Stanislaw Witkiewicz |
In de Boekenweek staat het Bieblog in het teken van Waanzin. Onze bloggers schrijven in maart over hun favoriete ‘waanzinnige’
hoofdpersoon uit film, boek of muziek. Of juist de bedenker ervan, die zelf een
steekje los heeft. Wouter Kusters trapt af!
Nog drie weken en dan is het zover! Dan kom ik in Bibliotheek Hengelo over mijn boek Filosofie van de waanzin vertellen. Als voorproefje zal ik wat andere boeken, films en muziek van het waanzinnig genre bespreken. Allereerst een gouden tip voor wie echt waanzinnige én serieuze kolder wil: Onverzadigbaarheid van Stanislaw Witkiewicz uit 1930.
Het is te lezen als een visionair boek dat zich in de toenmalige toekomst afspeelt, in een tijd dat het Chinees communisme eraan komt, zogenaamd dan, en wel door middel van een “wandelende Chinese muur” die alle samenlevingen, ordeningen en al het gekrakeel in het Westen onder de voet zal lopen. De hoofdpersoon is aan het volwassen worden, in sexueel en metafysisch opzicht tegelijkertijd - zoals dat hoort in de waanzin. Hij gaat door een reeks merkwaardige ervaringen heen, met uiterst lucide momenten en zelfinzichten, tijdens welke hij zich bewust wordt van de ongeworteldheid van zijn eigen ziel in de kosmos, de leegte en de volte van het bestaan. Nah, genoeg hierover. Voordat ik het in mijn eigen termen ga beschrijven...zoek zelf het boek op in de bibliotheek of elders.
Mircea Cartarescu |
Het mooie van zijn boeken is dat je snel niet meer weet wáár en zelfs niet wánneer je bent. Zit je in de fantasie van de hoofdpersoon, op 7-jarige leeftijd, 16-jarig of 40-jarig? Gaat het om een droom, een herinnering, iets dat echt gebeurd is? Of is het maar een dichterlijk woordenspel, en dringt de schrijver jouw eigen geest binnen, om je daar je eigen bodem van biologisch én spiritueel leven heen te laten zakken en terecht te komen in een betekenisvolle meeslepende wereld zonder vastigheid en duidelijke betekenis? Klinkt misschien flauw en postmodern, maar het is zo pakkend geschreven, zo fantasievol en tegelijkertijd biologisch hyperrealistisch, dat ook dit werk tot de canon van de waanzinnige literatuur behoort. Genoeg hierover, ga maar lekker lezen! (Deel drie van de trilogie is helaas nog niet vertaald en mocht deze onverhoopt niet verschijnen, dan is dat bijna een reden om Roemeens te leren.)
Wouter Kusters
Koop een kaartje voor de lezing van Wouter Kuster op 11 maart in Bibliotheek Hengelo.
Reserveer Onverzadigbaarheid van Stanislaw Witkiewicz in onze catalogus.
Reserveer De Wetenden van Mircea Cartarescu in onze catalogus
Reserveer De Trofee van Mircea Cartarescu in onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten