Bieblog Hengelo blogt Curves Voedselactie.
Armoede in Almelo: zo had Alle dagen schuld ook kunnen heten. Want daar speelt het boek zich af. Maar het was een voor groot deel toeval dat journalist Mirjam Pool daar terecht kwam. Almelo is in het boek meer een decor: de verhalen spelen zich in variaties op talloze andere plaatsen in Nederland af.
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hadden in 2009 in Nederland 531.000 huishoudens een groot risico op armoede en dan heb je het over 1.090.000 personen. Ruim 1 miljoen mensen: ik vind dat schokkend veel. In het Armoedesignalement 2010 ziet het SCP verder dat in 2009 de armoede in Nederland is gestegen, dat arme mensen aangeven vaak betalingsachterstanden hebben en zich regelmatig geen warme maaltijd of nieuwe kleren kunnen veroorloven en dat het percentage arme kinderen sinds lange tijd weer is gestegen.
Dit soort onthutsende cijfers was voor Mirjam Pool aanleiding om zich verder in armoede te verdiepen. Wie zijn die mensen achter de cijfers? In Alle dagen schuld gaat zij op bezoek en in gesprek met degenen die het niet redden in onze zogenaamde welvaartmaatschappij. Zoals de twintigers Dennis en Chantal bij wie alles een puinhoop is: hun huishouden, de opvoeding van hun 3 kinderen, hun financiƫn. Ze dreigen onder te gaan aan hun schulden en werken zich met impulsieve acties steeds verder in de nesten. Ze praat ook met professionele hulpverleners en vrijwilligers die soms ook geen uitweg lijken te weten. Veel bewondering heb ik voor Nolda Schepers van Stichting Boodschappenmand die concrete hulp geeft aan mensen die het echt nodig hebben.
Alle dagen schuld confronteert je met de dagelijkse praktijk van leven in armoede.
Reserveer in onze catalogus
2 opmerkingen:
Ik heb een door Miriam Pool gesigneerd exemplaar waarin heel duidelijk staat: een boek over Almelo. Enkele inwoners van die plaats hebben Almelo al hernoemd naar Armelo....en zelfs Armelow. (ArmEnLow). Met een wethouder Sociale Zaken die heel verheugd en blij is dat ze dit al meer dan 10 jaar is, en tegelijkertijd de armoe zag toenemen van 9 naar 18 %. In vergelijkbare gemeentes in dat landelijk gezien maar 9 procent. Zo doen ze dat in Almelo.
Duidelijk verhaal! Bedankt voor de reactie.
Een reactie posten