vrijdag 22 april 2016

Waar komt hagelslag vandaan?

Soms loop je opeens zo'n boekje tegen het lijf dat je intrigeert. 'Waar komt hagelslag vandaan?' is zo'n boekje. De vraag uit de titel en nog 99 andere vragen over woorden komen langs in deze publicatie, die Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) en Onze Taal samen uitgaven. Want hoe zit het dan met 'ijsbergsla'? En welke bakken hebben eigenlijk met bakkebaarden te maken?
Al met al een logische opvolger van het boekje 'Waar komt pindakaas vandaan?';-)


Eén van de uitleggen wil ik u niet onthouden: waar komt het woord 'Muzak' vandaan?
"Muzak is van oorsprong een merknaam voor achtergrondmuziek die geleverd wordt aan winkels en ondernemingen. Het bedrijf dat dit introduceerde, werd in 1922 onder de naam Wired Radio opgericht door de Amerikaanse generaal en natuurkundige George Owen Squier. Abonnees (grotendeels particulieren) konden tegen betaling via een speciaal kastje naar muziek luisteren zonder gebruik te maken van een radio. Radio stond toen nog in de kinderschoenen en de apparaten waren erg duur. Maar de radio ontwikkelde zich snel, en al gauw hadden veel huishoudens er een, zodat ze gratis muziek konden ontvangen. Het bedrijf ging zich daarom vanaf 1934 specifiek richten op commerciële klanten, zoals winkels en bedrijven, en veranderde van naam.
George Squier was erg gecharmeerd van de merknaam Kodak, verzonnen door Kodak-oprichter George Eastman. De naam is kort, makkelijk uit te spreken en naar het schijnt een nabootsing van het geluid dat de sluiter van een fototoestel maakt. Squier voegde de woorden music en Kodak samen, en zo ontstond muzak.
Vanaf de jaren veertig ging Muzak voornamelijk rustige, instrumentale muziek leveren, omdat het de werkproductie (of het koopgedrag) van luisteraars positief zou beïnvloeden. Vervolgens werd de merknaam gebruikt voor dat type muziek, en sindsdien noemen we het makkelijk in het gehoor liggende liftmuziekje ‘muzak’. (taaluniebericht)
Weten we dat ook weer! Wel weer frappant: zowel Squier als Eastman zijn ook gitaarmerken... Dat vind ik dan weer interessant (ook al heb ik geen idee of er een link bestaat; zover gaat dit werkje niet).
Een stuk leuker dus dan een etymologisch woordenboek, en voer voor mensen die eens iets meer willen weten over woorden die we dagelijks bezigen, zonder de historie ervan te kennen.
Ik neem nog een boterham met hagelslag, maar nu in de wetenschap dat het bedacht is door een Amsterdamse dropfabrikant.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: