diane
Tags
2018,
Diane,
Eén,
EEN KORTE,
lezen,
Ricardo Liong-A-Kong,
Schroefje,
Warner van Wely,
ZKV
maandag 5 november 2018
The sense of an ending
Julian Barnes is de Britse auteur van de mooie, gevoelige zinnen. Van zijn beroemde boek Alsof het voorbij is verscheen in 2017 een misschien nog wel mooiere film. Nou ja, dat zeg ik omdat ik gewoon graag films kijk en gevoelig ben voor dit soort fine art films. Helemaal in de Britse stijl en met zo'n heerlijke cast. In The sense of an ending schitteren Charlotte Rampling als de stugge ex uit het verleden en Emily Mortimer als de zwoele moeder. En sukkelt Jim Broadbent zo natuurlijk horkerig door het verhaal, dat ik het gevoel krijg dat hij gewoon zichzelf is. Maar laten we beginnen met zijn openingscitaat.
woensdag 31 oktober 2018
Over oude wegen
Mijn collega Peter schreef al eens over het boek 'De Wadden' van Mathijs Deen. Ik las 'Over oude wegen'. Een boek met als ondertitel: een reis door de geschiedenis van Europa. Kijk dan heb je mij te pakken.
En wat een prachtig uitgangspunt: het E-wegennet dat Europa van noord tot zuid en west tot oost omspant, inspireerde Deen tot acht virtuele reizen door de geschiedenis van Europa, het spoor volgend van mensen die langs één van die routes reisden.
En wat een prachtig uitgangspunt: het E-wegennet dat Europa van noord tot zuid en west tot oost omspant, inspireerde Deen tot acht virtuele reizen door de geschiedenis van Europa, het spoor volgend van mensen die langs één van die routes reisden.
Gepost door
Monic
Tags
lezen,
Mathijs Deen,
Monic,
Over oude wegen
zaterdag 27 oktober 2018
De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen
Lezen over eten, is dat nou leuk? Ja dat is leuk, althans ik vind het leuk om erover te lezen in romans en verhalen waarin eten centraal staat op een niet wetenschappelijke manier. Want wat denk je van de gefrituurde muizen in een “Roos van Vlees” van Wolkers, of het genoegen van lezend eten in “Eetlezen” van Remco Campert.
Ronald Giphart is ook zo iemand die van eetverhalen houdt. In De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen heeft Giphart samen met Koninklijke Bibliotheek, een bloemlezing samengesteld van culinaire passages in de Nederlandse literatuur.
Ronald Giphart is ook zo iemand die van eetverhalen houdt. In De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen heeft Giphart samen met Koninklijke Bibliotheek, een bloemlezing samengesteld van culinaire passages in de Nederlandse literatuur.
maandag 22 oktober 2018
Dorst
Moeder-dochter relaties zijn altijd leuk voor een boek of film. Het voordeel van een film is - voor mij - de extra laag die je krijgt door de non-verbale communicatie die je als acteurs kunt toevoegen. De toon van de stem, de blik in de ogen, de lichaamstaal in het algemeen. Heerlijk. En heerlijk pijnlijk. Dorst is een bekend boek van Esther Gerritsen, dat ik niet las. Maar ik zag wel de gelijknamige film Dorst. Met sterrencast!
Gepost door
Astrid
Tags
afscheid,
Astrid,
drama,
familiedrama,
kanker,
kijken,
moeder-dochter,
overlijden,
zoektocht
woensdag 17 oktober 2018
De bekeerlinge
Tijdens de zomervakantie bracht ik enige tijd door in de Provence, iets specifieker in de Vaucluse, aan de voet van de Mont Ventoux. Vlakbij, aan het begin van de Gorge de la Nesque, ligt het plaatsje Monieux. In dat kleine, Provençaalse plaatsje woont de schrijver Stefan Hertmans (Winnaar AKO Literatuurprijs 2014). Een dorpeling overhandigt hem een krantenartikel over een bijzondere, goed gedocumenteerde geschiedenis die ooit heeft plaatsgevonden in het kleine bergdorp en zijn interesse is gewekt.
Zijn speurtocht naar de weg die een christelijk meisje aan het begin van de 11de eeuw aflegt, nadat ze verliefd wordt op een Joodse jongen, komt tot leven in De bekeerlinge.
Zijn speurtocht naar de weg die een christelijk meisje aan het begin van de 11de eeuw aflegt, nadat ze verliefd wordt op een Joodse jongen, komt tot leven in De bekeerlinge.
Gepost door
Monic
Tags
De bekeerlinge,
lezen,
Monic,
Monieux,
Mont Ventoux,
Provence,
Stefan Hertmans,
Vaucluse
zaterdag 13 oktober 2018
Door met de strijd. Nederland in opstand - Nelleke Noordervliet
‘Opstand is de motor van de geschiedenis’, schrijft Nelleke Noordervliet in het begin van Door met de strijd. Nederland en opstand, het essay van de Maand van de geschiedenis. Deze maand gaat dit jaar over tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest.
De mensen die het grondgebied bewoonden dat nu Nederland heet hebben keer op keer de machthebbers uitgedaagd. Bataven tegen Romeinen, de Republiek tegen Spanje, Patriotten tegen Oranje.
maandag 8 oktober 2018
Ik ben Vincent en ik ben niet bang
Het is Kinderboekenweek. Dus er moet een jeugdboek in de schijnwerpers. Het thema van dit jaar is Kom erbij, met boeken over vriendschap. Nou, die zijn er genoeg! De laatste die ik las is zelfs méér dan de schijnwerpers waard. Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens is zo'n boek, over pesten en die ene vriend die alles beter maakt, dat je niet snel vergeet. Een boek voor alle leeftijden.
Gepost door
Astrid
Tags
Astrid,
eenzaamheid,
Enne Koens,
jeugdliteratuur,
kinderboekenweek,
lezen,
overleven,
pesten,
schoolkamp,
Vriendschap
woensdag 3 oktober 2018
Jan Konst: De wintertuin
De wintertuin van Jan Konst heeft als ondertitel: Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw. Die eeuw duurt inderdaad lang als je oorsprong ligt in Saksen. Om precies te zijn in Meissen, vlakbij Dresden. Van Keizerrijk, naar Weimarrepubliek, Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, DDR, Wende...
Jan Konst vertelt het allemaal aan de hand van de verhalen van zijn 85-jarige schoonmoeder, ondersteund met de grote hoeveelheid documentatie die op de zolder van het familiehuis in Weinböhla lag opgeslagen.
Het begint allemaal met stamvader Emil Grunenwald....
Jan Konst vertelt het allemaal aan de hand van de verhalen van zijn 85-jarige schoonmoeder, ondersteund met de grote hoeveelheid documentatie die op de zolder van het familiehuis in Weinböhla lag opgeslagen.
Het begint allemaal met stamvader Emil Grunenwald....
Gepost door
Monic
Tags
DDR,
De Wintertuin,
Jan Konst,
lezen,
Monic
maandag 1 oktober 2018
De eeuwigheid verzameld
Rond 1900 was Helene Kröller-Müller een van de rijkste vrouwen van Nederland. Ze kreeg een passie voor kunst, sloeg aan het verzamelen en kocht vol overgave schilderijen van o.a. Van Gogh, Picasso en Mondriaan. Deze combinatie van geld, goede smaak en het levensdoel om een unieke collectie op te bouwen om die aan het Nederlandse volk te schenken heeft uiteindelijk het prachtige Kröller-Müller museum opgeleverd.
In de biografie De eeuwigheid verzameld vertelt Eva Rovers het fascinerende verhaal van een bijzondere en vastberaden vrouw.
In de biografie De eeuwigheid verzameld vertelt Eva Rovers het fascinerende verhaal van een bijzondere en vastberaden vrouw.
zaterdag 29 september 2018
Kronieken van de liefde - Elena Ferrante
Wereldberoemd werd Elena Ferrante met haar Napolitaanse romans over Lila en Elena. Maar daarvoor had zij al drie romans geschreven: Kwellende liefde, Deverborgen dochter en Dagen van verlating. Kronieken van de liefde is een bundeling van deze romans.
Wie eenmaal begint aan de romans van Elena Ferrante kan niet meer stoppen. Ferrante is sterk in het plaatsen van de verhoudingen tussen de personages.
Haar verhalen gaan over opgroeien, over vriendschap, over verwachtingen en verlangens en sleuren je mee naar een andere wereld.
Wie eenmaal begint aan de romans van Elena Ferrante kan niet meer stoppen. Ferrante is sterk in het plaatsen van de verhoudingen tussen de personages.
Haar verhalen gaan over opgroeien, over vriendschap, over verwachtingen en verlangens en sleuren je mee naar een andere wereld.
maandag 24 september 2018
Away from Her
Heb je de Zomergastenfilm van Esther Perel gezien? Het gesprek met haar was al een feestje, dus ik verwachtte veel van haar filmkeuze: Away from Her. En dat bleek terecht. Inderdaad een hele mooie film. Over de 'volwassen' liefde. En de impact van Alzheimer op die liefde.
woensdag 19 september 2018
Calypso
Ik heb de nieuwste verhalenbundel Calypso van David Sedaris in één ruk uitgelezen. Hij is weer ouderwets hilarisch en regelmatig zat ik weer hardop te lachen om zijn absurde onderwerpen en situaties.
Maar ik vind Calypso zelfs nog beter dan zijn vorige boeken want hij gaat dit keer ook uitgebreid in op zijn familie. Vlijmscherpe verhalen over de moeizame relatie met zijn vader in zijn jeugd, de zelfmoord van zijn zus Tiffany en zijn moeder met een drankprobleem. De familie Sedaris was nou niet bepaald doorsnee en je ziet ook waar hij zijn observatievermogen en gevoel voor humor vandaan heeft.
Maar ik vind Calypso zelfs nog beter dan zijn vorige boeken want hij gaat dit keer ook uitgebreid in op zijn familie. Vlijmscherpe verhalen over de moeizame relatie met zijn vader in zijn jeugd, de zelfmoord van zijn zus Tiffany en zijn moeder met een drankprobleem. De familie Sedaris was nou niet bepaald doorsnee en je ziet ook waar hij zijn observatievermogen en gevoel voor humor vandaan heeft.
Gepost door
Peter
Tags
Calypso,
David Sedaris,
lezen
maandag 10 september 2018
Ik geef je de zon
Ik blijf me verbazen over de fantastische jeugdboeken die er geschreven worden. Er is echt voor ieder wat wils, alle genres en niveaus, maar soms word je domweg van je sokken geblazen door de intensiteit van een verhaal of schrijfstijl.
Ik geef je de zon is zo'n boek, met veel internationale prijzen onderscheiden. De tweede roman van de Amerikaanse Jandy Nelson, voor jongeren vanaf 15 jaar. Over een onafscheidelijke tweeling met een hartverscheurend verhaal.
Ik geef je de zon is zo'n boek, met veel internationale prijzen onderscheiden. De tweede roman van de Amerikaanse Jandy Nelson, voor jongeren vanaf 15 jaar. Over een onafscheidelijke tweeling met een hartverscheurend verhaal.
Gepost door
Astrid
Tags
Astrid,
echtscheiding,
eerste liefde,
familiedrama,
homoseksualiteit,
jongeren,
kunst,
lezen,
rouw,
tweeling
woensdag 5 september 2018
De tolk van Java
Alfred Birney won in 2017 de Libris Literatuurprijs met zijn autobiografische roman De tolk van Java. Na 13 weinig gelezen boeken brak Birney door als auteur bij het grote publiek. Ik had nooit van hem gehoord. Ik wist echter al dat ik dit boek wilde lezen, voordat het de prijs won. Dat kwam door de recensies die ik erover las.
Pas onlangs, tijdens de zomervakantie, ben ik gaan lezen. Dit uitstel had te maken met een onderhuids onbehagen dat ik voelde. Een gevoel dat dit boek me
wel eens stevig zou kunnen aangrijpen. Dat gevoel klopte.
Pas onlangs, tijdens de zomervakantie, ben ik gaan lezen. Dit uitstel had te maken met een onderhuids onbehagen dat ik voelde. Een gevoel dat dit boek me
wel eens stevig zou kunnen aangrijpen. Dat gevoel klopte.
zaterdag 1 september 2018
De Cazalets
Alles wat ik over deze serie zou willen zeggen past helaas niet in één blogpost, daarom laat ik het er bij dat de Cazalet-kronieken van Elizabeth Jane Howard (1923-2014) een hartveroverend en meeslepend vijfdelige familie-epos is. Zin aan een paar avonden bingelezen? Met deze boeken gaat dat prima lukken voor de komende herfst- en winteravonden. Elizabeth Jane Howard begon in 1982 aan de cyclus, gebaseerd op haar eigen welgestelde familie. Als lezer volg je de gebeurtenissen door de ogen van verschillende personages.
Gepost door
Diane
Tags
2018,
Aftellen,
Bevrijding,
De Cazalets,
Diane,
Elizabeth Jane Howard,
lezen,
Lichte jaren,
Verwarring
donderdag 30 augustus 2018
Luistertip: Travis Meadows - First Cigarette
Ik wil niemand aan het roken krijgen hoor, maar deze 'First Cigarette' van Travis Meadows is het inhaleren meer dan waard... Neem een hijs zou ik bijna zeggen! Heerlijk, wat een plaat.
Ook hier een flinke bak ellende, zowel in het leven van de zanger als op het album. Maar dat mg de pret niet drukken (zei de treurbeuk, in muzikaal opzicht dan)..
Ook hier een flinke bak ellende, zowel in het leven van de zanger als op het album. Maar dat mg de pret niet drukken (zei de treurbeuk, in muzikaal opzicht dan)..
maandag 27 augustus 2018
Het geheim van mijn man
Soms laat ik m'n keuze voor een boek bepalen door iets dat toevallig op m'n pad komt. Deze zomer besloot ik alleen de boekenkast van de VakantieBieb in m'n koffer te stoppen. Of in m'n broekzak eigenlijk! Dan nóg was er genoeg te kiezen hoor. Maar in één van de nieuwsberichten stond dat Het geheim van mijn man het meest gedownloade boek was. Nou, toen kon ik niet achterblijven natuurlijk. Kennelijk is het het lezen waard. En dat bleek helemaal waar!
Gepost door
Astrid
Tags
Astrid,
Australië,
eenzaamheid,
lezen,
moordzaak,
verborgen geheimen,
vreemdgaan
woensdag 22 augustus 2018
Robert Goddard: Intrige in Parijs
Je hebt van die schrijvers waar je altijd wel een boek van in je tas kunt hebben (of op je e-reader). Waar je op voorhand van weet dat je een aantal uren ongecompliceerd leesplezier zult beleven. Zo'n schrijver is Robert Goddard. Een schrijver met een respectabel oeuvre op zijn naam. Het was al weer tijdje geleden dat ik een boek van Goddard had gelezen toen Intrige in Parijs langs kwam.
De boeken van Goddard hebben altijd een historische achtergrond en zo ook 'Intrige in Parijs', dat zich afspeelt in Parijs vlak na de Eerste Wereldoorlog als de vertegenwoordigers van de Europese regeringen in Parijs bijeen zijn om het verscheurde Europa weer in het gareel te krijgen.
De boeken van Goddard hebben altijd een historische achtergrond en zo ook 'Intrige in Parijs', dat zich afspeelt in Parijs vlak na de Eerste Wereldoorlog als de vertegenwoordigers van de Europese regeringen in Parijs bijeen zijn om het verscheurde Europa weer in het gareel te krijgen.
zondag 19 augustus 2018
De rode ambassadeur
Vietnam, Zuid-Afrika, Cuba, Roemenië: Coen Stork was ambassadeur in de moeilijkste landen, waar niemand naartoe wilde. Een ambassadeur vertegenwoordigt een land in een ander land. Vaak hoor je weinig over hen. Ze wonen en werken veelal achter dikke muren met hoge hekken, (laten zich) rijden in dure auto’s en handelen administratieve plichtplegingen af. Coen Stork (1928) is hierop een uitzondering. Hij was een onorthodoxe diplomaat, met oog voor kunstenaars en andersdenkenden, voor mensen in de hoek waar de klappen vielen.
Gepost door
Diane
Tags
2018,
Coen Stork,
De rode ambassadeur,
Diane,
lezen,
Stork
donderdag 16 augustus 2018
Veertien
Mijn held Bart Moeyaert verstopt tussen de korte blogjes op zijn website regelmatig bijzondere lees-, kijk- en luistertips. Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij ontdekt altijd iets of iemand waar ik nog nooit van heb gehoord. En als het hem echt raakt, dan weet ik dat het de moeite van het opzoeken waard is. Zo kwam ik dus terecht bij de novelle Veertien van de Duitse schrijfster Tamara Bach. In eigen land is zij al eens bekroond met de prestigieuze Deutscher Jugendliteratur Preis, waarvoor ook Veertien werd genomineerd. En ik snap dat wel.
Gepost door
Astrid
Tags
Astrid,
echtscheiding,
jeugdliteratuur,
lezen,
middelbare school,
puberteit,
Tamara Bach,
zomer
maandag 13 augustus 2018
The Cakemaker
Kun je verliefd worden op een film? Ja, ik kan dat. Dat gebeurt vooral als een film me de eerste keer zo van m'n sokken blaast, dat ik pas na afloop merk dat ik me al 90 of 120 minuten niet heb verroerd. Alleen maar kijken, verwonderen, luisteren, bijna proeven. Bij The Cakemaker zelfs letterlijk, want dit is weer zo'n film waar de liefde - laten we zeggen - door de maag gaat. Na de aftiteling is er alleen maar de stilte, het nagenieten. En geen enkele volgende keer zal die magie van de eerste keer evenaren.
vrijdag 10 augustus 2018
Luistertip: Phil Cook - People Are My Drug
De plaat is al even uit, maar het is mijn favoriet van de laatste tijd: 'People Are My Drug' van Phil Cook is de luistertip van vandaag. Een beetje gospel, een beetje blues, een beetje folk, een beetje soul: er zit van alles in, en zal liefhebbers van bijvoorbeeld Ry Cooder wel kunnen bekoren.
"People Are My Drug is a radical album, in every sense of the word. In 2018 choosing community and positivity and music is radical. Cook’s smile is still as infectious and ernest as it’s ever been. However, he presently appears charged with a newly-minted seriousness that is revealed to listeners in solidarity, that he too is fighting like hell to keep love alive." Dan weet je er van.
"People Are My Drug is a radical album, in every sense of the word. In 2018 choosing community and positivity and music is radical. Cook’s smile is still as infectious and ernest as it’s ever been. However, he presently appears charged with a newly-minted seriousness that is revealed to listeners in solidarity, that he too is fighting like hell to keep love alive." Dan weet je er van.
Gepost door
Erwin
Tags
country,
Erwin,
folk,
gospel,
luisteren,
luistertip,
people are my drug,
phil cook,
soul
woensdag 8 augustus 2018
C.J. Tudor: De krijtman
Het schijnt een hype te zijn De krijtman van C.J. Tudor. Daar was ik mij niet van bewust. Maar goed, zoals dat gaat met hypes, de meningen zijn verdeeld. Ik behoor tot de groep enthousiastelingen en dat heeft met name te maken met de sfeer die Tudor weet op te roepen met dit verhaal. Is het magisch of meer sinister? Er broeit iets, maar waar zit 'm dat in?
Zoals zo vaak in boeken lopen er twee verhaallijnen naast elkaar: het verhaal van Eddie als twaalfjarig jongetje en het verhaal van de volwassen, tweeënveertig jarige Eddie dertig jaar later.
Zoals zo vaak in boeken lopen er twee verhaallijnen naast elkaar: het verhaal van Eddie als twaalfjarig jongetje en het verhaal van de volwassen, tweeënveertig jarige Eddie dertig jaar later.
Gepost door
Monic
Tags
C.J. Tudor,
De krijtman,
lezen,
Monic,
thriller
maandag 6 augustus 2018
Koning in Europa
Op 15 november 1688 viel stadhouder prins Willem III met een internationaal leger Engeland binnen. En 44 dagen later werd de Prins van Oranje door een uitzinnige menigte verwelkomd in Londen en later gekroond als koning van Engeland, Schotland en Ierland. Deze actie staat bekend als de Glorieuze Revolutie en het zette de machtsverhoudingen in de Europa op zijn kop.
Maar hoe kreeg Willem deze succesvolle invasie van Engeland voor elkaar? In Koning van Europa staat Oranje's expeditie centraal en bleek dat het succes soms aan een zijden draadje hing.
Maar hoe kreeg Willem deze succesvolle invasie van Engeland voor elkaar? In Koning van Europa staat Oranje's expeditie centraal en bleek dat het succes soms aan een zijden draadje hing.
maandag 30 juli 2018
Hoe word je een stoïcijn?
De oeroude filosofie van de stoïcijnen is met een comeback bezig. Steeds meer mensen geloven niet meer maar zijn wel op zoek naar zingeving. Ook wetenschapper en filosoof Massimo Pigliucci was op zoek naar de antwoorden op de grote levensvragen en kwam op zijn zoektocht uit bij het stoïcisme.
In Hoe word je een stoïcijn? geeft hij een heldere uitleg van deze tijdloze filosofie. Dat hem als wetenschapper het stoïcisme zo aanspreekt is misschien niet zo verrassend: stoïcisme is heel rationeel en praktisch van aard, staat open voor aanpassing maar heeft ook een spirituele dimensie. Geen wonder dat steeds meer seculiere westerlingen hier belangstelling voor krijgen.
In Hoe word je een stoïcijn? geeft hij een heldere uitleg van deze tijdloze filosofie. Dat hem als wetenschapper het stoïcisme zo aanspreekt is misschien niet zo verrassend: stoïcisme is heel rationeel en praktisch van aard, staat open voor aanpassing maar heeft ook een spirituele dimensie. Geen wonder dat steeds meer seculiere westerlingen hier belangstelling voor krijgen.
woensdag 25 juli 2018
De sekte
You can check-in any time you like, but you can never leave.... Op de cover staat ‘Toetreden is verleidelijk, ontsnappen is onmogelijk’. Hoe dat in z'n werk gaat ontdekt Sofia als ze in de ban raakt van de charismatische leider van ViaTerra, een commune op een eiland voor de kust van Zweden.
De sekte van Mariette Lindstein is het eerste deel van een trilogie waarvan inmiddels deel twee ook is verschenen: De sekte herrijst.
Het thema is verleidelijk; hoe komt het dat je je kunt verliezen in een beweging waarvan je rationeel weet dat er iets niet klopt, maar waar je toch vol overgave in gevangen blijft zitten?
De sekte van Mariette Lindstein is het eerste deel van een trilogie waarvan inmiddels deel twee ook is verschenen: De sekte herrijst.
Het thema is verleidelijk; hoe komt het dat je je kunt verliezen in een beweging waarvan je rationeel weet dat er iets niet klopt, maar waar je toch vol overgave in gevangen blijft zitten?
Gepost door
Monic
Tags
De sekte,
De sekte herrijst,
lezen,
Mariette Lindstein,
Monic,
thriller
maandag 23 juli 2018
Alaska
Precies twee jaar geleden schreef ik over het prachtige Gips van Anna Woltz, dat later met een Gouden Griffel wordt bekroond. Voor mij - en velen met mij - is zij de beste kinderboekenschrijfster van dit moment is, dus ik was niet verrast dat ze opnieuw een Griffel won voor haar volgende boek: Alaska. En helemaal top is dat iedereen dit boek nu helemaal gratis kan lezen in de VakantieBieb. Ik heb de app voor je getest en ben opnieuw heerlijk geraakt door Woltz. Wat een fantastisch boek!
Gepost door
Astrid
Tags
angst,
Anna Woltz,
Astrid,
brugklas,
eenzaamheid,
epilepsie,
hulphonden,
jeugdliteratuur,
lezen,
moed,
overval,
Vriendschap
zaterdag 21 juli 2018
De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird
De Australische schrijfster Brooke Davis neemt je mee op een roadtrip door de Australische woestijn. In een filosofisch en bijzonder verhaal over dood en verlies, vol hilarische gebeurtenissen. En dat drie hoofdpersonen met elk een eigen zoektocht samenbrengt.
Het verhaal gaat over de 7-jarige Millie. Zij stelt haar omgeving veel vragen over het leven én over de dood. Ze houdt alles wat ze dood ziet bij in haar 'Dode Dingen'-schrift. En dan komt de dag die haar hele leven op z'n kop zet: Ze moet haar vader bijschrijven in haar schriftje.
maandag 16 juli 2018
De kleine Covey
Het is wonderlijk. Een boek van meer dan 25 jaar oud, dat elk jaar weer nieuwe lezers trekt, waardoor het elk jaar weer een bestseller is. Wereldwijd zijn er van Stephen Covey's De zeven eigenschappen meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. Waarschijnlijk omdat het boek inzicht geeft in de tijdloze principes van persoonlijke ontwikkeling en menselijke relaties. Met inmiddels een heleboel variaties daarvan op leiderschap, samenwerking en professionele groei. Dus ik dacht 'ik neem de korte route, en begin met de samenvatting!'
Gepost door
Astrid
Tags
Astrid,
Ben Tiggelaar,
Jan Kuipers,
levenslessen,
lezen,
samenvatting,
Stephen Covey,
sturing,
zelfhulp
woensdag 11 juli 2018
De vrouw in suite tien
Je kunt je vast wel het lugubere verhaal herinneren van de Deense uitvinder Peter Madsen en de moord op de journaliste Kim Wall. Daar deed mij het verhaal van De vrouw in suite 10 aan denken. Het bizarre in dit verhaal is dat er een vrouw verdwijnt die er eigenlijk niet is.
Ruth Ware verwerkt dit gegeven in een thriller die makkelijk wegleest en die heerlijke ongecompliceerde onderdelen bevat waar je lekker bij kunt wegdromen.
Ruth Ware verwerkt dit gegeven in een thriller die makkelijk wegleest en die heerlijke ongecompliceerde onderdelen bevat waar je lekker bij kunt wegdromen.
Gepost door
Monic
Tags
De vrouw in suite 10,
lezen,
Monic,
Ruth Ware,
thriller
maandag 9 juli 2018
Waarom ik mijn vrienden niet opeet
Elk jaar doden we 60 miljard landdieren en 1000 miljard zeedieren voor menselijke consumptie. Daarnaast worden er jaarlijks wereldwijd ruim 50 miljoen dieren gebruikt voor laboratoriumexperimenten. Is de handel in wilde dieren en producten van die dieren na drugs en wapens de meest lucratieve illegale activiteiten ter wereld. En dan gebruiken we dieren ook nog voor ons vermaak zoals bij stierengevechten.
Matthieu Ricard vindt hoe wij omgaan met dieren een misdaad die niet alleen de dieren zelf, maar ook onze planeet schaadt. In Waarom ik mijn vrienden niet opeet legt hij uit dat dit niet langer meer zo kan.
Matthieu Ricard vindt hoe wij omgaan met dieren een misdaad die niet alleen de dieren zelf, maar ook onze planeet schaadt. In Waarom ik mijn vrienden niet opeet legt hij uit dat dit niet langer meer zo kan.
zaterdag 7 juli 2018
Een zomer lang leesplezier
Nog even en de zomervakantie begint. En waar denk jij aan bij vakantie? Of het nu zonnig en warm of regenachtig en kil is? Precies, tijd voor jezelf, beetje luieren, lekker ontspannen en bijkomen van de drukke waan van de dag de afgelopen maanden. En wat is er dan heerlijker dan een vakantie door te brengen met een flinke stapel boeken naast je?
Lezen kan bijna overal: op het strand, in het vliegtuig maar ook gewoon in je tuin of bij regenweer gezellig op de bank.
maandag 2 juli 2018
De boekhandel
Ik zag vorige week de verfilming van The Bookshop, naar het boek van de grote Britse schrijfster Penelope Fitzgerald. Die was zo prachtig gemaakt, dat ik nieuwsgierig werd naar het boek. En ik weet het wel, dat is niet altijd een goed idee, boek en film naast elkaar, maar ik kon het niet laten. Ik wilde die fantastische acteurs nog even bij me houden en op de pagina's voorbij zien komen. Dus ik las deze week De boekhandel, dat Fitzgerald in 1978 schreef en zich in 1959 afspeelt in een Brits kustplaatsje. Even schakelen in de tijd dus.
Gepost door
Astrid
Tags
Astrid,
boekshop,
dorpsleven,
Engeland,
isolatie,
kijken,
lezen,
moed,
Penelope Fitzgerald
woensdag 27 juni 2018
Het verloren meisje
Soms vind je een boek waar je maar niet van los komst. Het verloren meisje van Eve Chase is zo'n boek. De voortekenen waren goed; de ondertitel van 'Het verloren meisje' luidt: Applecote Manor ziet er op het eerste gezicht idyllisch uit, maar de geruchten over het huis worden steeds onheilspellender…, maar het blijft altijd afwachten of een boek aan je verwachtingen voldoet. Dat kwam dus helemaal goed en niet in de laatste plaats door de mooie, poëtische schrijfstijl van Eve Chase.
Gepost door
Monic
Tags
Eve Chase,
Het verloren meisje,
lezen,
Monic,
thriller
maandag 25 juni 2018
De ringen van Saturnus
Soms kom je via rare omwegen bij een boek terecht. Ik volg de schrijver Robert Macfarlane op Twitter en over hem heb ik al een keertje geblogd. Hij heeft meerdere fantastische boeken geschreven over reizen en de natuur en doceert Engelse literatuur aan de universiteit van Cambridge.
Nu heeft hij het geinige idee om een leesgroep te starten op Twitter over het boek De ringen van Saturnus van W.G. Sebald. Ik had nog nooit van dit boek of deze schrijver gehoord maar Macfarlane is er erg enthousiast over en dat is voor mij genoeg aanbeveling. Dus boek gekocht en in één ruk uitgelezen. En inderdaad: een bijzonder boek door een bijzondere schrijver.
Nu heeft hij het geinige idee om een leesgroep te starten op Twitter over het boek De ringen van Saturnus van W.G. Sebald. Ik had nog nooit van dit boek of deze schrijver gehoord maar Macfarlane is er erg enthousiast over en dat is voor mij genoeg aanbeveling. Dus boek gekocht en in één ruk uitgelezen. En inderdaad: een bijzonder boek door een bijzondere schrijver.
Gepost door
Peter
Tags
Engeland,
lezen,
Ringen van Saturnus,
Suffolk,
W.G. Sebald
zaterdag 23 juni 2018
Wat het hart verwoest - John Boyne
Als lezer volg je Cyril vanuit Ierland naar Amsterdam en New York om dan weer terug te keren naar zijn geboorteland.
Deze historische roman begint in de jaren ’40 in Ierland en eindigt in 2015. Over een Ierland dat door de jaren heen toleranter is geworden en de homogemeenschap heeft geaccepteerd.
Gepost door
Diane
Tags
2018,
Diane,
homoseksualiteit,
ierland,
John Boyne,
lezen,
Wat het hart verwoest
Abonneren op:
Posts (Atom)