Het ging mentaal niet zo goed met Jules Evans op de universiteit: hij had last van paniekaanvallen, leed aan een sociale fobie, depressieve gevoelens en posttraumatische stressstoornis. Maar hij studeerde af met goede cijfers en om dat heugelijke feit te vieren kreeg hij een zenuwinzinking.
Maar met behulp van cognitieve gedragstherapie wist hij zijn angsten te overwinnen. De ideeën van de therapie deden hem sterk denken aan de oude klassieke filosofen en dit was voor hem de aanleiding om zich in Filosofie voor het leven te verdiepen in wat de wijsbegeerte uit de klassiek oudheid ons te bieden heeft. En dat is verrassend veel...
In Filosofie voor het leven komen twaalf van de grootste docenten van de Oudheid voorbij. Het zijn de grote namen zoals Socrates, Plato en Aristoteles maar ook wat (voor mij) onbekendere filosofen als Diogenes, Epictetus en Epicurus. Jules Evans kijkt bij elk wat wij van hen kunnen leren in ons tegenwoordige moderne leven. Hij laat zien dat de oude ideeën vandaag de dag nog steeds een potentieel levensveranderende kracht en relevantie hebben.
En deze kracht is niet alleen theoretisch: in zijn boek geeft hij een aantal indrukwekkende voorbeelden van mensen die zich lieten inspireren. Hij sprak met soldaten, psychologen, gangsters, astronauten en gehandicapten en ontdekte hoe zij de antieke filosofie gebruiken om hun leven ingrijpend te veranderen en te verbeteren. Filosofie voor het leven is een interessant en zeer leesbaar boek: ik vind het knap om een potentieel stoffig onderwerp als klassieke filosofie op deze manier weer actueel en relevant te maken.
Reserveer Filosofie voor het leven in onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten