maandag 10 maart 2014

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Hoe breng je de Grote Kunst tot leven? Via verhalen. Hoe breng je die Grote Kunst dichter bij het kind? Door de beste kinderboekenschrijvers hún verhaal te laten schrijven bij beroemde meesterwerken uit het museum. En dat heeft het Rijksmuseum heel goed gedaan. Met als resultaat: Het grote Rijksmuseum voorleesboek. Een prachtig groot boek, vol paginagrote beroemde schilderijen en bij elk schilderij de naam van schrijver die kinderen kennen. Knappe ouder die zelf niet ook zal genieten van het (voor)lezen van deze meesterwerkjes.

Dit voorleesboek verscheen ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum. Nou, wat mij betreft wordt dit een jaarlijkse traditie. Voor élk museum. Want dit werkt zo goed. Kunst kijken is best een kunst. Wanneer nam je voor het laatst echt de tijd om zo'n schilderij goed te bestuderen? En wat zag je toen? Welke vragen kwamen er boven? Welke fantasieën kwamen er tot leven? Of ben jij iemand die best snel door een museum stiefelt, misschien omdat je hoofd gewoon wel een keer vol zit met al die indrukken?

Een boek als dit nodigt uit en maakt bewust. Het maakt je bewust van dat een schilder meer doet dan gewoon een mooi beeld neerzetten. Hij heeft namelijk over elk detail nagedacht. En er misschien iets mee willen vertellen. Dit boek nodigt uit om zelf met die ogen van de schilder te kijken en zelf een verhaal achter het beeld te bedenken. Deze beste kinderboekenschrijvers geven een mooi voorbeeld van waar dat toe kan leiden. Ik weet het zeker: m'n volgende museum verlaat ik met ten minste één nieuw verhaal!

Oh ja, een paar namen: Johannes Vermeer, Jan Steen, Rembrandt van Rijn, Marion van de Coolwijk, Hans Hagen, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen en Jacques Vriens. Veel lees- en kijkplezier.

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: