Rondom de Boekenweek staat het Bieblog in het teken van Waanzin. Onze bloggers schrijven deze maand over hun favoriete ‘waanzinnige’ hoofdpersoon uit film, boek of muziek. Of juist de bedenker ervan, die zelf een steekje los heeft.
In Geachte heer M. viert de waanzin hoogtij. Net als je denkt dat je het snapt blijk je weer op het verkeerde spoor te zitten. Als je denkt het zal toch niet echt zo zijn blijkt dat het wel degelijk zo is. Een vraag dringt zich op: Hoe ver gaat een schrijver voor zijn verhaal? Het antwoord laat zich lezen in deze nieuwe roman van Herman Koch
Geachte heer M, vertelt het verhaal van een gerespecteerde (maar weinig briljante) schrijver in de nadagen van carrière. Zijn bekendste boek, de Afrekening, was gebaseerd op de waargebeurde verdwijning van een geschiedenisleraar, waar twee scholieren iets mee te maken zouden hebben. Wat dat ‘iets’ inhoudt vertelt heer M zonder scrupules in zijn roman. Hij kon ook niet weten wat hem te wachten stond.
Nee meneer M kon in de verste verte niet vermoeden dat hij jaren na zijn bestseller, bezoek zou krijgen van zijn hoofdpersonage: scholier Herman. Maar de jongeman van weleer is nu een volwassen vent en heeft zijn intrek genomen in het huis naast dat van meneer M.
En als buurman blijkt Herman een ware voyeur. Hij houdt de schrijver, zijn vrouw en zijn dochter nauwlettend in de gaten en laat geen kans onbenut om meneer M van zijn bevindingen op de hoogte te stellen. Maar waarom en met welk doel? Dat blijft een raadsel tot aan de laatste pagina toe. Al krijg je wel telkens een vermoeden. En wat je vermoedt neemt steeds ziekere vormen aan. Zo van nee, dat is niet waar. Kan toch niet waar zijn. Zo ver zal hij toch niet gaan? En jawel! Zover gaat het en nog verder.
Geachte heer M. is een verhaal binnen een verhaal. Dit zorgt ervoor dat je als lezer steeds moet opletten. Koch zet je telkens op het verkeerde been. De heldere en pretentieloze taal maakt het gelukkig zeer leesbaar en zorgt ervoor dat je geboeid blijft lezen. Op zoek naar een antwoord naar de waarheid waarvan ik inmiddels niet meer zo zeker weet of ik het wel wil weten. Het verlossende antwoord is haast achteloos neergepend op de laatste bladzijde. Hoe ver gaat een schrijver voor zijn verhaal? Over lijken en ver.
Pleun Vermaas
Reserveer Geachte heer M. in onze catalogus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten