De Franse makelaar sprong vast een gat in de lucht toen hij een bod kreeg op de 160 jaar oude en zwaar verwaarloosde boerderij Chez Nauche in de Charente. Het dak lekte, het houtwerk rotte weg en de wc was niet meer dan een emmer in de schuur. Als gevolg van de verwaarlozing was een hele stoet dieren het huis binnengedrongen: spinnen, kevers, houtwormen, pissebedden, muizen en kerkuilen op zolder.
De gemiddelde huiseigenaar zou een zenuwinzinking krijgen maar niet de Engelse professor Dave Goulson: bioloog en gespecialiseerd in insecten. Voor hem was deze bouwval en de dertien hectare er omheen een paradijs! In Geroezemoes in het veld vertelt hij met aanstekelijk enthousiasme over de insecten, kleine dieren en bijzondere planten.
In Geroezemoes in het veld begint elk hoofdstuk met hoever hij de ochtend heeft gejogd (afhankelijk van zijn wijn- en kaasconsumptie de avond ervoor), door hoeveel honden hij daarbij is aangevallen (weinig mensen maar plenty valse boerderijhonden op het Franse platteland) en welke insecten hij onderweg heeft gezien. Vervolgens vertelt hij een fascinerend verhaal over een insect of een plant.
Dat natuurbescherming niet alleen over tijgers, panda's en walvissen gaat weet Dave Goulson met zijn boek ook wel duidelijk te maken. Het zou enorm triest zijn als de reuzenpanda zou uitsterven maar het zou voor ons geen verstrekkende gevolgen hebben. Insecten zijn vaak niet zo zichtbaar maar zijn in enorm grote aantallen aanwezig. Er zijn alleen al 800.000 soorten kevers, vliegen, nachtvlinders en wespen op deze wereld! En ze zijn ook enorm belangrijk: want ze zorgen voor bestuiving van bloemen en groenten, ze zorgen voor een gezonde grond waarin van alles kan groeien en roofdieren als lieveheersbeestjes en wespen houden de aantallen insecten onder controle. Zonder insecten gaan wij het als mensheid erg moeilijk krijgen.
Ondertussen doen wij van alles om het de insecten, waar we zo afhankelijk van zijn, het leven onmogelijk te maken. Ons laatste wapenfeit is de ontwikkeling van een nieuw landbouwgif: neonicotinöiden. Onderzoek wijst, met grote waarschijnlijk, uit dat dit nieuwe gif verantwoordelijk is voor de grote bijen- en hommelsterfte van afgelopen jaren. In Europa is het middel nu gelukkig voor 2 jaar verboden en er wordt verder onderzoek gedaan. Maar er spelen grote landbouwbelangen en het is dus maar de vraag of er ook een echt verbod gaat komen. Ook verdwijnen er steeds meer plekken waar de natuur zijn gang kan gaan zoals op Chez Nauche: alles is aangeharkt, omgezet naar landbouwgrond en qua diversiteit van planten en dieren minimaal.
Dat is wel de kracht van dit boek: eerste wordt je interesse gewekt voor al die wonderlijke onbekende insecten, dieren en planten om vervolgens met de neus op de feiten te worden gedrukt dat we hard op weg zijn ze allemaal uit te roeien.
Reserveer Geroezemoes in het veld in onze catalogus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten