woensdag 12 augustus 2015

De prins van Filettino - Geert Kimpen

Geert Kimpen heeft in 2012 vast niet bedacht dat in 2015 een EU-land zich mogelijk zou kunnen gaan afscheiden van de EURO. In De prins van Filettino is het precies dat wat er gebeurt. Weliswaar gaat het niet om een land dat zich afscheidt, maar om een klein bergdorpje ergens in Italië in de buurt van Rome. Daar zegt de burgemeester 'Basta'. Hij is de crisis in Europa en de bezuinigingen zat, verklaart het dorp onafhankelijk en roept zichzelf uit tot prins. In een notendop trekt aan ons voorbij wat de gevolgen zijn van een dergelijk besluit.
'De prins van Filettino' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van burgemeester Luca Sellari van Filettino.


Geert Kimpen in zijn eigen woorden over De prins van Filettino'':
Een klein vergeten dorpje dat net als die duizenden andere dorpen in Europa gebukt gaat onder alle somberheid en maatregelen die vanuit Brussel genomen worden. Ik was ontroerd door de moed van de burgemeester om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Maar om te laten zien dat als een burgemeester van een klein Italiaans bergdorpje “Basta” zegt, alles kan veranderen. De kracht die er ontstaat wanneer we zelf het heft in handen nemen. Want ik begreep en begrijp niet dat wij met 500 miljoen Europeanen zo gelaten die crisis, die niet wij maar de banken hebben veroorzaakt, over ons heen laten donderen. Ik snap niet dat wij onze mond niet open doen omdat de maatregelen die nu worden genomen, ook het leven van onze kinderen en kleinkinderen zal hypothekeren. De aanleiding en inspiratie voor het boek is dus het initiatief van Luca Sellari om zijn dorp tot Prinsdom uit te roepen, zichzelf tot Prins, en zijn eigen munt te voeren.
 De aanleiding mag dan in de werkelijkheid z'n oorsprong hebben, in de roman fantaseert Kimpen er, gelukkig wel met de nodige humor, lustig op los. Wat als de burgemeester zijn plannen werkelijk had doorgezet? Hoever gaat de kracht van een klein initiatief als dit overgenomen wordt door vele anderen?

Het is in onze huidige tijd actueler dan ooit. Overal om ons heen zien we initiatieven van onderop ontstaan die succesvol blijken te zijn. Een kentering in onze tijd die in de Trendrede van 2014 en 2015 mooi omschreven wordt.

Minstens zo actueel of zo mogelijk nog actueler is natuurlijk de onbegrijpelijke, ongelofelijke macht die de financiële instituten in onze wereld hebben verworven en die inmiddels, in hun ijver om met gebakken lucht geld te verdienen, hun producten tot een zo'n duizelingwekkend ingewikkelde materie hebben weten te brengen dat niemand meer in staat is het totaal te overzien.
Meer hierover in de onlangs verschenen bestseller van Joris Luyendijk: Dit kan niet waar zijn

En zo ontleedt Kimpen twee actuele thema's die je toch wel even aan het nadenken zetten.

Reserveer 'De prins van Filettino' in onze catalogus

Geen opmerkingen: