Van Gulik (1910-1967) was een kleurrijk figuur: hij was sinoloog (expert in Chinese taal en cultuur), diplomaat (uiteindelijk ambassadeur van Japan) en schrijver. Hij groeide op in Nederlands-Indië en leerde als kleuter al Chinese schrifttekens van uithangborden en leerde Maleis van de inwoners, die zo'n nieuwsgierige dreumes wel grappig vonden. Als volwassene sprak van Gulik meerdere talen, ook exotische talen als Sanskriet en de taal van Noordamerikaanse Zwartvoet indianen. Maar Chinees bleef zijn grote liefde en hij sprak het met een sappig Nederlands accent.
Tijdens zijn diplomatieke dienst in China ergerde hij zich aan de slechte moderne pulpdetectives die door massa's Chinezen werden gelezen. China heeft een rijke traditie aan detectiveverhalen die al eeuwen terug gaat. Die oude verhalen vond van Gulik veel beter en voor de lol schreef en publiceerde hij in die stijl het eerste deel van de Rechter Tie serie. Dat sloeg onmiddellijk aan en uiteindelijk schreef hij 17 Rechter Tie romans.
In de oude Chinese detectiveromans is de centrale figuur de magistraat of districtsbestuurder. Rechter Tie is trouwens gebaseerd op een echt bestaande magistraat die leefde in de Tangdynastie van het oude China. Een magistraat was in zijn district de hoogste ambtenaar en een soort combinatie van burgemeester, commissaris van politie, rechter en militair commandant. Deze constant overwerkte magistraat loste dus ook misdaden op en in de Rechter Tie serie zijn dat steeds drie zaken tegelijk. Van Gulik illustreerde zijn boeken zelf en ook de tekeningen zijn historisch verantwoord. De stijl en het concept zal misschien niet iedereen aanspreken maar probeer het eens uit. Het kan zomaar zijn dat je ineens verslaafd bent!
Reserveer in de catalogus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten