woensdag 30 december 2015

Patrick Conrad: Moco. Een maand uit het leven van Harry Kramer

Onze Belgische zuiderburen kunnen heel mooi schrijven. Dat geldt ook voor thrillers. Jef Geeraerts is een favoriet, maar Pieter Aspe, Luc Deflo en Bob Mendes zijn natuurlijk ook grote namen. Nu heb ik dan een boek gelezen van Patrick Conrad. Zoals zo vaak was het de beschrijving in de catalogus waardoor ik besloot dit boek te aan lezen:
Patrick Conrad, een Antwerpse renaissancistische kunstenaar, levert hier een schitterende thriller af met een donkere plot en scherp geprofileerde nevenfiguren uit de onderwereld. Hij schrijft daarenboven prachtig proza, nu eens rauw dan weer vertederend.

maandag 28 december 2015

Oud worden in de praktijk: laat de omgeving het werk doen

Het menselijk lichaam is totaal niet geschikt voor onze huidige leefstijl en omgeving. Onze "oude genen" houden van vet en zoet eten en zo min mogelijke lichamelijke inspanning. Maar nu keren deze eigenschappen zich tegen ons met rampzalige gevolgen voor de gezondheid. We kunnen geen weerstand bieden tegen alle verleidingen en we bewegen veel te weinig. Gebieden en verbieden helpt niet: we zijn nu eenmaal zo gebouwd. Wat te doen? Oud worden in de praktijk geeft het antwoord!

zaterdag 26 december 2015

Het groot kerstverhalenboek


Een schitterend verhaal uit een kerstboek dat ik iedereen kan aanbevelen, Het groot kerstverhalenboek, met heel verschillende verhalen, columns, gedichten en recepten, in verschillende schrijfstijlen. Verhalen van meer dan dertig Nederlandse schrijvers, dichters en cabaretiers, o.a. Tommy Wieringa, Ernest van der Kwast, Ellen Deckwitz en Youp van 't Hek. Zijn kerstverhaal kun je hieronder lezen om alvast in de stemming te komen, of  te blijven. Tweede Kerstdag is al bijna voorbij....

vrijdag 25 december 2015

Maaltijd - Rutger Kopland

Een bijzondere blog voor Eerste Kerstdag.
We trakteren jullie op een schitterend gedicht 
van Rutger Kopland, over een vrolijke literaire maaltijd tijdens Kerstmis.
Alle medewerkers 
van Bibliotheek Hengelo wensen iedereen hele fijne Kerstdagen!

maandag 21 december 2015

De jongen op de berg

Wie de boeken van John Boyne kent, weet dat hij vaak kiest voor een verhaal door de ogen van een kind in oorlogstijd. Die historische context, waarvan we bij het lezen van het boek de afloop kennen, krijgt daardoor een heel andere lading. Als lezer zie je alle beelden van die enorme oorlog voor je, terwijl het kind de dingen die hij hoort en ziet in z'n eigen kleine kader plaatst. En dat levert telkens weer hele pijnlijk scherpe boeken op.

vrijdag 18 december 2015

Eck's Jaarlijstje 2015

Ik kan er niks aan doen: het is toch een beetje mijn blog-hoogtepunt van het jaar... Alweer voor de zevende keer presenteer ik mijn persoonlijke voorkeuren op muziekgebied. Voor de goede orde herhaal ik het maar weer even: volkomen subjectief en arbitrair, niet gehinderd door enige kennis, ook niet door commercie. Aanvullen mag; verzoeken tot verwijdering van titels worden uiteraard genegeerd. Dit keer geen lange recensies, maar een korte persoonlijke toelichting. En een compacte spotify playlist met de (in mijn ogen) mooiste nummers van de platen, die je direct onderaan deze post kunt luisteren.  Iedereen er klaar voor? Hier komt 'ie...

woensdag 16 december 2015

Liefde tussen 5 en 7

Het zal je maar gebeuren. Op een warme zomerdag ontdekt Liza bij toeval dat haar liefhebbende echtgenoot een dubbelleven leidt. En dat gebeurt op een in deze tijd heel voorstelbare wijze: Liza tikt de naam van haar man in op Google.

Het is 17:00 uur en Liza verwacht Luc die avond thuis na zijn bezoek aan Boston waar hij elke maand een week college geeft aan de universiteit van Harvard. Liza moet nadenken. Ze besluit een plek te zoeken 'die ervoor zorgt dat mijn onderdelen verbonden blijven. Je weet niet wat een schok bij je teweegbrengt. je kunt jezelf nooit voorspellen'. Liza duikt onder in het negentiende-eeuwse aquarium bij haar in de buurt, dat ze regelmatig bezoekt.

maandag 14 december 2015

Mr. Holmes

Het is 1947 en de wereldberoemde detective Sherlock Holmes is inmiddels een oude vermoeide man. Zijn ijzeren geheugen laat hem langzaam in de steek maar toch wil hij nog één onopgeloste zaak ophelderen. Dit is het uitgangspunt van de film Mr. Holmes gebaseerd op het boek Een kleine dwaling van de geest van Mitch Cullin.

Sherlock Holmes wordt gespeeld door een perfect gecaste Ian McKellen (bekend als Gandalf uit In de ban van de ring) die een arrogante maar tegelijk ook kwetsbare man neerzet die geconfronteerd wordt met zijn verleden.

maandag 7 december 2015

Nynke Laverman

Als er een muziekgenre is dat me eigenlijk op elk moment en in elke bui wel past, dan zijn dat de Portugese fado's. Beetje dromerig, niet te luidruchtig, vaak dunne bezetting van even poëtische instrumenten, zacht zangerige stemmen, met hier en daar een lekkere uithaal. Ik heb meerdere cd's van verschillende dames in de kast staan. Maar eentje ontbreekt er nog, ten onrechte! Onze eigen Nynke Laverman.

vrijdag 4 december 2015

Jaarlijstjes: de proloog

Binnenkort komt 'ie er weer aan hoor, mijn jaarlijstje. Dit jaar echter met een nieuw element (als 't aan mij ligt tenminste): ik wil er namelijk graag een lijstje door lezers/luisteraars van dit blog aan toevoegen. Vandaar dus mijn oproep!
Welk album moet volgens jou absoluut op het jaarlijstje 2015?
Daarbij mag je gewoon dezelfde criteria gebruiken als ik. Hij moet dit jaar zijn uitgekomen en jij moet 'm mooi vinden... ;-) Laat dus weten welke plaat (of platen) er volgens jou in thuis horen en vertel kort waarom. Bijdragen mag je vóór vrijdag 18 december mailen naar info@sadsongs.nl. Alvast bedankt en stay tuned!

woensdag 2 december 2015

Wild - de film

Ja ik heb het boek gelezen. En dan doet zich altijd de vraag voor: moet je dan wel de film kijken. Mijn collega blogschrijfster heeft dit dilemma ook al eens benoemd. Wild, het autobiografische relaas van Cheryl Strayed over haar tocht langs de West-Amerikaanse kust, wilde ik direct zien vanwege het traject dat ze loopt. Wild is ook een verhaal, ze loopt dit traject van meer dan 1500 km niet zomaar. Na een mislukt huwelijk en de dood van haar moeder stort Cheryl zich in roekeloos, destructief gedrag. Totdat ze besluit dat het anders moet en volledig ongetraind, met alleen wat theoretische achtergrond, begint aan de PCT: de Pacific Crest Trail.

maandag 30 november 2015

Oerknal: een definitief abc van de kosmologie

De oerknal en het ontstaan van het heelal heeft mij altijd zwaar gefascineerd. Je staat er in het dagelijks leven zelden bij stil maar ooit was er helemaal niets. Tot zo'n slordige 13,8 miljard geleden de oerknal plaatsvond. En zo ontstond het universum met sterren, planeten en uiteindelijk ook wijzelf.

De theorie van de sterrenkunde en het deelgebied kosmologie (over het ontstaan, evolutie en structuur van het heelal) is voor de leek een ingewikkelde materie. Maar gelukkig hebben wij Govert Schilling! In zijn boekje Oerknal weet hij de bizarre wereld van het universum helder uit te leggen. Inclusief de laatste spectaculaire wetenschappelijke doorbraken.

maandag 23 november 2015

Colafonteinen en spetterende verfbommen

Droeftoeterig herfstweer vraagt om oppeppende bezigheden. Vooral bij kinderen! Voor alle jonge wetenschappertjes in de dop is er dit mooie boek van Jesse Goossens en Linde Faas, met 48 experimenten om thuis te doen. Alhoewel... als ik sommige proefjes lees, dan hebben die voor mij toch best een hoog don't-try-this-at-home gehalte. Maar dat zal de pret alleen maar vergroten!

vrijdag 20 november 2015

JW Roy - Dry Goods & Groceries


Woensdagavond was ik bij de try-out van de theatertour van JW Roy: Dry Goods & Groceries. Een fijne avond in het mooie kleine theater De Bouwkunde in Deventer. Eind vorige maand verscheen het nieuwe album en boek van JW Roy, waarmee hij weer terugkeerde naar de americana en het zingen in het Engels. Het is een hommage aan diverse bronnen van inspiratie geworden, verhalen over muziek, het leven en de liefde, een verslag van en met bezieling. En er zijn maar weinig mensen die een slagerij in Brabant en een truckstop in Texas moeiteloos aan elkaar weten te verbinden...

woensdag 18 november 2015

Elif Shafak: Het huis van de vier winden

Dit boek spookte de afgelopen dagen onafgebroken door mijn gedachten nu we allemaal bezig zijn te begrijpen wat er afgelopen vrijdagavond in Parijs heeft plaatsgevonden. Het is niet te bevatten dat jonge mannen, soms nog bijna jongens, leeftijdsgenoten in koelen bloede kunnen neerschieten en zichzelf opblazen.
Niet dat Het huis van de vier winden over zelfmoordacties gaat of over geradicaliseerde jongeren, maar het gaat wel over de botsing van twee culturen en wat daarvan de invloed is op verschillende generaties. Prachtig beschreven door Elif Shafak.

zaterdag 14 november 2015

Komt een vrouw bij de h@cker - Maria Genova

Ik google dus ik besta. En niet zo’n klein beetje ook. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik flink wat sporen na laat op internet met FB, Twitter, via deze bieblog en weet ik wat niet meer. En vooral dat laatste… dat is heel wat meer dan ik kon vermoeden. Na het lezen van Komt een vrouw bij de h@cker van Maria Genova ben ik in ieder geval weer wat wijzer geworden. Een verontrustend verhaal over hoe kwetsbaar je bent op het internet.
Anno 2015 gaat alles digitaal. We klikken allemaal wel eens een linkje aan op een website, toch? En met wat pech kan dat schokkende gevolgen hebben lees ik in haar boek.

maandag 9 november 2015

17 filles

Je leest wel eens over zaken met een soort aantrekkingskracht op kopieergedrag. Zelfdoding bijvoorbeeld. Zeker als het een bekende persoonlijkheid is, die naar deze uitvlucht grijpt, houden hulpverleners hun hart vast. Ook scènes uit films willen mensen nog wel eens inspireren om het zelf eens te proberen. Wat niet altijd goed uitpakt helaas. Maar dat deze drang naar kopieergedrag ook voorkomt bij zwanger worden, was voor mij nieuw. Toch is het juist dat waargebeurde gegeven dat twee Franse zussen aanzette tot het maken van filmdebuut: 17 filles.

vrijdag 6 november 2015

Leon de Winter - Kaplan

Ik heb een nieuwe hobby: herlezen. En één van de eerste boeken die na lange tijd weer op mijn nachtkastje belandde was 'Kaplan' van Leon de Winter.
Het grappige van herlezen is wat mij betreft de herkenning van sommige kleine feitjes uit een boek, merkend dat je daarbij nog steeds dezelfde beelden in je hoofd hebt.
Als iemand me vooraf zou hebben gevraagd wat ik nog wist van het verhaal en van het boek, dan zou ik waarschijnlijk antwoorden dat ik nog wist dat de hoofdpersoon ergens in Italië voor een fortuin aan overhemden, pakken en schoenen kocht. Niet dat het daar om draaide natuurlijk, maar kennelijk maakte dat indruk in 1989; het jaar waarin ik het boek kocht en voor de eerste keer las ;-)

maandag 2 november 2015

Wislawa Szymborska: Zo is het genoeg

Het was ergens in september. Deze avond een keer geen yoga, maar gedichten schrijven. Althans een poging daartoe... Een vriendin heeft me uitgenodigd, kom, ga mee, dit is leuk. Echt iets voor jou. Ik ga naar de workshop ‘kom dichter, steeds dichter bij jezelf’. Leuke titel, wordt vast wel wat.

En dat werd het zeker! Niet in de laatste plaats omdat ik ontdekte dat ik best aardige gedichten kan schrijven, maar vooral vanwege de ontdekking van Wislawa Szymborska, wát heeft zij geweldig mooie gedichten geschreven!

zaterdag 31 oktober 2015

Nicolas Matsier en Guus Kuijer


Wat hebben Matsier en Kuijer gemeen? Ze schreven beiden over de Bijbel met het idee om de ideeën en het gedachtegoed van de Bijbelse boeken op een toegankelijke manier te vertellen voor mensen voor wie de Bijbel redelijk onbekend terrein is (geworden).
Onlangs verscheen De Bijbel voor ongelovigen deel 4 van Guus Kuijer. Daar kunnen we uiteraard weer over schrijven, maar we hebben al twee keer geschreven over andere delen van De Bijbel voor ongelovigen, over deel 1 en over deel 2 in dit bieblog. Bovendien komt Guus Kuijer 10 november naar de bibliotheek om voor te lezen uit zijn nieuwste deel.
Dat is nóg leuker dan deze blog lezen.

vrijdag 30 oktober 2015

Groentebijbel: van aardappelpuree tot zuringsoufflé

Het is Kookboekenweek! Op het Bieblog schrijven deze week enkele culinair begaafde gastbloggers over hun favoriete kookboek(en). Vandaag de bijdrage van natuurvoedingskundige en bibliothecaresse Joke Beking!

Tijdens mijn opleiding tot natuurvoedingskundige raakte ik enthousiast over het levensmiddel groente. In de Groentebijbel van Mari Maris kom ik dat enthousiasme over groenten ook tegen. Haar doel van het kookboek is “dat het eenvoudig is om met groenten als hoofdbestanddeel een smakelijke en volledige maaltijd te serveren”. En om een gerecht tot een succes te maken zijn smaakvolle, verse, eerlijke ingrediënten en kwaliteit nodig. Dat doel heeft ze zeker bereikt. Het is een feest om haar recepten te koken en op te eten!

woensdag 28 oktober 2015

Frederike Krommendijk: Lekker Twente

Het is Kookboekenweek! Op het Bieblog schrijven deze week enkele culinair begaafde gastbloggers over hun favoriete kookboeken. Dit keer blogt (kookboeken)schrijfster en columniste Frederike Krommendijk!

Ik ben verslaafd aan kookboeken. Zoals een ander zich verliest in een romantische film of een meeslepende roman, lig ik verlekkerd op de bank en blader. Zelfs toen ik door een hardnekkige maag-darminfectie wekenlang niks kon binnenhouden, lag ik op bed en las de boekjes van Joop Braakhekke. Die waren vol levenslust en energie, waaraan het mij zeven weken lang deerlijk ontbrak. Ik fantaseerde wat ik het eerst zou maken, mocht die vervelende bacterie van mijn zijde zijn geweken: boeuf bourguignon, of hartversterkende kippensoep?

maandag 26 oktober 2015

Het grote zónder pakjes & zakje kookboek

Het is Kookboekenweek! Op het Bieblog schrijven deze week enkele culinair begaafde gastbloggers over hun favoriete kookboeken. Hobbykok, kookboekenblogger en bibliotheekcollega Anja Annink trapt af!

Karin Luiten weet precies wat wij nodig hebben: een kookboek met recepten voor lekkere verse maaltijden. Maar dat niet alleen. Haar kookboeken zijn geschreven met een fijne dosis humor, wat het lezen en koken ook nog eens leuk maakt. Haar filosofie past precies bij mijn ideeën over gezond eten, maar wel op een behapbare manier.

vrijdag 23 oktober 2015

Bieblog blogt... Kookboekenweek

Kookboeken zijn hot! In de media neemt de aandacht voor koken toe, mensen worden zich steeds bewuster van gezond en eerlijk eten en er verschijnen steeds meer en mooiere kookboeken. Hoog tijd dus voor een Kookboekenweek en -prijs. Van 26 oktober tot en met 1 november 2015 start de CPNB met de eerste Kookboekenweek waarin boekhandels en bibliotheken extra aandacht besteden aan kookboeken.

Tijdens de Kookboekenweek gaat ook het Bieblog culinair aan de slag! Gastbloggers schrijven deze week over hun favoriete kookboek(en).

woensdag 21 oktober 2015

Voorpret

Vroeg beginnen, daar lijkt het op. Maar nu heel Nederland weer in de ban is van 'Heel Holland bakt' kon ik het toch niet laten 'Rudolph's Christmas' mee naar huis te nemen. Jawel, we hebben het over Rudolph van Veen, onze meester bakker die ons al een aantal jaren met 24Kitchen aan het koken en bakken wil krijgen. Wat hem overigens ook lukt. En het zal hem ook lukken met dit boek, want dit is echt een heel mooi boek!

In 'Rudolph's Christmas' klopt alles.

zaterdag 17 oktober 2015

Verrukkelijk - Ruth Reichl


Het is natuurlijk heel verleidelijk om met allerlei woordspelingen aan te komen voor Verrukkelijk van Ruth Reichl. Maar dat het een heerlijk feelgood boek is om van te kwijlen was voor mij snel duidelijk. Ik ben niet echt een foodie maar ik hou wel heel erg van lekker eten. En daarover wordt werkelijk meer dan verrukkelijk (tsja..) geschreven.  De Amerikaanse journaliste, Billie Breslin, gaat aan de slag bij het het prestigieuze culinaire tijdschrift Delicious. Iedereen daar kookt, maar Billie weigert dit te doen (ondanks haar perfecte gevoel voor smaak). Waarom ze weigert, is waar dit hartverwarmende verhaal over gaat.

maandag 12 oktober 2015

Deugdenyoga

Wie een beetje thuis is in de yogawereld weet dat er bijna net zoveel yogastijlen als -goeroes en -scholen zijn. Je telt als yogi bijna niet meer mee als je niet een eigen stijl met een hippe naam 'in de markt zet'. Maar goed, uiteindelijk komen ze allemaal uit dezelfde Indiase yogabron hoor. En het is helemaal oké dat je precies die stijl kunt zoeken die bij jouw energie, karakter of intentie past. Via een artikel in Yogamagazine kwam ik op het spoor van de zogenaamde Deugdenyoga.

vrijdag 9 oktober 2015

Rod Picott - Fortune

Mensen vragen mij wel eens of ik zelf niet neerslachtig wordt van al die zielige muziek die ik zo mooi vind. En daar kan ik met een gerust hart ontkennend op antwoorden.
Het overkomt me eerder bij panisch optimistische liedjes dat het huilen mij nader staat dan het lachen. En dus word ik juist blij van een nieuwe release van Rod Picott: Fortune.

Een plaat voor de liefhebbers van echte treurbeuken...

woensdag 7 oktober 2015

Twintig minuten

Uit een recensie van NRC Handelsblad:
Ik heb nog nooit iets gelezen dat zo dicht raakt aan de kern van een verdriet dat nooit ophoudt.
Twintig minuten duurde het maximaal voor de dood intrad in de gaskamers van Auschwitz. Bronia moet na de bevrijding verder leven met haar kampverleden. Nooit meer praat ze over wat ze heeft meegemaakt. Voor haar man en dochter bewaart ze een groot geheim, maar nu, decennia later, is het tijd om te vertellen wat haar daar is overkomen.

maandag 5 oktober 2015

Hollandse luchten: ruiken aan Nederland

Je ruikt iets en die geur roept onmiddellijk een specifieke herinnering op. Een beroemd literair voorbeeld van dit verschijnsel komt uit A la rechercher du temps perdu van Marcel Proust. De hoofdpersoon doopt een Madeleine koekje in zijn thee en voilà: de smaak en vooral de geur brengen hem ineens terug naar zijn jeugd. Ruiken is eigenlijk een onderschat zintuig.

En welke geuren zijn nou eigenlijk typisch Nederlands? Is dat de beroemde spruitjeslucht? Of zijn er meer nationale geuren? Jelle Leenes gaat in Hollandse luchten op zoek naar vaderlandse geuren uit het verleden en heden. Het resultaat is een geurtrip met een canon van ruim dertig nationale geuren zoals draadjesvlees, drop en pas gemaaid gras.

zaterdag 3 oktober 2015

Ica - Eva Posthuma


Drie jaar geleden werkte Eva Posthuma de Boer in haar vakantiehuis in Frankrijk aan haar roman De Comedy Club toen ze opeens het idee voor Ica kreeg. Het is inmiddels algemeen bekend dat Eva Posthuma de Boer Ica heeft gevormd naar de beeltenis van Connie Palmen en dat zij hier zelf de nodige research naar heeft gedaan. Net als Nadine Sprenger in het boek, bezocht ook Eva Posthuma de Boer het geboortedorp van Palmen, liep langs de familiegraven en las en herlas al haar werk.

donderdag 1 oktober 2015

Karl Ove Knausgard - Vader

Het was half augustus. We gaan op vakantie, 3 weken lang! Wat moet er allemaal mee, natuurlijk... boeken!! Gelukkig ben ik door de jaren heen wat wijzer geworden en maak ik een realistische keuze. Twee, hooguit 3 boeken, dat moet lukken (en dan is er ook nog de e-reader, maar die tel ik even niet mee)!

Tussen het droge, saaie inpakken en ander voorbereidingen door zwijmel ik even bij de gedachte aan eindeloos lezen op een campingstoeltje aan de oever van een groen-blauw meer met uitzicht op imponerende, reusachtige bergen. Geen gedoe, alleen maar lezen, wat wil een mens nog meer….

maandag 28 september 2015

In This World

In 2002 maakte regisseur Michael Winterbottom de film In This World. Het toont de levensgevaarlijke reis van twee Afghaanse jongens. Ze verlaten een vluchtelingenkamp in Pakistan, hopend op een beter leven in Londen. Omdat hun reis illegaal is, krijgen ze te maken met steekpenning, fraude en mensensmokkelaars. Vluchtelingen en mensensmokkelaars zijn er altijd geweest. Maar ruim tien jaar later zijn drama's als deze helaas aan de orde van de dag. Voor duizenden mensen.

vrijdag 25 september 2015

The Bros. Landreth - Let It Lie

Het is mijn favoriete plaat deze week: Let It Lie van The Bros. Landreth. Soms gebeurt het dat je een album dat al een tijdje uit is pas laat in het vizier krijgt. Zo had ik de naam van de band al eens gelezen in recensies her en der. Maar pas vorige week lag de cd in mijn cd-speler. En daar ligt 'ie nu nog steeds. Want een cd die opent met een nummer zoals 'Our Love' wil je iedere keer opnieuw opzetten. En iedere keer met het volume iets hoger opgedraaid...

woensdag 23 september 2015

Contract

Wapenhandel, en dan vooral illegale wapenhandel, is criminaliteit van de ergste soort. Het leveren van munitie aan strijdende partijen heeft onontkomelijk bloedvergieten tot gevolg. Er zijn brandhaarden in de wereld waar hele volksstammen elkaar uitroeien. Dat kan alleen als ze worden voorzien van wapens, maar vooral ook van munitie. Er zijn mensen die hier geld mee verdienen, heel veel geld. Zo werkt de wet van vraag en aanbod. En het is verboden, dus niets mag uitkomen.

maandag 21 september 2015

Geroezemoes in het gras

De Franse makelaar sprong vast een gat in de lucht toen hij een bod kreeg op de 160 jaar oude en zwaar verwaarloosde boerderij Chez Nauche in de Charente. Het dak lekte, het houtwerk rotte weg en de wc was niet meer dan een emmer in de schuur. Als gevolg van de verwaarlozing was een hele stoet dieren het huis binnengedrongen: spinnen, kevers, houtwormen, pissebedden, muizen en kerkuilen op zolder.

De gemiddelde huiseigenaar zou een zenuwinzinking krijgen maar niet de Engelse professor Dave Goulson: bioloog en gespecialiseerd in insecten. Voor hem was deze bouwval en de dertien hectare er omheen een paradijs! In Geroezemoes in het veld vertelt hij met aanstekelijk enthousiasme over de insecten, kleine dieren en bijzondere planten.

maandag 14 september 2015

De Kleine Prins

"Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar."

Deze mooie woorden vind je terug in een overzicht van 20 citaten uit kinderboeken die volwassene moet kennen. Het komt uit het beroemde boek dat in de top 3 staat van meest vertaalde boeken ter wereld. De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. Het boek dat ieders leven - vroeg of laat - een keer kruist.

woensdag 9 september 2015

Joe en ik

Zo opent het boek: ‘Tok. Dat appte pa me. Drie letters. Tok. Het water liep me meteen in de mond’. En dan komt de scène waarin vader en zoon samen in de cafetaria kip van het spit zitten te eten. Zo smeuïg dat zelfs ik als vegetariër er zin in krijg.

Joe is de vader van Woelie, een jongen van 16 die in de loop van het verhaal 17 wordt. Hij is bang voor eigenlijk alles van de buitenwereld. Het boek Joe en ik gaat over hem en zijn vader. Omdat Joe terminaal is, gaan ze samen op reis, ondanks de fobie van Woelie (een soort uitgebreide pleinvrees).

zondag 6 september 2015

Parijs - Edward Rutherfurd


Sommige boeken hebben één heel groot nadeel.... je wilt niet meer stoppen met lezen, de tijd vliegt voorbij terwijl er nog tig dingen gedaan moeten worden. Zo'n boek was Parijs van Edward Rutherford.
Een feest van herkenning voor iedere fan van Parijs en zeker voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Frankrijk. Het verhaal speelt zich af van de 13e eeuw tot ver in de 20e eeuw. Door de ogen van de personages zie je de stad zich ontwikkelen van de oude, middeleeuwse stad met de krappe straatjes en steegjes naar het open, grootse en romantische Parijs zoals we dat nu kennen.

maandag 31 augustus 2015

Oliver Sacks: een belangrijk oeuvre

Oliver Sacks is overleden. Dat doet pijn. Ik heb niet al z'n boeken gelezen of al z'n documentaires en interviews gezien, maar weten dat er zo'n wijs en vriendelijk man op de wereld bestaat, die veel betekent voor de wetenschap over onze hersenen, maar die ook andere aspecten van de mens en het leven met veel toewijding beschreef, dat geeft toch een soort gevoel van hoop. En dat valt ineens weg. Daarom hier een ode aan (een deel van) het oeuvre van deze bijzondere neuroloog, auteur, musicus en wetenschapper.

vrijdag 28 augustus 2015

Kingsman: The Secret Service

Dol ben ik op dit soort films. Elementaire helden, zoals James Bond. Een overduidelijke slechterik. En dan toch er voor zorgen dat het sannend wordt, ook al weet je dat het vast wel weer goed komt aan het eind. De film 'Kingsman: The Secret Service' is zo'n lekkere film die een aantal voorspelbare elementen bevat, maar toch boeit.
Het gegeven lijkt eenvoudig: een straatjongen, Eggsy, wordt opgeleid tot spion voor een geheime dienst. Eggsy's vader was zelf ooit een geheimagent maar liet tijdens een missie het leven. De jongen kan als genoegdoening op latere leeftijd altijd rekenen op steun van de Kingsmen, een geheime associatie van geheimagenten.

woensdag 26 augustus 2015

De zijderups

Oké, nog één keer Robert Galbraith. Robert wie? O ja dat is het pseudoniem waaronder J.K. Rowling haar detectives schrijft. 'De zijderups' is nummer twee, na 'Koekoeksjong'. In 'De zijderups' keren Cormoran Strike en zijn efficiënte secretaresse Robin, met meer dan normale belangstelling voor het detective beroep, terug. Cormoran heeft na zijn succes uit het vorige deel niet te klagen over werk, dat vooral bestaat uit, hoe kan het ook anders voor een privédetective, het schaduwen van ontrouwe echtgenoten. Dan verschijnt de vrouw van de schrijver Owen Quinn op zijn kantoor. Wat volgt is een werkelijk ongelooflijke slim uitgewerkt plot.

maandag 24 augustus 2015

Waarom je kat niet mee naar bed mag

Is lippenbalsem verslavend? Kan een zwak hart een vrijpartij aan? En hoe ontstaan rondzingende oorwurmen en (nog belangrijker) wat kun je er aan doen?

Het zijn vragen waar je misschien niet direct mee zit maar die wel heel interessant zijn. Tenminste dat vind ik. En ik ben gek op dit soort vraag en antwoord boekjes en Waarom de kat niet mee naar bed mag en 75 andere medische levensvragen is weer een leuke! Vol met hilarische en interessante weetjes over het menselijk lichaam.

zaterdag 22 augustus 2015

Komkomma - Wim Daniëls

De zingende penis van het vijverdwergduikertje of de Cassina-Kolman-combinatie van Epke Zonderland; Blue Band-witbrood, dat deels uit houtsnippers blijkt te bestaan; een Nationale Klemtoondag; een kassajongen die niet weet wat perziken zijn; de ontsnapte pelikanen Roderick, Blauwerick en Groenerick. Komkomma van Wim Daniels is een bundeling van zijn meest spraakmakende columns bij de radioprogramma’s 'Spijkers met Koppen' en 'Klare Taal'. Puur genieten om te lezen hoe Daniels in zijn column Komkomma van zijn voormalige obsessie voor de komma, via het Boekenweekgeschenk van Joost Zwagerman, uiteindelijk uitkomt bij de kwakjes van Bodar.

donderdag 20 augustus 2015

Het Grote Misschien

Inmiddels heeft iedereen zijn naam wel eens voorbij zien komen: John Green. Wanneer er geen belletje gaat rinkelen, zeg ik: The fault in our stars ofwel Een weeffout in onze sterren. Hoor ik nu een lichte golf ‘ohja’s’? Zowel in boekvariant als in film voorhanden. Nu heb ik mijn punt al eens gemaakt over boeken die verfilmd zijn. Voor mij óf het boek óf de film. Maar een combi is niet mogelijk. Ik moet trouw blijven aan mijn eigen fantasie. Spannend toch, want wat is het nu geworden?

maandag 17 augustus 2015

De kinderen van Calais

In de zomervakantie zoek ik m'n boeken altijd 'op gevoel' uit. Ik loop langs de kast, meestal bij de D-boeken (15+), en laat me leiden door een bijzondere titel, een opvallende kaft of soms een schrijver in het bijzonder. Dat levert altijd wel een mooie ontdekking op. Zoals De kinderen van Calais, de debuutroman van de Vlaamse Lara Taveirne. Een boek over drie generaties vol geheimen, depressie, moeilijke beslissingen en liefde.

vrijdag 14 augustus 2015

Jason Isbell - Something More Than Free

Jason Isbell heeft het weer voor elkaar: een fantastische roots-plaat die ongetwijfeld hoog gaat eindigen in de diverse jaarlijstjes.
'Something More Than Free' verscheen onlangs en werd door diverse blogs en fora enthousiast ontvangen. 
Tel daar nog eens bij op dat voor zijn geplande concert in Paradiso (met John Moreland in het voorprogramma overigens!) tot twee keer toe de locatie is gewijzigd in verband met de grote belangstelling, dan weet je dat we het hier over iets bijzonders hebben.

woensdag 12 augustus 2015

De prins van Filettino - Geert Kimpen

Geert Kimpen heeft in 2012 vast niet bedacht dat in 2015 een EU-land zich mogelijk zou kunnen gaan afscheiden van de EURO. In De prins van Filettino is het precies dat wat er gebeurt. Weliswaar gaat het niet om een land dat zich afscheidt, maar om een klein bergdorpje ergens in Italië in de buurt van Rome. Daar zegt de burgemeester 'Basta'. Hij is de crisis in Europa en de bezuinigingen zat, verklaart het dorp onafhankelijk en roept zichzelf uit tot prins. In een notendop trekt aan ons voorbij wat de gevolgen zijn van een dergelijk besluit.
'De prins van Filettino' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van burgemeester Luca Sellari van Filettino.


zaterdag 8 augustus 2015

Retour Berlin Ostbahnhof - Dolores Thijs


"Brussel lag steeds verder achter me, als een verre planeet die ik ook ooit had bezocht, meer niet. Misschien ging ik wel helemaal nooit meer terug".

Een zin vol heimwee, uit Retour Berlin Ostbahnhof, een autobiografisch verhaal van Dolores Thijs. Als meisje van 12 woonde Thijs 3 jaar in Oost-Berlijn omdat haar vader daar werkte als correspondent voor het communistische tijdschrift De Rode Vaan. Thijs beschrijft, door de ogen van een 12 jarige, haar leven in de DDR voor de bouw van de Berlijnse muur.

maandag 3 augustus 2015

Walk Off The Earth

Zo, ik ga even van m'n gebaande paden af. Omdat het zo gezellig en vrolijk vakantie is, zullen we maar zeggen. Even een groep jonge honden onder de aandacht brengen waar ik eigenlijk altijd heel blij van word: Walk off the Earth. Vijf muzikale multitalenten uit Canada, die plotseling via YouTube wereldwijd doorbraken met hun 5-personen-op-1-gitaar versie van Somebody That I Used To Know. En daarmee werd ik ook getriggerd.