Bedenk een manier om de wereld te veranderen en voer het uit! Dat is de opdracht die de nieuwe leraar maatschappijleer meegeeft aan z'n brugklas in de film Pay it Forward. Saai! Moeilijk? Raar? Wat dacht je van: mogelijk? Het Rijk der Mogelijkheden bestaat in iedereen. In je hoofd. Je kúnt de wereld verrassen. Het is aan jou. Of je kunt achterover leunen en wegkwijnen. Wat doe jij?
Trevor groeit op in een wat mistroostige situatie. Een moeder die te graag naar de fles grijpt en alleen maar werkt om de eindjes aan elkaar te knopen. Een vader die er niet is, en als hij er wel is overheerst de alcohol en huiselijk geweld het gezinsleven. Een grootmoeder die op straat leeft en geen relatie meer heeft met haar dochter. Kortom, redelijk uitzichtloos en eenzaam. Maar Trevor wil niet achterover leunen en bedenkt een bijzonder plan.
Hij en drie mensen. Hij gaat die mensen helpen. Het moet wel iets groots zijn, iets wat ze zelf niet kunnen. Dus hij doet het voor ze. En zij doen weer iets voor drie andere mensen. Dat is negen. Die negen helpen er ook weer drie... Dat zijn er al snel heel veel.
En zo ontstaat er - voor Trevor eerst onzichtbaar - een Geef-het-door beweging van mensen die andere mensen helpen. Een beweging die niet gaat over het terugbetalen van een vriendendienst, maar het doorgeven aan een ander. Zijn eigen ideeën richten zich op de mensen om hem heen. Helpen aan eten en onderdak. Helpen aan liefde en gezelschap. Z'n moeder pakt het ook op en maakt het zelfs goed met z'n oma. Viavia komt het bij een journalist aan de andere kant van het land terecht, die hem een podium biedt om z'n mooie idee bekend te maken aan de wereld. En dat raakt veel mensen in het hart.
Ook mij. Na het zien van de lange samenvatting die op Facebook voorbij kwam, wist ik dat ik hier iets mee wilde. De film zelf heeft nog wel wat verhaallijnen die voor mij iets teveel aandacht krijgen, vooral de opbloeiende relatie tussen de moeder en de leraar, die allebei hun eigen rugzakjes meedragen. Maar wat Trevor vooral doet is je aanspreken op de mogelijkheid om te veranderen. Hoe beangstigend dat soms ook is. En dat herken ik wel.
Mij heeft het geïnspireerd om samen met m'n partners bij de Wereldvredesvlam Twente een soortgelijk initiatief te starten. Iets laagdrempeliger misschien, maar wel met de oproep om zelf de handschoen op te pakken om bij te dragen aan een betere wereld. We starten de publiciteit op de internationale Dag van de Vrede op 21 september dit jaar. Dus hou ons in de gaten. Voor je het weet hebben we onze eigen beweging. Doe jij dan mee?!
Reserveer in onze catalogus.
1 opmerking:
Mooie gedachte en ik doe mee!
Een reactie posten