Ik werd nieuwsgierig en vroeg mij af hoe het onderwerp, een eerbetoon aan de zwarte hulp, die blanke kinderen opvoedde in het gesegregeerde Zuiden van Amerika begin jaren zestig van de vorige eeuw, zoveel lezers op haar hand kreeg.
'Een Keukenmeidenroman' van Kathryn Stockett speelt in Jackson, Mississippi, en vertelt over het leven van de zwarte hulpen die in die tijd de ruggengraat vormden van bijna alle blanke middenklasse-gezinnen in de zuidelijke Verenigde Staten. De hulpen droegen niet alleen zorg voor huishoudelijke werkzaamheden als wassen, koken en schoonmaken, maar namen ook het leeuwendeel van de opvoeding van de blanke kinderen voor hun rekening.
Tegelijk was het hen verboden gebruik te maken van hetzelfde toilet als de blanken en aten ze van aparte borden en met apart bestek, uiteraard niet aan tafel met het gezin maar ergens afgezonderd in de keuken.
We volgen vooral de verhalen van 2 zwarte hulpen, Aibileen & Minny, opgetekend door de blanke miss Eugenia, bijgenaamd Skeeter, zelf grootgebracht door een zwarte hulp, die schrijfster wil worden waarbij haar aangeraden wordt te schrijven over wat haar raakt.
Het boek bevat vele schrijnende en schokkende verhalen, maar geeft ook trots en hoop aan de zwarte gemeenschap.
Kathryn Stockett weet waar ze het over heeft: ze is geen zwarte hulp geweest, maar is wel opgegroeid in Mississippi en grootgebracht door een zwarte huishoudster.
Na 'De Negerhut van Oom Tom' van Beecher Stowe en 'De Kleur Paars' van Alice Walker opnieuw een pageturner over rassen-misstanden.
Overtuig uzelf van dit buitengewone boek en lees de belevenissen van vooral Aibileen en Minny.
Entertainment Weekly verwoordt het zo:
‘Een verslavend verhaal over drie vrouwen die de grond onder hun voeten voelen bewegen terwijl de woorden van Martin Luther King en Bob Dylan hun stadje bereiken.’
Reserveer in onze catalogus
Linda
Geen opmerkingen:
Een reactie posten