Op 16 april van dit jaar bezocht Jaap Scholten onze bibliotheek om zijn boek Horizon City: Een onvolledig en historisch niet noodzakelijkerwijs altijd correct portret van een familie van opgejaagde menisten, groot industriëlen, kleinwildjagers, landhuizenbouwers, collectioneurs, polygame avonturiers, dromers en dappere vrouwen, dat net enkele dagen daarvoor in de boekhandel was verschenen, te promoten.
'Horizon City' gaat over de familie Stork en de familie Scholten, Twentse grootindustriëlen en voorouders van de schrijver. Dat Jaap Scholten mensen in de context van hun tijd tot leven kan brengen bewees hij al eens met zijn boek 'Kameraad Baron' waarin hij de geschiedenis van de Transsylvaanse aristocratie beschrijft van pakweg eind 19e eeuw tot nu. In 'Horizon City' blijft hij dichter bij huis: het is zijn eigen achtergrond van grootindustriëlen die voor Twente zo'n belangrijke rol hebben gespeeld.
Op 16 november 2012 krijgt Jaap Scholten terloops een versleten koffertje in handen gedrukt. Het zit bomvol verloren gewaand archiefmateriaal, oorlogsbrieven en dagboeken van zijn voorouders en hij heeft geen idee waar het vandaan komt. Wat hij wel weet is dat hij hierover móet schrijven:
Dit is het schrijverskoffertje van de familie. Hoe kan het dat ik dit niet eerder gezien heb? De brieven van Julia Bleijdenstein, de schrijfsels en de nummers van het tijdschrift OSAS van tante Anna, de verzameling brieven aan tante Ida, de stapel oorlogsbrieven van Bé, de krantenknipsels en stukken van en over tante Mini. Het zijn de verslagen van het leven geboekstaafd door mijn schrijvende familieleden. De afgelopen anderhalve eeuw is in gestolde vorm bij elkaar gebracht. [...] Het besef slechts een schakel te zijn in een keten stond me vroeger erg tegen. Nu bevalt het me meer en meer. Dat hele idee van je eigen 'unieke leven' is natuurlijk niets anders dan adolescentenhysterie. Al levend leef je vanzelf je eigen unieke leven. En langzaamaan word je wie je bent.
Het boek leest als een roman en is voor iedereen met Twentse wortels een must en voor iedereen die niet uit Twente komt een prachtige geschiedenis om te lezen!
In Museum Twentse Welle is tot het eind van dit jaar de expositie Horizon City te zien. Kunstenaar Rommert Boonstra maakte een verrassende verbeelding van thema's en personages uit het boek.
Reserveer in onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten