zaterdag 30 mei 2009

Breyten Breytenbach in Hengelo

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Breyten Breytenbach organiseren AkkuH, galerie LansUylen, Bibliotheek Hengelo de manifestatie Raakruimtes.

En het allermooiste is natuurlijk dat Breyten Breytenbach vanaf 13 juni een paar dagen in Hengelo is!!
Dinsdagavond 16 juni houdt dichter, prozaschrijver en vertaler H.C. ten Berge op uitnodiging van Raakruimtes een lezing over de literaire werken van Breyten Breytenbach in Bibliotheek Hengelo Beursplein.

Zijn poëzie heb ik al eens eerder gelezen en het herlezen van zijn boek Landschappen van onze tijd, vermaakt aan een beminde was een feestje, zoals bijv. dit gedicht:
de maan is gevallen en de sterren
zijn gesnoten, vogels deftig in grijze
feesttooi uiten een haastige groet van
zilveren olijf tot groene kurkeik. bij Don Ve cino
kraait een bantammer onder de lege vijgenboom,
wijd en veel verder naar het noorden, dicht bij de
grens


Bij zijn poëtische teksten gaat het niet zozeer om de betekenis van de woorden, maar het ervaren van zijn woordweefsels.

Voor Breytenbach is de prachtige uitspraak van Matisse over poezie en
schilderen van grote betekenis:
''Ik schilder tot dat de hand zingt''. Voor hem werkt dat soms ook echt zo bij het schilderen en bij de poëzie. "Als je de technieken beheerst, als je de horden van het bewust kiezen hebt genomen en niet meer denkt aan goede of foute beslissingen, dan kan de hand gaan zingen. En het allermooiste is als je in een schilderij of een gedicht kunt dansen".

donderdag 28 mei 2009

Voor altijd The Boss


De cd 'Working on a dream' van Bruce Springsteen heeft mij geraakt.
Volgens gevonden recensies (bekroond met 4 sterren) heeft Springsteen met deze cd het heilige vuur teruggevonden. Wat dat vuur dan ook mag wezen. Natuurlijk is de aanwezigheid van de E-Street band essentieel. Springsteen zegt zelf over de plaat:
"“Tijdens de breaks die we hadden tijdens de laatste tour doken we met de E-Street Band steeds de studio in om de nummers op te nemen. Ik hoop dat "Working On A Dream" de energie heeft vastgelegd van een band die net van het podium afstapte en daar hun beste shows ooit speelde..."

Net als voorganger ‘Magic’ behoort 'Working on a dream' tot het beste wat Bruce Springsteen gemaakt heeft. Hij blijft op zijn zestigste een onverklaarbaar fenomeen.
Veel mensen denken nog altijd dat Springsteen alleen in de Rock and Roll- en schreeuwerig hoek zit met zijn nummers.
Deze veelzijdige cd bewijst het tegendeel: van ballade tot country song, maar ook stevige nummers zijn aanwezig. Alle teksten hebben een politieke dan wel sociale lading. Een cd om (zeker in de aanloop naar Pinkpop!) vaak naar te luisteren.
Tenminste, dat doe ik wel.

Francine


Reserveer in onze catalogus

maandag 25 mei 2009

Swimming Pool

Een film die me geïntrigeerd heeft is Swimming Pool: een psychologische thriller over twee vrouwen (met ijskoningin Charlotte Rampling), die qua leeftijd en levensstijl ver van elkaar af staan, maar die na verloop van tijd toch nader tot elkaar komen. Op zich een simpel gegeven, maar het venijn zit hem in de subtiliteit en in de details waarmee dit gegeven is uitgewerkt. En in de staart.

Onderstaande trailer laat de grote lijn van het verhaal zien, daar heb ik weinig aan toe te voegen: een schrijfster van detectiveverhalen raakt verstrikt in haar eigen 'detective'. Maar wat maakt het dan zo intrigerend? Tja, toch wel die vrouwen en de ontwikkeling die hun personage doormaakt. De mooie, zelfverzekerde, jonge vrouw blijkt van binnen een beschadigd klein meisje en wordt in de loop van het verhaal letterlijk steeds lelijker. De vastgelopen, bijna a-seksuele, oudere vrouw, bloeit op door het avontuur, vindt langzaam haar kracht en schoonheid terug en wordt dus ook letterlijk steeds mooier.

Maar dan dat einde... geen idee wat ik ermee moet. Toch vind ik dat juist zo geweldig aan films. Als ik het lemma in wikipedia teruglees (zoek dat zelf maar op, want het verklapt heel veel over de inhoud) denk ik: "Oh ja. Zo kun je het inderdaad ook interpreteren." Briljant als een regisseur dat voor elkaar krijgt.


Reserveer in onze catalogus

woensdag 20 mei 2009

Het Abessijner bewijs

Dit is zo'n titel die ik altijd even aanklik om er iets meer over te weten komen. Met Het Abessijner bewijs van Jenny White blijf ik bij de detectives. Net als mijn collega blogschrijver Peter probeer ik graag af en toe iets nieuws uit. En net als Fandorin speelt dit boek zich af eind 19e eeuw. Ik vind de combinatie historie en detective een spannende. Aan de ene kant het tijdsbeeld dat wordt neergezet, aan de andere kant een spannend verhaal dat je in de greep houdt.

Het Abessijner bewijs speelt zich af in het Istanbul van 1887 waar de magistraat Kamil Pasja de roof op waardevolle kunstschatten uit kerken en moskeeën onderzoekt. Tussen deze waardevolle voorwerpen bevindt zich een ogenschijnlijk minder waardevol reliek, maar al snel blijkt dat de prijs ervan meer dan één moord waard is.

Naast de beschrijving van de Turkse samenleving eind 19e eeuw in Istanbul krijgt het verhaal extra kleur door de bijzondere rituelen van een religieuze sekte die afstamt van de Abessijner slaven.
Het Abessijner bewijs is, na 'Het zegel van de sultan, de tweede thriller van Jenny White met Kamil Pasja in de hoofdrol.

Reserveer in onze catalogus

maandag 18 mei 2009

Fandorin: Russische detective met stijl

Na weer een detective over een seriemoordenaar (gaaaaap) ben ik op zoek gegaan naar iets totaal anders én ik heb het gevonden: Fandorin door Boris Akoenin. Het verhaal speelt zich af in het jaar 1876, in het Rusland van de Tsaar Alexander II. De held is Erast Petrovitsj Fandorin, een beginnend ambtenaartje bij de recherche van Moskow. Als een knappe, rijke student zichzelf in een Moskaus park door het hoofd schiet krijgt Fandorin de opdracht om de administratieve rompslomp rond deze zelfmoord af te wikkelen. Lijkt een routineklus maar de intelligente Fandorin ontdekt steeds meer vreemde aspecten aan de zaak.

De schrijver Boris Akoenin is het pseudoniem van Grigori Sjalvovitsj Tsjchartisjvili. Hij had in de jaren negentig in Rusland de reputatie van serieus literair auteur en criticus. Na de val het communisme ergerde Grigori zich zo aan de opkomst van slecht geschreven pulpdetectives dat hij besluit om dan zelf maar een goede detective te schrijven. Hij pakte het systematisch aan: hij liet zich inspireren door de schrijfstijl van de oude Russische meesters en plaatste het verhaal in een turbulente tijd met veel sociale onrust, zo kwam in 1881 Tsaar Alexander II na 6 mislukte aanslagen om het leven bij een bomaanslag. De Fandorin-serie (er volgden er nog meer) werd een enorm succes in Rusland met miljoenen aan verkochte boeken en enkele verfilmingen.

Dus probeer Fandorin dus eens uit. Dat miljoenen Russen (en ik!) dit leuk vinden is wel een aanbeveling, toch?

zaterdag 16 mei 2009

Godverdomse dagen op een godverdomse bol - Dimitri Verhulst


De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst won op 11 mei de Libris Literatuurprijs 2009 met zijn roman Godverdomse dagen op een godverdomse bol.
Hij was met zijn vorige romans De helaasheid der dingen en Mevrouw Verona daalt de heuvel af ook al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Met zo´n titel weet je al meteen dat het geen gezellig boek is. In dit boek beschrijft Verhulst de geschiedenis van de mensheid. De mens wordt door de auteur 't genoemd.

´t kruipt uit het water waar het olijk rond zwom om te eindigen als een alles dominerend wezen die op 2 'poten' kan lopen en die allerlei spullen uitvindt zoals vliegtuigen, wapens en toiletpapier.

Het wereldbeeld van Verhulst is niet altijd even vrolijk. Hij is kwaad op de mensheid. Omdat onze hebzucht en bloeddorstigheid altijd weer de bovenhand nemen. En omdat de hersenloze streber het steeds opnieuw wint van de luierende kunstenaar.


Het bestaan van 't is tamelijk zinloos, en draait eigenlijk alleen om vreten, zuipen, neuken en (vooral) doden. Als het te lang goed gaat of als het juist niet goed gaat bedenkt 't wel weer een nieuwe reden om een oude of nieuwe zondenbok uit te kiezen en die vervolgens een kopje kleiner te maken.

Het begin van het boek vond ik sterk. Maar naarmate ik verder las vond ik zijn zinnen en fomuleringen wat vergezocht, alsof het kunstje "zie mij eens formuleren" werd vertoont. En dan ineens had het boek mij toch weer te pakken, juist vooral vanwege zijn rake observaties.

De taak die ’t ooit vrijwillig op een dag met veel plezier heeft aangevat, het benoemen van de dingen, is nog altijd onvoltooid. En ’t hoopt dit zo te houden. Want eens de stromen met woorden zullen zijn opgedroogd, zal ’t zijn eigen einde ruiken.
Nieuwsgierig geworden? Lees hier alvast een fragment van dit boek.

vrijdag 15 mei 2009

De mooiste van John Hiatt?

Mensen die mij kennen, zagen het natuurlijk allang aankomen: wanneer schrijft 'ie over John Hiatt? Nou, nu dus. Niet over een specifiek album of mooi concert, maar meer met een vraag. Ik ben namelijk erg benieuwd naar de favorieten van andere Hiatt-liefhebbers. Is natuurlijk lastig kiezen, gezien z'n repertoire, maar niet onmogelijk. Niet bekend met de muziek van Hiatt (foei!), dan hieronder een willekeurige greep via Grooveshark:




Mijn favoriet: Already Loved, een b-side van de single Georgia Rae.
Maar bij deze mijn oproep:

Wat vind jij het mooiste nummer van John Hiatt en waarom?
Laat het weten in een reactie op deze post!


Ga ik ondertussen even nadenken of je hier ook iets mee kunt winnen...

Meer van John Hiatt in onze catalogus

maandag 11 mei 2009

Hersen-workout met The Mind Gym


Zelfhulpboeken zijn er in overvloed. Noem een probleem en er is wel een boek voor geschreven. Een opvallende serie binnen deze warboel aan 'hulp' vind ik de boeken van The Mind Gym. Geschreven en bedoeld als een sportschool voor je hersenen. Overzichtelijk ingedeeld in een paar hoofdthema's en subthema hoofdstukken, met veel praktische oefeningen en vragen. Alles lezen, van kaft tot kaft, hoeft zeker niet. Je zoekt gewoon uit wat bij jou past. Er zijn al een paar vaste basisworkouts samengesteld. Wil je dit bereiken? Lees dan hoofdstukken zus en zo. Maar je kunt ook je eigen hersengymnastiek trainingsschema samenstellen. Aan de hand van snelle vragenlijst komen jouw perfecte trainingshoofdstukken naar boven. En natuurlijk vind je alle vragen en oefeningen nu ook online (nog alleen Engelstalig).

De eerste twee delen had ik al met veel plezier gelezen en 'beoefend'. Het derde deel zag ik onlangs in de winkel liggen en kocht ik blind. Gaat over relaties, altijd goed. Tegen de tijd dat je deel 1 en 2 uit hebt, is deel 3 vast ook te leen in de bibliotheek!

1. Denk buiten de kaders
Een groot deel van ons leven functioneren we op de automatische piloot, zelfs als het niet resulteert in wat we echt willen. Gelukkig kun je dat veranderen als je in staat bent deze mentale patronen te herkennen en te doorbreken. Dit zal ongekende resultaten hebben:
  • je bereikt meer in minder tijd;
  • je hebt meer positieve en minder negatieve energie;
  • je bent in staat moeilijke problemen op te lossen;
  • je kunt mensen overtuigen van jouw standpunten;
  • je geniet van het leven.

2. Tijd maken
Tijdgebrek is zo oud als de mensheid. En de meeste oplossingen zijn waarschijnlijk al even oud en meestal niet erg effectief. Daarom is een radicaal andere aanpak nodig om met tijd om te gaan. In dit boek leer je:
  • hoe je meer bereikt in minder tijd;
  • hoe kleine tijdsinvesteringen een grote opbrengst kunnen hebben;
  • hoe je 'nee' kunt zeggen;
  • hoe je andere mensen jouw werk kunt laten doen;
  • hoe je mensen met weinig tijd zover krijgt dat ze tijd voor jou maken.

3. Relaties
Of het nu gaat om je baas, klanten, vrienden of geliefden, goede relaties zijn belangrijk. Dit boek staat vol met praktische tips hoe je fantastische relaties bouwt en onderhoudt. Ontdek hoe je:
  • geliefd wordt en respect krijgt;
  • mensen naar je kunt laten luisteren;
  • voorkomt dat ruzies uit de hand lopen;
  • mensen overtuigt zodat ze het intuïtief met je eens zijn;
  • snel vertrouwen opbouwt;
  • een verbroken relatie herstelt.

Ik zou zeggen: neem een vitaminencomplex en zet 'em op!

Reserveer Denk buiten de kaders in onze catalogus
Reserveer Tijd maken in onze catalogus

vrijdag 8 mei 2009

Rodney Crowell - Sex & Gasoline

Hij heeft zo'n vreemde stem, die Rodney Crowell. Klinkt eigenlijk nergens naar. Het roept bij mij hetzelfde gevoel op als bij Neil Young: ergens vind je dat 'ie niet kan zingen, maar je blijft er naar luisteren. Wat beide heren ook gemeen hebben, is dat ze nou niet bepaald moeders mooiste zijn (en al helemaal niet op de laatste albumcovers). Bij de laatste plaat van Rodney Crowell moet ik steeds denken aan die reclame waar een man een boek verscheurt als hij de door Kluun gesigneerde billen van zijn ega ziet, maar dat terzijde.


Maar we gaan het natuurlijk over de muziek hebben. En dan is 'Sex & Gasoline' wel weer een mooie cd. Songs over maatschappelijke onderwerpen, maar ook over minder 'verheven' zaken. Persoonlijk vind ik 'Closer To Heaven' een fraai nummer.

I look like a trainwreck
I feel like a blob
Till you get to know me
You may think I'm a snob
But I'm closer to heaven
Than I've ever been


Op zijn site zijn stukjes van nummers van het album te beluisteren. Eigenlijk gewoon weer zo'n oude knakker die het nog steeds presteert om mooi werk af te leveren. Probeer het gewoon eens uit en laat me maar weten of je deze stem kan verdragen...



Reserveer in onze catalogus

woensdag 6 mei 2009

Gevarenzone

Afgelopen week was ik op vakantie en er niets zo fijn tijdens je vakantie als helemaal kunnen wegduiken in een boek, vooral als het ook nog mooi weer is en er verder helemaal niets hoeft. Gelukkig had ik zo'n boek: Gevarenzone van Sophie Hannah.

Gevarenzone valt onder het populaire genre van literaire thriller. Persoonlijk houd ik niet zo van dit soort naamkaartjes, want voor je het weet is vanalles en nog wat een literaire thriller. Literair zou ik het boek van Hannah niet willen noemen, maar een thriller is het zeker wel. En wat is er mis met een goede spannende thriller?

Gevarenzone zit knap in elkaar. Steeds wordt er een stukje van de sluier opgelicht, beschreven vanuit twee perspectieven. Het eerste perspectief is dat van de hoofdpersoon Naomi Jenkins die haar verhaal vertelt aan Robert. Robert is de (getrouwde) minnaar van Naomi en wordt vermist. Het tweede perspectief is dat van de politie-inspecteur Charlie (van Charlotte) Zailer. Charlie is belast met het onderzoek naar deze vermissing, maar dit onderzoek start niet op de gebruikelijke manier. Langzaam maar zeker komen feiten aan het licht die steeds meer wijzen op het werk van een psychopaat...

Volgens The Guardian zijn de plots van Sophie Hannah briljant. Zeker, het verhaal is ongelooflijk spannend en de plot is goed, maar voor mij had er nét iets minder verwevenheid in mogen zitten met het persoonlijke leven van Charlie. Een klein minpuntje, wat mij betreft, maar het blijft een aanrader!

Wil je een paar recensies lezen van dit boek kijk dan eens bij crimezone!

Reserveer in onze catalogus

maandag 4 mei 2009

Martin Bril: de kleine keizer

Martin Bril is zaterdag begraven. Tja, wat moet je daar verder nog over zeggen. Het is treurig. Ik ben een Volkskrantlezer en al jaren fan van zijn columns. Vooral als ze over Frankrijk, Parijs en Napoleon gingen. Zijn boekje De kleine keizer heb ik dan ook onmiddellijk gekocht. De ondertitel is "verslag van een passie" en passie is precies wat Napoleon Bonaparte bij veel mensen losmaakt. "Er zijn over Napoleon meer boeken geschreven dan een mens in een leven kan lezen" zegt Martin Bril en dat heeft hij zich niet laten vertellen maar persoonlijk vastgesteld.

Napoleon is al ruim honderdtachtig jaar dood maar je komt hem nog steeds overal tegen. In Frankrijk heeft hij overal geslapen tijdens zijn campagnes, in Parijs zijn boulevards genoemd naar zijn gewonnen veldslagen en ook in Nederland heeft hij zijn sporen achtergelaten zoals met de Piramide van Austerlitz. Misschien is dat wel het leukste van Napoleon: is het eenmaal je hobby dan ben je voor de rest van je leven onder de pannen. Je kunt van alles: locaties van veldslagen bezoeken door heel Europa (ik wil altijd nog een keer naar Waterloo), naar musea, boeken lezen, tinnensoldaatjes verzamelen, etc. Oké, het is misschien een beetje een nerd hobby maar Martin Bril was cool.

Voor de (beginnende) Napoleon fan is De kleine keizer een must: het geeft precies weer wat er zo fascinerend is aan Napoleon. En alles geschreven in een stijl zoals alleen Martin Bril dat kon.

Reserveer in onze catalogus

zaterdag 2 mei 2009

Sproetenliefde - Maren Stoffels

Amber is een meisje met een rode bos haar, een heleboel sproeten en dyslectisch. Ze is hopeloos verliefd op Thijs Bilder, haar leraar Nederlands. Ze probeert van alles om hem voor zich te winnen.
In school schrijft ze op een wc muur deze kreet: Ik ben verliefd op een leraar. Wat moet ik nou?
Er schrijft iemand terug...
Hoi onbekende, weet je wel dat je niet op deze wc moet komen? En verliefd op een leraar…. weet hij dat?

Het wordt een soort chatten op de wc muur. Spannend, want Amber weet niet aan wie ze haar verhaal schrijft en of die persoon hierover zwijgt. En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Ze raakt geïntrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang geen woord spreekt, ondanks alle pesterijen?

Met dit boek Sproetenliefde won Maren Stoffels de Jonge Juryprijs 2009.
In 2007 won ze deze prijs met haar debuut Dreadlocks & Lippenstift.

Ze is op dit moment één van de populairste jeugdboekschrijfsters!
Woensdagmiddag 13 mei, tussen 14.00 en 15.00 uur, is ze in Bibliotheek Hengelo voor een Meet&Greet!

Haar nieuwste boek heet Vlucht van Elin. Dit is het eerste deel uit de trilogie Backpack.



Reserveer in onze catalogus