Als je geïnteresseerd bent in familiegeschiedenissen en de lotsverbondenheid tussen de verschillende generaties, dan moet je beslist Het pauperparadijs van Suzanna Jansen lezen.
Bij het opruimen van de zolder van haar ouders vindt journaliste Suzanna Jansen een bidprentje van overgrootmoeder, geboren in 1856, "Geboren te Norg (bij Assen)". Haar moeder vertelt dat deze voorouder als vermogende protestant onder haar stand trouwde, en nog wel met een katholiek, waardoor ze onterfd werd. Gefascineerd door dit verhaal besluit Suzanna Jansen in de familiegeschiedenis te duiken en gaat ze maar liefst 5 generaties terug in de tijd. Het verhaal over armoede gaat als een rode draad door haar stamboom en geeft een goed beeld van de al dan niet goedbedoelde pogingen om de armen te ‘helpen’, wat meestal gepaard ging met een hoge mate aan paternalisme en betutteling.
Suzanna schrijft helder, beeldend en beschrijvend. Ze weet de geschiedenis van haar voorouders te verbinden aan een meer algemene geschiedenis. In deze tijd sta je er nauwelijks bij stil dat destijds een reis naar Drenthe een overvaart van de Zuiderzee betekende.
Mocht je ooit eens richting Veenhuizen gaan, neem de fiets mee want je kunt fietsen door het decor van Het pauperparadijs dankzij de de Fietsersbond. En combineer het dan meteen met een bezoek aan het Gevangenismuseum, de plek waar alles zich afspeelde de gestichten van Veenhuizen.
Wil je weten waarom Suzanna Jansen zich nog altijd schuldig voelt over haar eigen welgesteldheid, wie de helden en schurken in haar verhaal over het armengesticht in het Drentse Veenhuizen zijn en waarom wordt het bedrijven van literaire non-fictie moeilijker wordt naarmate het onderzoek het heden nadert? Woensdag 18 maart vertelt Suzanna Jansen hierover in de bibliotheek.
4 opmerkingen:
Een oplettende lezer! Het moet woensdag de 18e zijn; het is inmiddels aangepast in de tekst... Bedankt AvA!
'k Ben er geweest, het was boeiend. Jullie hebben een mooie bieb!
Dag AvA
ja, we hebben een mooie bibliotheek die heel geschikt is voor lezingen en (literaire) voorstellingen. De volgende komt er al weer aan, 26 maart met Wieke Biesheuvel over haar nieuwste boek Hok van het slot. Dus wie weet tot ziens?
Diane
Een reactie posten