TED is een wereldwijd fenomeen dat de beste sprekers ter wereld bij elkaar brengt op een jaarlijkse vierdaagse bijeenkomst in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten "de presentatie van hun leven" te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden.
Sinds TED in 2006 online is gegaan met TED.com is de site meer dan een miljard keer bezocht en kijken dagelijks 1,5 miljoen mensen de presentaties. Maar wat maakt sommige TED-presentaties nou extra bijzonder? In Spreek als TED worden de 9 ingrediënten geanalyseerd die alle succesvolle TED-prestaties gemeen hebben.
TED is uitgegroeid tot dé standaard voor spreken in het openbaar. Maar sommige presentaties weten mensen echt te raken: wat maakt dat deze presentaties er boven uit springen? Communicatiecoach en bestsellerauteur Carmine Gallo analyseerde honderden TED-talks en interviewde de populairste TED-sprekers, onder wie Brené Brown, Ken Robinson en Susan Cain. Hij sprak talloze toponderzoekers op het gebied van psychologie, communicatie en neurowetenschap. Uit al die gesprekken kwamen verrassende inzichten naar voren en Gallo ontdekte 9 ingrediënten die alle succesvolle TED-presentaties gemeen hebben.
De 9 ingrediënten komen in 9 hoofdstukken allemaal langs: Geeft de meester in jezelf ruimte dat gaat over passie. Heb je geen echte passie voor je onderwerp dan zul je ook nooit kunnen overbrengen op je publiek. Beheers de kunst van het vertellen: verhalen illustreren, verhelderen en inspireren. Voer een gesprek: dus niet stijfjes presenteren maar gebruik je stem, gebaren en lichaamstaal om een band op te bouwen met je publiek. Leer me iets nieuws: het menselijk brein houdt van nieuwe dingen. Een ongekend, ongebruikelijk of onverwacht element in een presentatie intrigeert je publiek en zet het aan het denken. Bezorg mensen momenten waar hun mond van open valt: zorg voor een moment dat zo schokken, indrukwekkend of verrassend is dat het direct de aandacht van de luisteraars trekt. Die verhoogde emotie zal er voor zorgen dat je publiek je boodschap zal onthouden. Doe eens leuk: neem jezelf niet al te serieus en geef je publiek iets om te lachten. Door humor word je publiek ontvankelijker voor je boodschap. Houd je aan de achtienminutenregel: 18 minuten is de ideale lengte van een presentatie. Het is lang genoeg om serieus te worden en kort genoeg om de aandacht van mensen vast te houden. Schets een beeld in de hersenen: neem in je presentatie elementen op die een beroep doen op meer dan één van de zintuigen: zien, horen, voelen. proeven en ruiken. Vaar je eigen koers: wees open, authentiek en transparant.
Bovenstaande toelichting op de 9 ingrediënten doet natuurlijk totaal geen recht aan het boek dat vol staat met diepere uitleg, voorbeelden en citaten. Ik ben er van overtuigd dat als je dit boek leest je volgende presentatie gegarandeerd beter is!
Reserveer Spreek als TED in onze catalogus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten