Dat was de vraag die ik beantwoord hoopte te krijgen met het boek Impactvol presenteren: de TED-methode. Het boek is geschreven door Chris Anderson, de man die de ideeën-organisatie TED zo groot heeft gemaakt.
Ik moet het soms voor mijn werk doen en tijdens mijn studie kwam het ook geregeld voor: presenteren. Het is nooit echt mijn hobby, maar ik zie er ook niet heel erg tegenop. Toch schijnt presenteren de meest voorkomende angst te zijn bij mensen. Klotsende oksels, de hele nacht wakker liggen, afgaan voor een grote groep… Ja ja, het doembeeld ziet iedereen voor zich. Er staat veel op het spel, namelijk je reputatie! Het leuke aan dit boek is dat het probeert om je op een andere manier naar presenteren te laten kijken. Het moet eigenlijk iets positiefs zijn: een kans om een mooi, persoonlijk idee te planten in de hoofden van je medemens.
Het belang van een goede presentatie wordt in dit boek onderstreept. We leven in een wereld waarin iedereen toegang heeft tot kennis, maar het gaat erom wat we ermee doen. De vaardigheid om te laten zien wat jij in je hebt en waar jij voor staat heb je hard nodig in het leven. Een echte 21st century skill. Niet voor niets pleit Anderson er ook voor om naast lezen, schrijven en rekenen ook retoriek als belangrijk basisschoolvak op te nemen.
Gelukkig zijn mensen zijn gek op een goed verhaal, een nieuw inzicht of een vergezocht idee dat best weleens waar kan zijn. En dus zijn ze in de basis best ontvankelijk voor jouw presentatie. Je hebt ook nog eens volop mogelijkheden om je woorden te ondersteunen met beeld. Eitje, toch?
In het boek loodst Anderson je op typisch TED-achtige manier langs een reeks goede adviezen: vlot, lekker leesbaar met een duidelijke boodschap. Soms lees je regelrechte inkoppers (‘niemand houdt van een opschepper’), maar meestal krijg je praktische tips om iets dat je eigenlijk al wist toe te passen. Verhalen zijn belangrijk, maar hoe zet je ze in hun kracht? Je moet niet gaan lopen stuntelen op ingewikkelde concepten, maar hoe maak je het simpel? Sheets met te veel tekst zijn killing voor je presentatie, maar wat zijn dan wel goede ondersteunende beelden?
Leerzaam en leuk om te lezen! Als je binnenkort een belangrijke presentatie moet geven, dan gaat dit boek er ongetwijfeld voor zorgen dat je daar met een ander verhaal staat. En vooral met een ander gevoel in je buik. Daar ben ik van overtuigd. Eens even kijken wanneer ik weer iets aan mijn collega’s mag presenteren…
Trouwens: Impactvol presenteren: de TED-methode is één van de vijf boeken die je kunt winnen met onze prijsvraag: wat heeft de Bibliotheek voor jou betekend? Typisch een boek dat je kunt vinden bij de Bibliotheek en jou als rijker persoon achterlaat. Meedoen met de prijsvraag kan nog net!
Auke van der Meer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten