De laatste jaren verschijnen steeds meer boeken waarin de Tweede Wereldoorlog wordt bezien door de ogen van kinderen en kleinkinderen. Vaak gaat het over persoonlijke zoektochten rond vragen waar ouders en grootouders geen antwoorden op wilden of konden geven. De boeken brengen, ieder op een eigen manier, een ode aan een gestorven dierbare.
Ook de roman Poolse tranen van Miriam Guensberg , gebaseerd op het leven van haar Poolse vader, van is zo'n boek. Hoewel de Tweede Wereldoorlog inhoudelijk een rol speelt, is er geen sprake van een oorlogsroman
In het vooroorlogse Polen droomt Tanek van eeuwig durende liefde en weet hij nog niet welk wreed lot hem zal treffen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voegt hij zich als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een bloedige strijd brengt hem uiteindelijk in Nederland. Over zijn trauma’s, zijn liefdes én de geheimen van zijn verleden praat hij zelden. Pas als hij op hoge leeftijd opnieuw met geweld wordt geconfronteerd en hij tot actie overgaat, volgt er een kettingreactie waarbij zijn schrijnende geschiedenis zich langzaam openbaart.
Elk hoofdstuk heeft het perspectief van één van de karakters: Tanek, Dana, enz.. In het begin wordt langzaam duidelijk wie wie is en hoe de verhoudingen liggen. Niet alleen vertelt Guensberg de geschiedenis van Tanek maar in het boek komen ook twee moorden voor. Je krijgt steeds een deel van het verhaal te lezen en er komt elke keer een nieuw klein raadsel bij. Iedereen draagt een geheim bij zich dat verderop onthuld wordt.
Met name al die geheimen vond ik wat jammer omdat deze teveel afleiden van het verhaal van Tanek. Maar toch vind ik Poolse tranen een ontroerende en spannende roman over rouw en verlies, wraak en gerechtigheid, hoop en vergeving. En waarin Guensberg betoogt dat geluk niet in de toekomst maar in het nu moet worden gevonden.
Reserveer Poolse tranen in onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten