Voor de uitvinding van de fiets, trein en auto werd er door mensen heel, heel veel gelopen. Overal had je weggetjes en paden die mensen eeuwen lang gebruikten om ergens te komen. Denk bijvoorbeeld aan pelgrimswegen, veepaden en kerkpaden.
Robert Macfarlane is gefascineerd door deze vaak vergeten routes. De oude wegen is een verhaal van ruim 1500 kilometer wandelen over deze oude paden vooral in Groot-Brittanniƫ maar ook in Palestina, Spanje en Tibet.
Robert Macfarlane is nou niet echt het type vierdaagse loper maar meer bijna een landschapmysticus. Hij probeert de verhalen op te sporen die met de paden verbonden zijn, verdiept zich in de historie van zijn routes en ondergaat ze aan den lijve. En onderweg komt hij de vreemdste figuren tegen, zowel uit het verleden als het heden.
Groot-Britannie is een echt super wandelland en dit leek mij dan ook een perfect boek om mee te nemen op onze vakantie naar Devon en Sussex. Overal heb je daar public footpaths en mag je (bijna) overal lopen. Geen hekken, prikkeldraad of verboden toegang bordjes zoals zo vaak in Nederland. Ook heb je veel lange afstand routes en enkele daarvan komen ook terug in De oude wegen zoals de Icknield Way.
Robert Macfarlane loopt niet alleen maar onderzoekt ook oude zeewegen. In Schotland volgt hij in een origineel open bootje oude handelsroutes tussen de eilanden in Buiten-Hebriden. En je krijgt dan inzicht over hoe ver en hoe snel je met zo'n bootje ergens kon komen. Vikingen konden in 2 dagen van Bergen in Noorwegen naar de Shetlands varen om de boel te plunderen. Dat is voor die tijd vlot woon-werk verkeer.
Door het lezen van De oude wegen krijg je echt zin om te gaan wandelen. Hij loopt ook de South Downs Way en daar hebben we in onze vakantie ook een stuk van gelopen. Hij vertelt daar nog een prachtig verhaal over: hij overnacht op de Chanctonbury Ring, een heuvel waar ooit een vesting stond uit de bronstijd. En daar kreeg hij erg spijt van: later bleek dat daar in de Downs de meeste spoken rondwaren. Als je wilt weten wat hij meemaakte moet je het boek maar lezen maar in 1966 sloeg een hele groep kamperende motorrijders daar op de vlucht voor dezelfde verschijnselen.
De oude wegen is een bijna literair non-fictie boek. Hij beschrijft het landschap op een prachtige manier en maakt het met zijn verhalen over vroeger en nu nog interessanter. Ook hij liet zich inspireren door vroegere schrijvers en met name door Edward Thomas, schrijver, soldaat, zanger en een van de belangrijkste Engelse dichters van de twintigste eeuw. Dus heb je iets met wandelen, natuur en geschiedenis dan is dit boek een echte aanrader.
Reserveer De oude wegen in onze catalogus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten