maandag 12 december 2016

Absurde overvloed: waarom het zo moeilijk is om gelukkig te worden

Wat maakt ons gelukkig? Over deze vraag hebben de afgelopen eeuwen veel filosofen en religies nagedacht. Het goede nieuws is dat er ook antwoorden zijn gevonden. Universele elementen van geluk zijn o.a. persoonlijke verantwoordelijkheid, autonomie, mindfullnes, begrip hebben, acceptatie van problemen, volhouden en het constante besef dat je sterfelijk bent.

Het slechte nieuws is dat gelukkig zijn best veel moeite kost. Volgens Michael Foley in Absurde Overvloed is het grote probleem van tegenwoordig dat we deze moeite niet meer nemen en daardoor zo ongelukkig zijn.

In Absurde overvloed betoogt hij dat we nu leven in een tijd waarin alles juist gemakkelijk moet gaan. Omdat we vinden dat we daar recht op hebben. En omdat het leven natuurlijk meestal niet gaat zoals we willen worden we ontevreden en zoeken we de reden voor het mislukken buiten onszelf. En ook de manieren waarop we nu werken, liefhebben en oud worden maken dat we alleen maar ongelukkiger worden. We werken steeds langer en hebben steeds minder vrije tijd, onze relaties moeten romantisch zijn en met fantastische seks en we willen voor eeuwig jong blijven.

Michael Foley heeft niet het meest positieve mensbeeld om het maar mild uit te drukken. Maar ik denk dat hij hier en daar wel een punt heeft. En hij weet het meestal ook goed te onderbouwen: door terug te grijpen op de oude filosofen en andere denkers zoals Seneca, Boeddha, Spinoza en Camus. En waar ik zelf altijd gevoelig voor ben: hij heeft gevoel voor humor.

Zijn conclusie is dat het leven in wezen absurd is en dat we dat maar beter kunnen accepteren. Dus ons niet afkeren van de werkelijkheid maar deze juist omarmen. En dat je veel lol kunt beleven aan de absurditeit van het leven, als je die maar ziet en er goed over nadenkt.  

Reserveer Absurde overvloed in catalogus.

Geen opmerkingen: