maandag 10 oktober 2016

Locke

Iemand tipte me over de film Locke. Vooral vanwege de vorm van de film. En dat was een goeie tip. Ik zat redelijk ademloos in de bank van begin tot eind. Samen met de enige acteur en hoofdrolspeler Tom Hardy, die van begin tot eind zat opgesloten in z'n rijdende auto. Z'n handvol tegenspelers spreekt hij alleen via de telefoon. Levert dat een boeiende film op? Ja!

Ivan Locke en maakt een rit van zo'n negentig minuten door het nachtelijke Engeland. We rijden met hem mee. Er gebeurt nogal wat tijdens dat ritje en hij kan geen kant op. Toepasselijke naam dus. Dan is er nog de Britse filosoof John Locke. Ik heb wat over hem gelezen en weet dat er tijdens de film wel verwijzingen waren, of dat ik wel een soort verband zag, maar ik ben het weer vergeten. Het ligt er niet dik bovenop, maar het is er, ik weet het zeker.

Locke is voorman op een grote bouwwerkplaats. Aan de vooravond van het storten van vele tonnen beton voor en megaproject krijgt hij een telefoontje dat z'n leven op losse schroeven zet. In plaats van linksaf naar huis, vrouw en kinderen slaat hij rechtsaf, naar Londen. En dan moeten er toch even wat belletjes gepleegd worden. Om te zorgen dat het met dat beton goed komt en om thuis uit te leggen waarom hij er niet zal zijn. Het helpt in deze stressvolle situatie niet erg mee dat hij snip verkouden is. De zin van dat detail is me ook nog niet duidelijk, misschien om hem extra te laten lijden. Het wordt er zeker allemaal nog benauwder van.

Wat mooi werkt is hoe je langzaam met deze dolende ziel op reis gaat. Het verhaal, de achtergronden, komen met flarden het verhaal binnen. Eigenlijk alleen via de vele telefoongesprekken die hij voert. Dat is knap. Waarom hij naar Londen rijdt wordt al vrij snel duidelijk. Maar waarom hij die keus maakt, begrijp je pas tegen het eind. Hij heeft iets recht te zetten, hij zal niet dezelfde fout maken die hem als kind zo gekwetst heeft en eigenlijk z'n hele leven heeft achtervolgd.

Dus is hij zeker van z'n zaak en houdt hij stand. Ook als hij alles in z'n rooskleurige leven lijkt te verliezen. Is het verstandig? Is het nodig? Maakt dit hem een 'beter mens'? Dat is de vraag. En daar kun je rustig nog een autoritje over filosoferen met elkaar.



Reserveer de dvd in onze catalogus.

Geen opmerkingen: