De oerknal en het ontstaan van het heelal heeft mij altijd zwaar gefascineerd. Je staat er in het dagelijks leven zelden bij stil maar ooit was er helemaal niets. Tot zo'n slordige 13,8 miljard geleden de oerknal plaatsvond. En zo ontstond het universum met sterren, planeten en uiteindelijk ook wijzelf.
De theorie van de sterrenkunde en het deelgebied kosmologie (over het ontstaan, evolutie en structuur van het heelal) is voor de leek een ingewikkelde materie. Maar gelukkig hebben wij Govert Schilling! In zijn boekje Oerknal weet hij de bizarre wereld van het universum helder uit te leggen. Inclusief de laatste spectaculaire wetenschappelijke doorbraken.
Wij homo sapiens komen net tweehonderdduizend jaar geleden kijken, een oogwenk in de kosmische geschiedenis. Maar toch maken ook wij onlosmakelijk deel uit van het universum. Want elke koolstofatoom in onze spieren, elke calciumatoom in ons onze botten en elke ijzeratoom in ons bloed is ooit ontstaan bij een kernfusie in het inwendige van een ster!
De afgelopen honderd jaar zijn er belangrijke wetenschappelijke doorbraken gedaan waardoor we steeds meer zijn begrijpen van de kosmologie. Ik noem bijvoorbeeld de ontdekking dat het heelal uitdijt (en steeds sneller groter wordt), het concept van de oerknal en het bestaan van donkere energie. Govert Schilling zet de belangrijkste basisideeën van kosmologie op een rijtje en legt ze op zijn eigen wijze helder uit. Maar ik moet toegeven dat ik sommige stukjes meerdere keren heb moet lezen want het zijn zeer abstracte onderwerpen die soms elk voorstellingsvermogen te boven gaan.
Mooi voorbeeld van zo'n bizar concept is het idee dat ons universum deel uitmaakt van aantal parallelle heelallen. Dat lijkt heel vergezocht maar er zijn redenen om aan te nemen dat ons heelal niet zo bijzonder is als we denken. Volgens de snaar theorie bestaan er misschien wel 10 tot de 500ste macht (een 1 gevolgd door vijfhonderd nullen) heelallen. Weten weten? Lees Oerknal van Govert Schilling!
Reserveer Oerknal: een definitief abc van de kosmologie in onze catalogus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten