Rutger Bregman geeft het direct toe: dit boek komt voort uit frustratie. Frustratie over columnisten, politici en anderen "profeten" die het verleden voortdurend voor hun karretje spannen. Er wordt allerlei onzin geroepen over vroeger zonder dat dit wordt weerlegd met historische feiten. Volgens hem is het hoog tijd dat professionele historici zich meer laten horen in het maatschappelijk debat en tegengas geven aan historische onzin.
Maar de historici van nu zijn volgens Rutger Bregman "een stelletje vakidioten die het al in hun ribbroek doen bij het idee van een camera". Dit boek is zijn poging: Met de kennis van toen is een analyse van actuele problemen in het licht van de geschiedenis.
Rutger Bregman maakt zijn missie zeker waar: in ruim veertig hoofdstukken duidt hij het heden met hun kennis van het verleden. De onderwerpen variëren enorm: het gaat van een analyse van de "VOC mentaliteit" (uitspraak van Balkenende) tot de soap rond het Nationaal Historisch Museum en van de rellen in London tot de opkomst van het populisme.
Over het onderwerp populisme nodigt hij tijdens zijn studententijd in Utrecht historicus Maarten van Rossem uit om "op mijn studentenkamer te komen "ouwehoeren" met een paar pseudo-intellectuelen". Maarten van Rossum is trouwens een van weinige historici die wel hun mond opentrekken als iemand onzin verkoopt. Van Rossem kost een paar duizend euro bij de Speakers Academy maar was niet te beroerd om te komen.
Rutger Bregman heeft tijdens die avond een uitspraak van Van Rossem onthouden toen deze zelf van populisme werd beschuldigd: je mag wel bevlogen, stellig of zelf emotioneel redevoeren zolang je maar niet de werkelijkheid verdraait. Nederland mag niet ten prooi vallen aan paranoïde waanbeelden, leugens en manipulatie van feiten. En in dat licht is een boek als Met de kennis van toen naast interessant ook een belangrijk boek.
Reserveer Met de kennis van toen in onze catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten