Dus ik snap Carolijn Visser helemaal als zij zegt dat ze het liefst het hele jaar door op pad is. ‘Nederland is heerlijk hoor, maar na een paar maanden thuis begint het alweer te kriebelen: op reis wordt alles op z’n kop gezet; je denkbeelden over de wereld, de ideeën die je hebt over jezelf.’
En als liefhebber van reisschrijfster Carolijn Visser stond Selma al bij aankondiging van verschijning op mijn verlanglijstje.
Van de achterflap
Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi's te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.
Ik heb het helaas nog niet gelezen maar vond wel hier een fragment van Selma in PDF-bestand. En nog mooier... Carolijn Visser, is donderdag 29 september te gast in de bibliotheek.
En één ding is zeker: je hoeft geen letter van haar te hebben gelezen om te genieten van een avond vol reisverhalen. Niet gaan, is spijt krijgen!
Reserveer Selma hier via onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten